sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Metsästäjät vaativat lisää kaatolupia: "Suomessa ei sadan vuoden aikana ole koskaan ollut näin paljon susia"

 

Suomen Metsästäjäliiton hallitus vaatii tuntuvasti lisää sudenkaatolupia. Metsästäjäliiton arvion mukaan sudenkaatolupia tarvittaisiin 70–80 kappaletta.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä 22–43 susilaumaa, joista pohjalaismaakunnissa liikkuu 3–4.

– Todennäköisesti Suomessa ei viimeisen sadan vuoden aikana ole koskaan ollut niin paljon susia kuin nyt, liiton hallitus toteaa tiedotteessaan.

Metsästäjäliitto on esittänyt jo syyskuussa maa- ja metsätalousministeriölle, että tämän metsästysvuoden kannanhoidollisessa metsästyksessä tulisi myöntää vähintään kaksi kaatolupaa laumaa kohden.

Tämän lisäksi liiton mielestä tulisi olla mahdollista poistaa koko susilauma alueelta, jossa sudet ovat aiheuttaneet erityisen paljon vahinkoa tai jossa susireviirien rajat menevät päällekkäin.

Metsästäjäliitto korostaa, että susi ei ole uhanalainen laji vaan kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö IUCN määrittelee lajin elinvoimaiseksi.

(Lähde: www.pohjalainen.fi)
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4t-vaativat-lis%C3%A4%C3%A4-kaatolupia-suomessa-ei-sadan-vuoden-aikana-ole-koskaan-ollut-n%C3%A4in-paljon-susia-1.1938672

Susien kaatoluvat halutaan kolminkertaistaa:”Sudet ovat ensi vuonna Espoossa”

 


Metsästäjäliitto toivoo susien kaatolupien kolminkertaistuvan, noin 70-80:een,
sillä sudet tappavat vuosittain kotieläimiä ja tulevat jopa pihoille.
Kuva: Sirpa Repo
Susien kaatolupien määrää halutaan lisätä.

Metsästäjäliitto esittää maa- ja metsätalousministeriölle, että kaatolupia tulisi myöntää vähintään kaksi kaatolupaa laumaa kohden. Tämä merkitsee sitä, että lupia tulisi myöntää noin 70–80 kappaletta. Viime vuonna lupia myönnettiin 24.

– Merkittävin haitta susista on, että ne tappavat erittäin paljon kotielämiä ja hyökkäävät niiden kimppuun. Metsästyskoiria on tapettu useita kymmeniä. Joillakin alueilla koirien käyttö hirvijahdissa alkaa olla jo vaikeaa, toteaa liiton hallituksen puheenjohtaja Lauri Kontro .

Koko yksittäinen susilauma tulisi liiton mielestä saada poistaa alueelta, jossa sudet ovat aiheuttaneet erityisen paljon vahinkoa tai jossa laumojen reviirien rajat menevät päällekkäin.

– Sudet lisääntyvät erittäin vahvasti. Suomen suurin susilauma on tällä hetkellä Tammisaaressa, susipari ja kahdeksan pentua. Kun lauma hajoaa, on varma, että sudet ovat ensi vuonna Espoossa, Kontro jatkaa.

Suomen susikanta on kasvanut viimeisen vuoden aikana voimakkaasti. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa on 22–43 laumaa.

Metsästäjäliitto korostaa, että susi ei ole uhanalainen laji, vaan kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö (IUCN) määrittelee lajin elinvoimaiseksi.

– Sudet ovat menettäneet ihmisarkuutensa ja ne tulevat pihoihin. Ellei sutta metsästetä, se leviää tehokkaasti, Kontro toteaa.

Suomen susikanta saa täydennystä Venäjän runsaasta kannasta.

(Lähde: www.länsiväylä.fi)
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/333942-susien-kaatoluvat-halutaan-kolminkertaistaasudet-ovat-ensi-vuonna-espoossa

Susi oli tulla navettaan, karhu vei vasikan laitumelta

 

Lehtimäkeläinen maatalousyrittäjä Ari Taipale jakoi karjalle pienkuormaajalle rehuja tilallaan Länsikylässä viime keväänä, kun näki suden pään pistävän sisään pihaton ovesta. Vain Taipaleen nopea toiminta esti vasikkaa joutumasta suden suuhun.

