torstai 6. helmikuuta 2014

Nuoren suden epäillään liikkuvan Oulussa

Oulun kaupungin alueella on tehty havaintoja oudoista jäljistä, joiden epäillään olevan nuoren suden jättämiä. Oulun eteläpuolisella alueella liikkuu tällä hetkellä kaksi susilaumaa

Sudenjäljiksi epäiltyjä painaumia Oulun Maikkulassa 5.2.2014  
Oulussa Maikkulan alueella nähdyt jäljet ovat tutkijan mukaan todennäköisesti nuoren suden.                                       
 Kuva: Niko Mannonen / Yle
Sudenjäljiksi epäiltyjä painaumia Oulun Maikkulassa 5.2.2014Mahdollisesti suden jättämiä jälkiä Oulun Maikkulassa 5.2.2014Suden jättämäksi epäilty jälki oulun Maikkulassa 5.2.2014Mahdollinen suden jälki Oulun Maikkulassa 5.2.2014


Oulun Maikkulan kaupunginosassa on tehty viime aikoina havaintoja jäljistä, joita epäillään suden jättämiseksi. Myös ylempänä Oulujoen varressa Madekoskalla on nähty jälkiä, joita on epäilty mahdollisesti suden aiheuttamiksi.
- Kuvien perusteella minun ei ole mitään syytä epäillä, etteikö kyseessä ole susi, sanoo RKTL:n tutkija Samuli Heikkinen.
- Kyseessä lienee nuori yksilö, jolla ei ole kumppania tai vakinaista reviiriä.
- Kevään mittaan tällaisten yksittäisten susien liikehdintä vain lisääntyy, kun ne jättävät laumansa, Heikkinen toteaa.
Hekkisen mukaan sudella on tyypilliset koiraeläimen jäljet, mutta suurpetotutkijat muistuttavat, että ison koiran ja suden jälkiä on erittäin vaikea erottaa toisistaan.
Suden etukäpälän jäljet ovat kooltaan reilun kymenen sentin kokoiset ilman kynsiä. Takatassut ovat hiukan pienemmät.
Pehmeällä lumella susi levittää varpaansa mahdollisimman leveiksi. Silloin suden jäljet voivat muistuttaa myös ilveksen jälkiä. Pehmeällä lumella suden kynnenpainallukset eivät aina ole näkyvissä. Riista- ja kalatalouslaitoksen suurpetohavintosivustoijen mukaan Oulunseudulla on tehty yksittäisiä susihavaintoja myös aikaisemipina vuosina.

 

 

Oulun eteläpuolella kaksi susilaumaa

Susihavaintoja on tehty Oulun eteläisellä alueella. Toinen laumoista asustelee Pulkkila-Pyhäntä-Kestilä -alueella ja toinen Haapajärvi-Kärsämäki -akselilla. Riista ja kalatalouden tutkimuskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan poronhoitoalueella ei ole tehty havaintoja varsinaisista susilaumoista. Alueella on havaittu pari kolme yksittäistä sutta.
RKTL:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä 144 - 155 sutta, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan susikanta oli parikymmentä yksilöä pienempi.


Lue myös:



Ensio Karjalainen Ensio Karjalainen Yle Oulu
 Risto Degerman Risto Degerman Yle Oulu 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/nuoren_suden_epaillaan_liikkuvan_oulussa/7071813