torstai 13. marraskuuta 2014

Petoillassa ratkaistaan susiongelmaa



Petopolitiikkaa pohditaan Lieksan Petoillassa. Viikon kuluttua torstaina Lieksan kulttuurikeskuksessa Lieksan kansalaisopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen järjestämä Petoilta on kaikille avoin. Lieksassa keskustelun susiongelman ratkaisuista alustaa susikannan hoitosuunnitelman valmisteluun osallistunut dosentti Juha Hiedanpää Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.


Susikeskustelu kiihtyy yleensä loppuvuodesta, kun susien jälkiä on lumen myötä helpompi seurata. Keskustelua on lähiviikkoina kiihdyttämässä myös se, että marraskuun 17. päivänä alkaa oikeudenkäynti Perhon taannoiseen suden salametsästykseen osallistuneita vastaan. Vuoden lopussa valmistuu vielä luonnos uudeksi susikannan hoitosuunnitelmaksi. Sen valmisteluun liittyvissä työpajoissa on noussut esiin muun muassa vaatimus susien poikkeuslupien lisäämisestä. Vaatimusta on perusteltu myös salametsästyksen kitkemisellä. Mikäli metsästäjät saisivat laillisesti metsästää susia, olisi heidän intressissään valvoa, ettei kukaan kaada heidän saalistaan laittomasti. Muistakin ideoista on viime aikoina keskusteltu susipolitiikassa. On puhuttu muun muassa susien tapporahasta, suojelupalkkiosta ja pantasusista.



Näistä ja muista susiongelman uusista ratkaisumalleista keskustellaan Lieksan kulttuurikeskuksessa torstaina 20.11. klo 18.00 alkavassa petoillassa. Pääalustajana on uuden susikannan hoitosuunnitelman valmistelutyöhön osallistunut luonnonvarapolitiikan dosentti Juha Hiedanpää Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta. Kommenttipuheenvuoron käyttävät professori Pertti Rannikko Itä-Suomen yliopistosta, puheenjohtaja Esa Räty Lieksan Riistanhoitoyhdistyksestä, rehtori, FL Asko Saarelainen Lieksan kansalaisopistosta ja koordinaattori, FT Timo J. Hokkanen Pohjois-Karjalan biosfäärielueesta.



Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen järjestävät yhteistyössä Lieksan kansalaisopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Karjalan biosfäärialue. 

(Lähde: www.radiorex.fi)