Koiran isäntä Ossi Malmberg vähentäisi susia niin, että ne karttaisivat ihmisiä ja kotieläimiä


Turun suunnalta kotoisin oleva, pitkään metsästystä harrastanut espoolainen Ossi Malmberg koki ikävän viikonlopun, kun hän oli Mynämäen ja Nousiaisten välimaastossa harjoittamassa yksivuotiasta uroskoiraansa Ponoa hirvestystä varten.

Malmberg lähti harmaan norjanhirvikoiransa kanssa aamulla metsään ja seurasi sitä gps:n avulla. Hän seurasi sitä aluksi jalkaisin, mutta kun se etääntyi liikaa ja seuran maaston ulkopuolelle, hän ajoi lähemmäksi autolla. Lopulta paikkatieto kertoi, että koira oli paikallaan. "Taimikosta löysin sitten koirani, joka oli kohtalaisen pahasti revitty ja kuollut."

Malmberg oli miettinyt etukäteen, uskaltaako koiraa päästää vapaaksi susialueella. Isommalla alueella on ainakin kaksi susilaumaa. Havaintoja ei ollut edellisviikolta, joten Malmberg otti riskin, joka kostautui.

"Metsästysoikeudesta maksetaan summia, jotka eivät ole ihan vaatimattomia. Lisäksi tehdään riistanhoitotyötä ja poistetaan pienpetoja. Sitten kun haluttaisiin metsästää, on lähdettävä susien ehdoilla. Tuntuu oudolta."

"Pono oli kuin perheenjäsen, tämä on syvä järkytys koko perheelle.”

Malmbergin mielestä susien kannanhoidollinen metsästys on tarpeen, jotta ne oppisivat karttamaan ihmisiä ja kotieläimiäkin. "Monet kertovat, ettei ihminen ole niille enää mikään uhka."

Jouko Kyytsönen

(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)