keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Susiadressi ei saa kannatusta Heinolasta

 

Heinolassa susihysteriaa on torjuttu rakentamalla suoja-aitaa susien hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle lammastilalle.
Kuva: Sami Lettojärvi

Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon alueen ainoa susilauma asustelee Heinolassa. Internetissä metsästyskoiraväen nimissä avattu adressi susien suojelun lopettamiseksi tai korven lain käyttöön ottamiseksi ei kuitenkaan saa kannatusta kulmakunnalla.

Heinolan seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja metsästyskoiramies Panu Patomäki ei ole havainnut susikapinan merkkejä alueellaan. Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Osmo Laurila sanoo, että järjestäytyneellä riistanhoitoväellä on toisenlaiset tavat vaikuttaa. Metsästyskoiraväki ja muut sidosryhmät ovat olleet valmistelemassa uutta susikannan hoitosuunnitelmaa.

Lisää susiasiaa tiistain Itä-Hämeessä.


Osmo Kuisma

(Lähde: www.itahame.fi)
http://www.itahame.fi/Uutiset/2015/01/05/susiadressi-ei-saa-kannatusta-heinolasta 

Evira tutki raadot - moni susi jää auton alle

 
 


Suomessa yleisin kuolleina tutkittavaksi saatujen susien kuolinsyy on liikenneonnettomuus, uutisoi Savon Sanomat.

Jopa 38 prosenttia viranomaisten tutkimista kuolleista susista oli jäänyt auton alle tai muutama niistä junan alle.

Tiedot perustuvat 81 sudelle tehtyyn raadonavaukseen. Mukana ovat kaikki Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tutkimat sudet vuosien 2001-2014 ajalta.

Eviralle tutkittavaksi toimitetaan kokonaisia susia, joista halutaan tietää kuolinsyy tai onko eläin ollut sairas. Tutkittavissa susissa on myös poikkeuksellisen käyttäytymisen vuoksi lopetettuja eläimiä. Niistä pyritään löytämään mahdollisia sairauksia. Esimerkiksi kaikki poliisin haltuun päätyneet sudet siirretään Eviralle.

Vaikka Eviran tehtävä on etsiä etenkin sairauksia susista, vain ani harva susi kuolee sairauteen.

Sen sijaan susista moni kuolee ampumalla. Poliisin luvalla ammuttuja susia tutkittiin 18 ja luvatta tapettuja 14 kappaletta. Luvatta tapetutkin olivat ammuttuja yhtä lukuun ottamatta. Sen salametsästäjä oli tappanut myrkyllä.

Poliisin luvalla ammutuista susista lähes 70 prosenttia oli nuoria susia ja niille tyypillistä olivat jotkin aiemmat vammat.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/64354-evira-tutki-raadot-moni-susi-jaa-auton-alle