perjantai 14. helmikuuta 2014

Sudet: Kuhmo kärsii, kun muilla ei pysy homma hallussa


Kuva: Soili Riepula-Vähäaho
 
Pantasutta epäillään vastikään jahdatun Pohjois-Karjalassa. Kuva on kuitenkin vuodelta 2009 Kuhmosta, jolloin pantasusi Juri tapettiin
 
Kuhmon susikantaa voitaisiin metsästää vähemmäksi, jos sudet pysyisivät muualla Suomessa paremmin hengissä. Ongelmia on varsinkin Pohjois-Savossa ja -Karjalassa, jossa häviää kokonaisia susilaumoja.
 
Tätä mieltä on Metsähallituksen erätarkastaja Seppo Toikkanen. Hänen mukaansa Kainuussakin on susien salametsästystä, mutta selvästi satunnaisemmin kuin maakunnan eteläpuolella.

Kainuun alueella salametsästys taas on yleisempää maakunnan länsi- kuin itäosissa.

– Onkopahan susi missään niin rauhassa kuin Kuhmossa? kysyy Toikkanen.

Nykyinen tilanne on Kuhmon kannalta Toikkasen mukaan jopa sääli, sillä nyt Kuhmo joutuu muun maan tilanteen takia kestämään jopa vähän ylisuurta susikantaa, toimimaan tavallaan susien kasvattajaseurana.

Hyvä esimerkki tilanteesta saatiin vastikään, kun Kuhmosta vaeltamaan lähteneen nuoren suden epäillään joutuneen salametsästyksen kohteeksi Värtsilässä.

Joitakin susia toki Kainuussakin kaatuu salametsästyksen takia, arvioi Toikkanen. Joitakin tapauksia voi sattua yllättävissä metsästystilanteissa, joissa varjellaan koiria.

Sen lisäksi on myös vihiä salametsästystä Kainuussa harjoittavista henkilöistä. Jos he eivät tajua lopettaa toimiaan, he Toikkasen mukaan jossain vaiheessa päätyvät käräjille.
Marjatta Kurvinen


Saunajärven nuorista susista uudet paikannukset 14.2. 2014

(Lähde: www.kuhmolainen.fi)
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194875202534/artikkeli/saunajarven+nuorista+susista+uudet+paikannukset.html 



Sudet liikuskelevat Honkajoella

Kuva: Päivi Leppilahti
 
Petoyhdysmies Pekka Kamppikoski selvittelee onko liikkeellä ollut susipari vai kaksi isokokoista koiraa? 
 
Honkajokelainen Pauli Lahti havahtui sunnuntaina aamulla, että pihapiirissä on aamuyöllä käynyt susipari. Hänen mukaansa jäljet olivat julmetun kokoiset ja kynnetkin sojottivat kuin tykit eteenpäin.
Sama eläin oli vieraillut myös Lahden naapurustossa.

Jäljistä päätellen sudet olivat tulleet Honkajoki Oy:n takaa, jossa on syvää korpea.
Pauli Lahti hälytti paikalle myös riistanhoitoyhdistyksen petoyhdysmiehen Pekka Kamppikosken, joka kävi katsomassa pihaan jääneet jäljet. Kamppikoski ei osannut varmuudella sanoa oliko kyseessä susi. Hän arvelee, että kyseessä saattoi olla myös isokokoinen susikoira, joka löytyi jälkiä seuraamalla lähistöltä.

Honkajoella liikuskelee kuitenkin susia. Petoyhdysmies vahvistaa, että susista tehtiin havaintoja alkuvuodesta.

(Lähde: www.kankaanpaanseutu.fi)
http://www.kankaanpaanseutu.fi/Uutiset/1194873843901/artikkeli/sudet+liikuskelevat+honkajoella.html


Metsästäjät: Salakaadot kitkettävä pois pilaamasta mainetta

Pohjois-Karjalassa metsästäjät kokevat, että heidät lavastetaan syylliseksi susien salametsästykseen. He aikovat lisätä valvontaa susialueilla, jotta mahdolliset salametsästäjät saataisiin jatkossa paremmin kiinni.




Riistakamerakuvaa sudesta.
Kuva: Heimo Kauppinen


Metsästysliiton Pohjois-Karjalan piirin kamelinselkä katkesi metsästäjiin kohdistuneista susien salatapposyytöksistä. Poliisi tutkii parhaillaan epäiltyä suden salakaatoa Joensuun ja Tohmajärven alueella, jossa pantasusi on liikkunut.

Metsästysliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Markku Kejonen sanoo, että metsästäjiä saatetaan lavastaa syyllisiksi mahdolliseen salametsästykseen.

- Nämä tuntuvat hyvin tarkotuksen hakuiselta.

- Sanottiin, että sutta olisi metsästetty moottorikelkan ja mönkijän avulla. Tiedämme, että Tuupovaaran endurokerho teki kelkkareittiä alueelle, jossa nyt tutkitaan salametsästystä. Suden jäljet tulivat alueelle kelkkareitin teon jälkeen.

- Sähköfirma liikkui alueella mönkijällä korjatessaan sähkövikaa, Kejonen toteaa.
"Sähköfirma liikkui alueella mönkijällä korjatessaan sähkövikaa.
- Markku Kejonen
Metsästäjät ovat kertoneet tietonsa poliisille ja toivovat, että viranomaiset saisivat tapauksen selvitettyä.

Pohjois-Karjalan piirin hallitus käsitteli susien salametsästysasioita ja aikoo ryhtyä toimenpiteisiin.

- Aiomme lisätä omaa valvontaa. Susialueilla asuvat ryhtyvät kirjaa kulkijoista ja kirjaavat esimerkiksi rekisterinumerot ylös. Tiedot annetaan viranomaisille.



