lauantai 7. maaliskuuta 2015

Poikkeuslupa yhden suden tappamiseen

 
Kuva: Ensio Ruohomäki



Suomen riistakeskus on myöntänyt susien aiheuttamien vahinkojen perusteella poikkeusluvan yhden suden pyyntiin Pohjois-Hämeessä.

Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle, joka sijoittuu Mänttä-Vilppulan, Ruoveden, Juupajoen ja Oriveden kuntien alueille. Sudet ovat toistuvasti aiheuttaneet merkittävää vahinkoa karjankasvatukselle tappamalla nautoja. Viimeisin vahinko on tapahtunut maaliskuun alussa. Lisäksi hakemusalueella sudet ovat aiheuttaneet ainakin yhden koiravahingon ja liikkuneet pihapiireissä. Poikkeusluparatkaisussa on otettu huomioon viranomaisten tiedot tapahtuneista vahingoista, alueella tehdyt susihavainnot sekä muut saadut selvitykset.

Poikkeuslupa on myönnetty rajatulle alueelle ja lupa on voimassa 21 vuorokautta. Jotta voidaan varmistua pyynnin kohdentumisesta vahinkoja aiheuttaneeseen susiyksilöön, on poikkeuslupaan sisällytetty pyyntiä koskevia ehtoja. Susi voidaan pyytää nautavahinkojen kohteena olleella karjatilalla sen tultua 100 metriä lähemmäs tilan asuinrakennusta, karjasuojaa tai laidunaluetta, jolla pidetään karjaa poikkeusluvan voimassaoloaikana. Pyynti voidaan toteuttaa myös siten, että pyynti aloitetaan viimeistään vuorokauden sisällä tällaisesta susien käynnistä tilalla siten, että katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri kyseisen karjatilan läheisyydessä liikkuneeseen yksilöön.

Metsästykseen voi osallistua enintään 30 metsästäjää kerrallaan. Lisäksi luvansaajan on nimettävä metsästyksenjohtaja ja apujohtajat, jotka vastaavat pyynnin turvallisuudesta ja pyyntiä koskevien säädösten noudattamisesta.

(Lähde: www.kmvlehti.fi)
http://www.kmvlehti.fi/Uutiset/1194965508622/artikkeli/poikkeuslupa+yhden+suden+tappamiseen.html

Susi tassutteli ikkunan alla asuinalueella - " Vaimo ei meinannut uskoa"

 
Jani Leinonen 
 
Leinosenlammen rannalla on runsaasti asutusta. Leinosenlammen rannalla on runsaasti asutusta. Kuvaaja: Arkistokuva  
Leinosenlammen rannalla Liperissä asuva Jouko Ratilainen hämmästyi perjantaiaamulla hieman ennen seitsemää: susi tallusteli vain muutaman metrin päässä talosta.

- Vaimo ei meinannut ensiksi uskoa, kun sanoin nähneeni suden ikkunasta, Ratilainen naurahti.

Lopulta kuitenkin sekä Ratilaisen vaimo että läheisen Pärnätuvan yrittäjä näkivät saman suden.

Lähimmät tassunjäljet olivat vain muutaman metrin päässä talosta. Ratilainen on täysin varma, että kyseessä oli susi.

- Mittasimme tassunjäljet: se oli 8,5 senttiä leveä ja 11 senttiä pitkä. Ei sellaista ole millään koiralla, Ratilainen kertoi.

- Harrastan metsästystä, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun näen suden. On se jalo eläin, hän ihasteli.

Ratilaisen talon lähistöllä on paljon asutusta sekä muun muassa Jyrin koulu ja Pärnävaaran hiihtokeskus.

- Susi vaikutti säyseältä, mutta eihän sen noin lähellä asutusta tarvitsisi olla. Susi oli varmaan pahasti nälkiintynyt, sillä se näytti laihalta, Ratilainen pohti.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/69415-susi-tassutteli-ikkunan-alla-asuinalueella-vaimo-ei-meinannut-uskoa