keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Tutkintapyyntö poliisille susimetsästyksestä Pohjois-Karjalassa – poikkeusluvalla kaato myös tiistaina

 

Luonnonsuojeluliitto Tapiola on tehnyt tutkintapyynnön poliisille suden metsästyksestä Pohjois-Karjalassa. Liiton mielestä lupaehtoja ei ole noudatettu, koska poikkeusluvilla ammuttuja häirikkösusia ei ole vähennetty kannanhoidollisesta metsästyskiintiöstä. Poliisi pitää asiaa tutkimisen väärtinä.




Susi hakkuuaukealla
Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Luonnonsuojeluliitto Tapiola on tehnyt tutkintapyyynnön poliisille suden kannanhoidollisesta metsästyksestä Pohjois-Karjalassa. Liiton mielestä lupaehtoja ei ole noudatettu.

Lupaehtojen mukaan metäsästysalueilla on otettava huomioon laumaan kohdistuva muu kuolleisuus, mikä on vähennettävä sallitusta pyynnistä.

Itä-Suomen poliisin määräyksestä on ammuttu kolme sutta, yksi Tuupovaara-Ilomantsi-alueella, yksi Tohmajärvellä ja yksi Värtsilässä. Lisäksi Tohmajärvellä löytyi kolarissa kuollut susi. Alueiden kannanhoidolliset pyyntiluvat on käytetty.

Luonnonsuojeluliitto Tapiola on pyytänyt poliisia selvittämään, ovatko metsästyksen valvonnasta vastaavat viranomaiset laiminlyöneet velvollisuuksiaan.

"On kyllä ihan tarpeellinen asia selvittää.
– Sami Joutjärvi

Poliisi on tässä tapauksessa osaltaan myös metsästystä valvova viranomainen ja taho, joka on antanut poikkeusluvan suden ampumiseen.

– Mietityttää kuka tekee tutkinnan, ei ole ihan ongelmaton. On kyllä ihan tarpeellinen asia selvittää, toteaa komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista.

 

 

Susi lopetettiin tiistaina Lieksassa poliisin määräyksestä



Poliisin määräyksestä ammuttiin tiistaina Lieksassa myöhään iltapäivällä Salonkylällä kotieläintarhan ympärillä yksin liikkunut susi. Pannoitetusta urossudesta oli runsaasti jälki- ja näköhavaintoja, sekä Luonnonvarakeskukselta saatua GPS- sijaintitietoa.

Eläintä oli karkotettu neljä eri kertaa kotieläintarhan läheisyydestä tuloksetta. Suden liikkumisalueella oli asutusta, liikennettä ja matkailijoita. Poliisi katsoi, että eläin voi aiheuttaa vaaraa ihmisille. Alueelle ei ollut kannanhoidollisia sudenmetsästyslupia.

Myös perjantaina lopetettiin yksi susi. Ilomantsin Hattuvaarassa elänyt susi liikkui toistuvasti samojen kotien pihoissa, ja oli tappanut kaksi koiraa. Suden epäillään olleen loukkaantunut.

Talven aikana Pohjois-Karjalassa on lopetettu poliisin määräyksestä yhdeksän sutta. Kannanhoidollisessa metsästyksessä on kaadettu tähän mennessä kymmenen eläintä, kun kaatolupia on kaikkiaan neljätoista.


Tarja Oinonen Yle 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/tutkintapyynto_poliisille_susimetsastyksesta_pohjois-karjalassa__poikkeusluvalla_kaato_myos_tiistaina/8677375 

Onkamon susi kuoli kolarissa


 
Ei hauleja, ei ampumiseen viittaavia jälkiä, mutta lonkassa murtumia sekä keuhkoissa ja maksassa vaurioita, jotka viittaavat kovaan törmäykseen.

Siinä tiivistettynä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimusraportti sudesta, joka löydettiin kuolleena valtatie kuudelta Tohmajärveltä viime joulukuun lopulla (Karjalainen 30.12.2015).

Eviran mukaan suden todennäköinen kuolinsyy on törmääminen auton kanssa.

Yleiskunnoltaan muuten hyvän 39-kiloisen urossuden ravitsemustilanne oli heikko, sillä törmäyshetkellä sen mahalaukku oli tyhjä.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/97854-onkamon-susi-kuoli-kolarissa