Lue myös






Anu Rummukainen Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/metsastajat_salakaadot_kitkettava_pois_pilaamasta_mainetta/7089001  

Oikaisu: Poliisi tutkii salakaadon sijaan vasta epäiltyä metsästysrikosta

Karjalainen

Karjalainen 12.2.: Susien salametsästystä kommentoineesta pääkirjoituksesta sai käsityksen, että Pohjois-Karjalan poliisi tutkii yhden pantasuden salakaatoa. Näin ei tarkkaan ottaen ole. Poliisin tutkinnassa on epäilty metsästysrikos. Sen sijaan Pohjois-Karjalassa ei ole tietoa pantasuden ampumisesta.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/43878-oikaisu-poliisi-tutkii-salakaadon-sijaan-vasta-epailtya-metsastysrikosta

Saunajärven nuorista susista uudet paikannukset



Saunajärven laumasta erkaantuneesta pantasudesta, jonka on epäilty olleen Värtsilässä salametsästyksen kohteena, on saatu uusi pantaseurantapaikannus muutaman päivän hiljaiselon jälkeen.
Paikannuksen mukaan eläin on siirtynyt uuteen paikkaan.
Värtsilän seudulla liikkuu kaksikin Saunajärven laumasta eronnutta nuorta sutta. Lähempänä epäiltyä salametsästysaluetta on ollut pantasusi Sako ja siitä muutama kymmenen kilometriä etelämpänä toinen Saunajärven lauman kasvatti Sero.
Itä-Suomen poliisin tiedotteen mukaan poliisi on käynnistänyt esitutkinnan epäilyssä suden salametsästystapauksessa.
Poliisi suoritti metsästyksenvalvontaa yhteistoiminnassa rajavartiolaitoksen kanssa 8. - 9. helmikuuta 2014 Tohmajärvellä ja Joensuun Tuupovaarassa Saarivaara - Kaustajärvi - Kenraalinkylä alueella. Metsästyksenvalvontaa suoritettiin, koska poliisin saamien tietojen mukaan pantasuden paikannusalueella oli havaittu poikkeuksellisen paljon liikennettä. Vastaavanlaista liikennettä oli havaittu jo 1. - 2. helmikuuta 2014 viikonloppuna.
Poliisi teki valvonnan yhteydessä havaintoja Saarivaaran suunnalta useamman suden jäljistä. Näiden jälkien yhteydessä on havaittu myös verta. Lisäksi on tehty jälkihavaintoja, joiden perusteella sutta olisi seurattu tai ajatettu erilaisilla moottorikulkuneuvoilla. Nämä jäljet täsmäävät yhteen Pohjois-Karjalan alueella liikkuvan pantasuden liikkeisiin.
Poliisi korostaa, että kysymyksessä on vasta epäily rikoksesta. Tarkoituksena on selvittää, mitä on tapahtunut.
Poliisi on tehnyt yhteistyötä asian selvittämisessä Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskuksen sekä paikallisten metsästäjien kesken.
Vuosangan Rita- ja Hessu-susista paikannukset nettisusipalvelussa ovat muutaman päivän vanhoja. Niiden mukaan myös Hessu olisi jälleen Vuosangan alueella.
Saunajärven lauman Sipi sekä Juntin lauman Julle ja Julla ovat edelleen reviireillään, kuten ne ovat olleet jo pitkään.
Susien pantaseurantapalvelu netissä päättyy tämän kuun lopussa.
Marjatta Kurvinen

(Lähde: www.kuhmolainen.fi)
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194875202534/artikkeli/saunajarven+nuorista+susista+uudet+paikannukset.html

Salametsästystä enemmän etelässä


 
Salametsästäjien epäillään käyttävän hyväkseen pantasusiseurantaa.



Metsähallituksen erätarkastaja Seppo Toikkasen mukaan Kainuussakin on susien salametsästystä, mutta selvästi satunnaisemmin kuin maakunnan eteläpuolella.
Kainuun alueella salametsästys taas on yleisempää maakunnan länsi- kuin itäosissa.
– Onkopahan susi missään niin rauhassa kuin Kuhmossa? kysyy Toikkanen.
Nykyinen tilanne on Kuhmon kannalta Toikkasen mukaan jopa sääli, sillä nyt Kuhmo joutuu muun maan tilanteen takia kestämään jopa vähän ylisuurta susikantaa.
Joitakin susia Kainuussakin toki kaatuu salametsästyksen takia, arvioi Toikkanen. Joitakin tapauksia voi sattua yllättävissä metsästystilanteissa, joissa varjellaan koiria.
Sen lisäksi on myös vihiä salametsästystä Kainuussa harjoittavista henkilöistä. Jos he eivät tajua lopettaa toimiaan, he Toikkasen mukaan jossain vaiheessa päätyvät käräjille.
Pantasusien netissä olevan seurantapalvelun hyväksikäyttöä salametsästyksessä epäillään Pohjois-Karjalassa. Värtsilän seudulla poliisi tutkii mahdollista suden salametsästystä alueella, jonne Kuhmon Saunajärveltä on siirtynyt pari nuorta sutta.
RKTL sulkee nettiseurannan jo aiemmin tehdyn päätöksen mukaisesti helmikuun lopussa.
Uuden metsästyskauden alkuun mennessä se analysoi tämän kauden kokemukset ja päättää, avataanko palvelua enää ensi syksynä.
Marjatta Kurvinen

(Lähde: www.sotkamolehti.fi)
http://www.sotkamolehti.fi/Uutiset/1194875177090/artikkeli/salametsastysta+enemman+etelassa.html