keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Pelko heräsi Virroilla: Useita susihavaintoja aivan keskustan tuntumassa – katso kuvat

Lukijan kuva
IMG_20140223_094950
Kuvassa näkyy täysikasvuisen suden tassunjälki. Kuvat otettiin 23. helmikuuta Virtain Torppakylässä.


Useat viimeaikaiset susihavainnot ovat herättäneet pelkoa Virroilla. Viimeisin havainto susista tehtiin tiistaiaamuna Virtain läpi kulkevalla entisellä junaradalla, jossa jäljet ulottuivat lähes keskustaan asti. Jälkihavainnot tehtiin kahdesta pihasta Koronkylässä.
 
- Alkaa kyllä pikkuisen huolestuttaa kylän laidalla pomppivat sudet, sanoo Virtain riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Pekka Venäläinen, joka on käynyt toteamassa jälkihavainnot oikeiksi.
 
Havaintoja susista on tehty myös 23. helmikuuta Torppakylässä ja 18. helmikuuta Virtain keskustan laidalta. Venäläisen mukaan jäljet viittaavat siihen, että alueella liikkuvat sudet ovat täysikasvuisia. Hän arvioi, että laumaan kuuluu noin kymmenen sutta.
 
- Mäyräkoira syötiin Liedenpohjassa helmikuun 11. päivä. Mutta se on toisen susilauman tekoa. Se susilauma asustaa Alavudella ja käy Virtain pohjoisosissa.
 
Tiedot susihavainnosta kulkeutuvat nopeasti eteenpäin, ja Venäläinen sanoo, kyselyitä susista on tullut etenkin lapsiperheiltä.
 
- Emme ole toistaiseksi tekemässä asialle mitään. Vaikka saisimme luvan suden kaatoon, emme tekisi luvalla mitään. Huonon lumitilanteen takia suden jäljittäminen on käytännössä mahdotonta.
 
Venäläinen sanoo, että tilastojen mukaan susi on lähes vaaraton ihmiselle.
 
- Tilastojen mukaan näin on. Lähinnä se on koiralle vaarallinen. Mutta kun tilasto ei ihmistä tapa, mutta susi saattaa raadella. Neuvoisinkin koiranomistajia pitämään koirat kohtuullisen lähellä.
 
Susien vierailut asutuksen läheisyydessä selittyvät Venäläisen mukaan ravinnon puutteella. Kun metsästä ei löydy tarpeeksi ravintoa, susi lähtee etsimään ravintoa ihmisten ilmoilta.
 
Venäläinen pyytää, että Virtain ja lähialueen susihavainnot tulisi ilmoittaa suoraan riistanhoitoyhdistykselle.
 
 
Lukijan kuva
IMG_20140223_095034
Kuvassa näkyy täysikasvuisen suden tassunjälkiä. Kuvat otettiin 23. helmikuuta Virtain Torppakylässä.
 
 
Lukijan kuva
IMG_20140223_095014
Kuvassa näkyy täysikasvuisen suden tassunjälkiä. Kuvat otettiin 23. helmikuuta Virtain Torppakylässä.

(Lähde: www.aamulehti.fi)

Tutkija: Köyliön koko susilaumassa voi olla kapipunkkitartunta

Tänä talvena kapiin kuollut Köyliön lauman susi on tuskin ainutkertainen tapaus. On mahdollista, että koko 6-8 eläimen lauma on saanut kapipunkkitartunnan.

– On kai aika todennäköistä, että jos laumassa yksi on saanut tartunnan, myös toiset saavat sen. Sen verran kosketusta laumassa varmaankin on, vahvistaa luonnonvaraisten eläinten tauteihin erikoistunut tutkija Marja Isomursu Evirasta.

– Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä sairastu vakavammin.

Jos yksilöitä alkaa sairastua lisää, sillä voi olla isokin vaikutus Köyliön lauman rakenteeseen ja toimintaan.

Lue lisää keskiviikon Länsi-Suomesta

(Lähde: www.ls24.fi)
http://ls24.fi/jutut/uutiset/juttu-tutkija-koylion-koko-susilaumassa-voi-olla-kapipunkkitartunta