lauantai 21. kesäkuuta 2014

Luonto-Liitto EU-komissiolle: Pelastakaa Suomen sudet


Susiryhmä on huolissaan myös Skandinavian susien sisäsiittoisuudesta. Kuvan sudet ovat Ähtärin eläinpuiston asukkeja.

Luonto-Liiton susiryhmä luovuttaa perjantaina EU-komissiolle vetoomuksen Suomen susien puolesta. Liiton mielestä susien salametsästys on laajaa eikä poronhoitoalueella sallita lisääntymiskykyistä susikantaa.

Luonto-Liiton susiryhmä ilmoittaa keränneensä viime vuoden aikana yli 11 000 nimeä kansainväliseen susivetoomukseensa. Siinä vaaditaan EU:lta toimia Suomen susikannan pelastamiseksi.

”Suomessa harjoitettu susipolitiikka on ollut epäonnistunutta, uusille ratkaisuille on selkeä tarve”, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Tea Tawast sanoo.

Liiton mukaan laajaan susien salametsästykseen puuttuminen on ollut tehotonta. Poronhoitoalueelle ei ole haluttu sallia lisääntymiskykyisen susikannan muodostumista.

Susiryhmä on huolissaan myös Skandinavian susien sisäsiittoisuudesta, kun Suomen poronhoitoalueen läpi ei liiku susia. Ryhmä vaatii suden siirtämistä luontodirektiivin liitteen IV tiukasti suojeltuihin lajeihin myös poronhoitoalueella.

”Vuonna 2005 laadittu susikannan hoitosuunnitelma ei auttanut Suomen susikantaa kestävälle tasolle. Tilanne on monelta osin heikompi kuin vuosikymmen sitten”, Luonto-Liiton susikampanjavastaava Ilkka Hiltunen väittää.

Luonto-Liitto yrittää EU:n avulla vaikuttaa Suomen susikannan valmisteilla olevaan hoitosuunnitelmaan. EU-komission ympäristöasioiden pääosaston johtaja Aurel Ciobanu-Dordea ottaa vastaan Suomen sudensuojeludelegaation vetoomuksen.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (Rktl) mukaan Suomessa oli ennen kevään lisääntymiskautta 140–155 sutta. Kun otetaan huomioon Venäjän vastaisen rajan molemmin puolin liikkuvat sudet, Rktl ilmoitti Suomen susimääräksi 150–170.

Keväällä on syntynyt muutamia kymmeniä sudenpentuja.
 
Reijo Vesterinen 
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)