lauantai 8. marraskuuta 2014

Jere-koira menehtyi suden hyökkäykseen


Yksin liikkunut susi hyökkäsi hirvimetsällä maastossa olleen norjanharmaahirvikoiran kimppuun perjantaina aamupäivällä Sonkajärven Sukevalla.

Saalista etsinyt susi ehti raadella koiraa pahoin ennen kuin koiran omistaja riensi paikalle.

3-vuotias käyttövalio Jere-koira oli loukkaantunut vakavasti. Omistaja vei koiran vielä eläinlääkärille Iisalmeen, mutta koiraa ei voitu enää pelastaa sen vakavien selkä- ja mahavammojen vuoksi. Eläinlääkäri lopetti pahoin vammautuneen koiran.
Haukku katkesi yhtäkkiä
Itse tapaus sattui Kölkäntien lähistöllä noin kello 10.30. Jere haukkui parhaillaan hirveä, kun koiran takaa sen kimppuun kävi susi.

Susi ehti purra koiraa selkään. Sen jälkeen eläimillä alkoi rähäkkä. Omistaja kuuli, kun koiran haukku yhtäkkiä vaihtui ulinaksi. Hän juoksi silloin paikalle, mutta Jereä oli jo raadeltu myös mahaan.

Jälkien perusteella susi liikkui paikalla yksin, ei laumassa.
Toinen susi lähellä taajamaa
Sonkajärvellä on loka-marraskuussa tehty useita havaintoja toisesta yksin liikkuvasta sudesta, mutta poliisin eräyhdyshenkilöiden mukaan kyse on todennäköisesti eri eläimestä.

Perjantaina sattunut tapaus sattui useamman kymmenen kilometrin päässä Sonkajärven taajamasta, jonka luona on tehty havaintoja pihoja kiertäneestä pienehköstä sudesta. Sen ei tiedetä käyneen lemmikkien kimppuun, mutta eläin voi etsiä ravintoa.

 Asta Tenhunen

(Lähde: www.savonsanomat.fi)
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/jere-koira-menehtyi-suden-hyokkaykseen/1929568?pwbi=93508b0c94638265229ae963ee702c7e 

Satakunnan susitilanne esillä yleisötilaisuudessa Harjavallassa


Yleisöluento Satakunnan alueen ajankohtaisesta susitilanteesta järjestetään torstaina 13.11. kello 18.00 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa. Luennoimassa on köyliöläinen tutkimusapulainen Antti Härkälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta. Luento perehdyttää kuulijan Satakunnan alueen tämänhetkiseen susitilanteeseen ja myös alueen susitilanteen historiaan. 

Luento kuuluu museossa talvikaudella 2014–2015 järjestettävään Kulttuuritorstai-luentosarjaan. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Luento järjestetään yhteistyössä Huittisten seudun kansalaisopiston kanssa.

(Lähde: www.radiopori.fi)
http://www.radiopori.fi/uutiset/satakunnan-susitilanne-esilla-yleisotilaisuudessa-harjavallassa

SLL:n Lapin piiri vetoaa pantasuden hengen puolesta


 
Arkistokuva. Kuva: Harri Taavetti 
 
Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on vedonnut Suomen riistakeskukseen Etelä-Norjasta Lappiin vaeltaneen pantasuden hengen puolesta. 

Luonnonsuojelupiiri pyytää, ettei riistakeskus myönnä suden tappolupaa, mikäli sellaista haetaan.

Luonnonsuojelupiirin perustelu on, että Skandulv-hankkeen pannoittaman suden liikkeet antavat arvokasta tietoa susien liikkumisesta ja elintavoista. Tietoa voidaan hyödyntää niin susitutkimuksessa kuin porotalouden ja susikannan yhteensovittamisessakin.

Lapissa vaeltava pantasusi on tehnyt jo pantasusien vaelluksen maailmanennätyksen. Nuori koiras pannoitettiin helmikuussa lähellä Osloa, joten se on taivaltanut jo lähes 2000 kilometriä.

Tietojen mukaan susi näyttää vaeltavan edelleen vauhdilla kohti Venäjän rajaa.

Skandulv-hanke suojelee Norjan ja Ruotsin susipoplaatioita.

(Lähde: www.pohjolansanomat.fi)
http://www.pohjolansanomat.fi/Paikalliset/1194939069158/artikkeli/slln+lapin+piiri+vetoaa+pantasuden+hengen+puolesta.html