lauantai 31. toukokuuta 2014

Susi hyökkäsi aitaukseen ja raateli lampaita Vaalassa

Eija Mikkonen 
Susi vieraili lammasaitauksessa Vaalan Veneheitossa toissa viikolla. Peto tappoi yhden lampaan ja raateli toista.

Suden tekoset huomattiin sunnuntaina 18. toukokuuta, kun yksi lammas alkoi käyttäytyä oudosti. ”Menimme katsomaan lähempää ja huomasimme, että lammasta on purtu. Ja ne puremajäljet olivat isot”, tilan emäntä Anu Haataja kertoo.

Haataja ja tilan isäntä Hannu Tarvainen laskivat lampaat ja huomasivat yhden puuttuvan. Se löytyi myöhemmin tapettuna.

Samoihin aikoihin selvisi, että viime syksynä kadonneet kolme lammasta olivat myös jääneet suden uhreiksi. Niiden raadot löytyivät nyt läjässä sarkaojasta, jossa on syksyllä ollut paljon vettä.

”Huomasimme syksyllä, että lampaat olivat hukassa, mutta emme löytäneet niitä. Muut eläimet olivat levottomia ja ne otettiin sisälle. Raadot löytyivät nyt, kun vesi on laskenut. Lampaat eivät takuulla mene itse ojaan. Susi on ne sinne ajanut”, Haataja toteaa.

Laidunkausi loppui lyhyeen

Lampaiden laidunkausi loppui suden vierailun jälkeen lyhyeen. Noin 30 lampaan katras käyttäytyi levottomasti, eivätkä ne enää pysyneet sisällä aitauksessa.

”Homma meni ihan mahdottomaksi. Lampaat liikkuivat ihan koko ajan, eivätkä ne levänneet enää ollenkaan. Ne menivät sähköpaimenlangoistakin läpi. Lampaat eivät ole koskaan käyttäytyneet sillä tavalla”, Haataja sanoo.

Nyt lampaat on siirretty sisätiloihin. Tilan muu karja on saanut toistaiseksi olla sudelta rauhassa. Haataja epäilee, että 17 isokokoisen hiehon ja lehmän lauma on liian iso pala yhdelle sudelle.

Susihavaintoja aiemminkin

Petoyhdyshenkilö Veijo Heikkinen Vaalan riistanhoitoyhdistyksestä kertoo, että Veneheiton alueella on tehty aiemminkin susihavaintoja. ”Lähettyvillä on suuri turvekenttä, jonka ympäristö jostain syystä vetää susia puoleensa.”

Haatajan mukaan eräs naapuri oli nähnyt suden lähellä heidän lehmien aitausta toissa syksynä. Lähialueilta on löytynyt myös suuria tassunjälkiä aina silloin tällöin.

Viimeisin susihavainto tehtiin hyökkäyksen jälkeisenä aamuna, kun naapuri oli kuvannut kännykkäkameralla todennäköisesti saman suden läheisellä pellolla.

”Hirveän rohkea susi se on. Ensin se oli yöllä purrut lampaan hengiltä ja aamulla kaikessa rauhassa tanssahdellut kurjen kanssa pellolla. Se päästi traktorinkin 30 metrin päähän.”

Sudenkaatolupaa ei vielä haettu

Haataja on pahoillaan siitä, kuinka paljon huolta ja ylimääräistä työtä suden hyökkäys on teettänyt. Byrokratiakaan ei ole päästänyt helpolla. Petovahinkoilmoitus ei lähtenyt jouhevasti liikkeelle ja syksyllä kuolleiden lampaiden saanti mukaan vahinkoilmoitukseen oli kovan väännön takana.

Heikkisen mukaan Veneheittoon ei ole vielä haettu sudenkaatolupaa. Hän on kuitenkin ilmoittanut tapauksesta Oulun Riistakeskukseen.

(Lähde: www.kaleva.fi)
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/susi-hyokkasi-aitaukseen-ja-raateli-lampaita-vaalassa/665895/