Suden liikkeistä lähialueella on useita havaintoja. Sen lisäksi alueella pyörii karhuja, joiden suihin joutui vuosi sitten yksi vasikka.

Karjaa ei uskallettu päästää ulos koko viime kesänä, eikä oveakaan jättää auki. Eniten tilan väkeä huolestuttaa kuitenkin pienten lasten turvallisuus.

Kahden polven yrittäjät Ari ja Antti Taipale toivoisivat, että petoeläinten suojelu ei menisi elinkeinon ja ihmisten turvallisuuden edelle.


MINNA SALORANTA

(Lähde: www.järviseutu-lehti.fi)
http://www.jarviseutu-lehti.fi/uutiset/online-uutiset/susi-oli-tulla-navettaan-karhu-vei-vasikan-laitumelta-1.1938499

Länsi-Suomessa syntynyt 10-15 susipentuetta

 

 Arkistokuva/Jouko Hänninen
Arkistokuva/Jouko Hänninen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan Suomessa on 22-43 susilaumaa. Näistä 5-10 arvioidaan olevan yhteisiä Venäjän kanssa.

Länsi-Suomen kannanhoitoalueella on arvion mukaan syntynyt 10-15 susipentuetta. Laumat sijaitsevat Satakunnassa (1), Varsinais-Suomessa (3), Pohjois-Hämeessä (0-2), Pohjanmaalla (3-4) ja Oulun alueella (3-5).

Itä-Suomen alueella on todennäköisesti syntynyt 12-28 pentuetta. Kannanhoitoalueen laumat ovat Kaakkois-Suomessa (1), Pohjois-Karjalassa (5-13), Pohjois-Savossa (2-4) ja Kainuussa (4-10).

Poronhoitoalueella Suomussalmella tehtiin havainto yhdestä laumasta, jonka reviiri sijaitsee todennäköisesti Kuhmon puolella. Poronhoitoalueella on lisäksi yksin tai pareittain liikkuvia susia, sillä alueelle siirtyy nuoria yksilöitä Suomen laumoista ja naapurimaista.

Tammikuussa 2015 ennen lisääntymiskautta Luke arvioi maassamme olevan 35 laumaa.

Arvio susilaumojen määrästä perustuu petoyhdyshenkilöiden kirjaamiin havaintotietoihin. Laumahavaintoja on kirjattu elo-lokakuussa 192 kappaletta. Arviossa on hyödynnetty myös Suomen riistakeskuksen aluetoimistojen ja riistanhoitoyhdistysten sekä Luken maastohenkilökunnan havaintoja ja tietoja pannoitettujen susien paikkatiedoista.

Luke antaa joulukuussa uuden väliarvion, jossa pyritään tarkentamaan laumoissa elävien susiyksilöiden lukumäärää.

TS

(Lähde: www.ts.fi)
http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/826474/LansiSuomessa+syntynyt+1015+susipentuetta 

Sudet tappoivat hirvenmetsästyksessä olleen koiran




Sudet ovat tappaneet hirvenmetsästyksessä mukana olleen koiran Sonkajärvellä Itä-Suomessa. Sonkajärven alueella oli käynnissä hirvenmetsästys, jossa oli käytetty hirvikoiraa. 

Poliisi kertoo, että maastossa ollut koira oli aloittanut hirven haukun, joka oli kuitenkin keskeytynyt.
Omistaja oli saanut koiraan kuuloyhteyden tutkapannan kautta, jolloin hän oli äänien perusteella arvannut susien olevan koiran kimpussa.

Omistajan saapuessa paikalla oli koira ehditty jo tappaa.

Paikalla käynyt poliisipartio totesi koirassa raatelujälkiä, jotka viittasivat suden aiheuttamiksi.

(Lähde: www.mtv.fi)
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sudet-tappoivat-hirvenmetsastyksessa-olleen-koiran/5532402