Kannanhoidollinen susijahti on edennyt suunnitellusti maan lounaisosaa lukuun ottamatta. Kaadettujen susien määrä nousi lauantaina neljääntoista, kun Kuhmossa ja Pohjois-Savossa kaatui kummassakin yksi susi. Toholammilla on jäljellä yksi ja Pohjois-Karjalassa neljä lupaa.


Suomen Riistakeskus myönsi 24 kannanhoidollista susien kaatolupaa, josta viime viikolla käytettiin 14. Lauantaina kaadettiin kaksi sutta, toinen Kuhmossa ja toinen Pohjois-Savossa, kertoo julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Riistakeskuksesta.

Härkösen mukaan jäljellä on edelleen yksi lupa Toholammilla sekä neljä lupaa Pohjois-Karjalassa. Lisäksi Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjois-Hämeen viisi lupaa ovat jäissä ja todennäköisesti jahteja ei aloiteta, kun hallinto-oikeudet kielsivät susien kaatamisen valitusten takia.

Kaikista 24 susiluvasta valitettiin ja osassa valittajia oli useita. Kolmessa maan lounaisosan maakunnassa hallinto-oikeus kielsi lupien täytäntöönpanon valitusten käsittelyn ajaksi, muualla ei.

Härkösen mukaan etelässä pyyntiaika on käytännössä ohi eikä jahteja olisi ehkä saatu käyntiin niukan lumipeiteen takia. Jahdeissa tarvitaan tuoreita lumijälkiä, jotta liikkeellä olevista susista saadaan riittävän tarkkoja tietoja ja lauman motittaminen on mahdollista.

Härkösen mukaan kaatotilanne on hieman auki, koska metsästäjien pitää ilmoittaa kaadetut sudet seuraavana arkipäivänä. Viikonlopun saalis selviää maanantaina, jolloin tiedot päivittyvät Riistakeskuksen nettisivuille. Lauantain kaadot puuttuvat sieltä vielä.

Suomen Riistakeskuksen johtaja Reijo Orava toivoo, että nyt toteutetut kannanhoidolliset jahdit helpottavat edes jossain määrin asiaan liittyviä paineita. Tähän mennessä toteutuneet jahdit ovat edenneet hyvässä järjestyksessä.


Veikko Niittymaa
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)