tiistai 4. helmikuuta 2014

Häirikkösusien metsästyslupiin kaivattaisiin joustavuutta

Suomen riistakeskus päivittää sudenhoitosuunnitelmaansa. Suunnitelman muokkaamisessa otetaan huomioon susialueilla asuvien ja sidosryhmien mielipiteet. Etelä-Karjalassa häirikkösusien kaatolupien saamisen toivotaan nopeutuvan.

susi silmät
Kuva: Yle
Jos susi on uhaksi tai pyörii toistuvasti jossain asutuksessa, näihin tulisi pystyä reagoimaan nopeasti. Tällä hetkellä tämä järjestelmä on älyttömän jäykkä.
- Parikkalan Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Tiainen
Suomen riistakeskus päivittää sudenhoitosuunnitelman tämän vuoden aikana. Muutokset hoitosuunnitelmaan tehdään susialueella asuville ja sidosryhmille tarkoitetun kyselytutkimuksen tulosten perusteella.Parikkalan Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Tiainen toivoo, että hoitosuunnitelman muutosten myötä häirikkösusien kaatolupien hankkimisesta tehtäisi helpompaa ja nopeampaa.
- Jos susi on uhaksi tai pyörii toistuvasti jossain asutuksessa, näihin tulisi pystyä reagoimaan nopeasti. Tällä hetkellä tämä järjestelmä on älyttömän jäykkä.
- Yleensä se on niin pitkässä juoksussa, että ennen kuin virkakoneisto pyörähtää niin pitkälle, että saadaan kaatolupa, se susi onkin jo jossakin muualla, kertoo Etelä-Saimaan Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Harri Kälviäinen.

Susitilanne vaihtelee Kaakkois-Suomessa

Ilkka Tiaisen mukaan Venäjän rajan läheisyyden vuoksi susitilanne vaihtelee suuresti Etelä-Karjalan alueella. Tiainen muistuttaakin, että vaihtelevuus tulisi pitää mielessä hoitosuunnitelmaa uudistaessa.
- Tilannehan pystyy aina muuttumaan hyvinkin nopeasti johtuen itärajasta. Voi olla, että tänään meillä ei ole susia ollenkaan ja huomenna kaksi- tai kolmekymmentä. Tähän on minun mielestä varauduttava.
Kaakkois-Suomesta puuttuu laajat yhtenäiset korpialueet. Lisäksi jokseenkin tiheään asutut alueet aiheuttavat ongelmia laaja elinalueisille susille. Tiaisen mukaan nopeasti paikkaansa vaihtaviin susiin tulisi varautua lyhentämällä kaatolupien käsittelyaikaa.
- Pieni pelivara näissä hoitosuunnitelmissa olisi hyvä olla. Ennen kuin susista alkaa tulemaan toistuvaa ongelmaa, niihin pitäisi pystyä reagoimaan nopeasti. Kovinkaan monta susilaumaa ei pystyisi olemaan Kaakkois-Suomen alueella.

Jutun kirjoittaja Jani Koivistolainen on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

Yle Etelä-Karjala

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/hairikkosusien_metsastyslupiin_kaivattaisiin_joustavuutta/7062671 

Pantasutta karkoitetaan pois pihoista Tuupovaarassa

Pannoitettu susi on hiippaillut usean talon lähistöllä Tuupovaarassa. Poliisi on antanut luvan hätyytellä hukka kauemmas kodeista.

Pantasutta hätyytellään kauemmas taloista Tuupovaarassa. Viimeisen vuorokauden aikana pannoitettu susi on havaittu usean asutun kiinteistön lähellä. Sen ei tiedetä aiheuttaneen vahinkoja.
Poliisi on antanut suurriistan virka-apuyksikölle luvan karkoittaa susi kauemmas pihoista.

Heikki Haapalainen Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/pantasutta_karkoitetaan_pois_pihoista_tuupovaarassa/7066161