perjantai 21. maaliskuuta 2014

Pihasusi jäi pyytämättä Alavuden alueelta

 
Perjantaihin päättyneen luvan pihasusi jäi pyytämättä, vaikka tulikin melko lähelle asutusta, mutta ei sadan metrin päähän. Pihakäynti puuttui. KUVA: TARJA RIIHIMÄKI 
 

Yksi susilupa tuli, ja se jäi luvan 21 päivän jälkeen pyytämättä Alavuden ja osin Ähtärin alueilta, vaikka suden jäljelle päästiin Alavudella 300 metrin päähän asutuksesta. Sudenpyynnin poikkeusluvan ehtona oli, että pyynti voitiin aloittaa vasta, kun susi oli tullut 100 metriä lähemmäksi asuttua asutusta. Tällä ehdolla haluttiin varmistaa, että kohteena oli nimenomaan pihasusi.

Alavuden-Töysän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Mäki piti tiukkaa lupaehtoa sekä erikoista talvea syinä siihen, ettei sutta saatu. Pyyntiajasta oli maksimissaan vain kolme päivää sellaista, jolloin jahti oli säiden puolesta mahdollista. Samaan aikaan viime vuonna oli 70 senttiä lunta.

Susiasioista keskustellaan ensi torstai-iltana Alavudella Huhtamäki-salissa, jonne toivotaan muutakin väkeä kuin metsästäjiä.

(Lähde: www.ilkka.fi)
http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/pihasusi-jai-pyytamatta-alavuden-alueelta-1.1577781 

Susienhoidosta avattu keskustelufoorumi

Kuva: Arkistokuva
Marjatta Kurvinen
 
Nyt voi keskustelemalla vaikuttaa siihen, miten susikantaa jatkossa hoidetaan. 
 
Suomen riistakeskus päivittää yhteistyössä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa Suomen susikannan hoitosuunnitelmaa, jota laadittaessa halutaan ottaa huomioon myös paikallisten ihmisten näkemyksiä susikannan hoidon toimenpiteistä. Tätä keskustelua varten on nyt avattu nettiin keskustelufoorumi, jonka kautta on mahdollisuus osallistua toimenpiteiden kehittämiseen.
Keskustelun tavoitteena on kehittää ja löytää keskustelijoiden välisen vuorovaikutuksen kautta uudenlaisia näkemyksiä ja toimintaehdotuksia susikannan hoitoon, ongelmiin sekä ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Keskustelujen kautta syntyneet ideat ja ajatukset luovat myös pohjaa syksyllä 2014 järjestettäville paikallisille työpajoille susireviirialueilla. Tällainen työpaja on tulossa Kainuussa ainakin Kuhmoon.

Keskustelufoorumilla kommentit ovat avoimesti kaikkien luettavissa. Keskusteluun osallistuakseen täytyy rekisteröityä ja kirjautua.

Hoitosuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joita toteuttamalla susikantaa on tarkoitus hoitaa tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla voidaan vastata ihmisten kokemaan huoleen ja vahinkoihin sekä turvata susikannan säilyminen.

Susikannan hoitosuunnitelman vahvistaa maa- ja metsätalousministeriö.

(Lähde: www.kuhmolainen.fi)
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194886524394/artikkeli/susienhoidosta+avattu+keskustelufoorumi.html