keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Epäilyttäviä sudenraatoja löytyy vuosittain – äänenvaimentimien salliminen on "tervetulotoivotus salametsästäjille"

 

Pohjois-Karjalasta löytyy vuosittain yksittäisiä sudenraatoja, joiden vammat viittaavat niiden tulleen ammutuksi. Joidenkin metsästäjien mielestä aseissa käytettävät äänenvaimentimet ovat osa salametsästysongelmaa. Vuosia takaperin laukauksen ääni "heitti korvat hörölleen".



Susi seisoo lumessa.
Kuva: Seppo Nykänen / Yle

– Nyt susikanta on kasvanut kipupisteelle, toteaa Tohmajärvi-Värtsilän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Mika Susi.

Riista ja kalatalouden kanta-arvion mukaan Pohjois-Karjalassa oli vuonna 2013 35-40 sutta. Riistanhoitopiirien arvio on, että susia olisi 60-70. Yksi syy erilaisiin kanta-arvioihin on laskentatavassa.

– Suomen ja Venäjän rajalla asuvia susilaumoja ei lasketa kuuluvaksi Suomen susikantaan, Susi sanoo.

Syksyisin susivanhemmat opettavat pentujaan metsästämään, siksi kotieläinvahinkoja tulee usein eniten ruska-aikaan. Esimerkiksi Tohmajärvellä sudet ovat raadelleet lampaita.

 

"Radikaalisiipi, joka tekee laittomuuksia"


Tiistaina 21.10.2014 pidettiin sidosryhmätilaisuus liittyen suden kannanhoitosuunnitelmaan. Metsästäjät ja luonnonsuojelijat ovat eri mieltä siitä, pitäisikö susikantaa rajoittaa.

"Luonnonsuojelijoita ei ollut paikalla tilaisuudessa tälläkään kertaa.
– Mika Susi

– Luonnonsuojelijoita ei ollut paikalla tilaisuudessa tälläkään kertaa. Toivomme, että keskustelua käytäisiin avoimesti ja nenäkkäin.

Metsästäjät ja luonnonsuojelijat ovat olleet vastakkain Pohjois-Karjalassa erityisesti suden salametsästysjupakassa. Luonnonsuojelijoiden mukaan susia olisi salametsästetty. Poliisi ei kuitenkaan voinut todistaa, että salametsästystä olisi tapahtunut.

Mika Susi myöntää, että salametsästystä tapahtuu.

– Eihän sitä voi kieltää ettei salametsästystä olisi kaikissa ryhmissä. Metsästäjissä, luonnonsuojelijoissa ja muissa on aina se radikaalisiipi, joka tekee laittomuuksia. Salametsästys on kuitenkin tuomittavaa.

– Vuosittain löytyy yksittäisiä sudenraatoja, joissa on merkkejä siitä, että eläin olisi kuollut mahdollisesti ampumisen seurauksena, Susi kertoo.

 

 Äänenvaimennin paljasti ennen salametsästäjän


Osa metsästäjistä haluaisi ottaa lainsäädännössä takapakkia. Esimerkiksi äänenvaimentimen käyttäminen jakaa mielipiteitä.

"Ei kuu kuule eikä tikka tiiä, missä susi, karhu, tai ahma kaatuu laittomasti.
– Reino Karppanen

– Se oli vihonviimeinen muutos metsästyslakiin! Sehän on samalla tervetulotoivotus salametsästäjille, manailee rääkkyläläinen metsästäjä Reijo Karppanen.

– Ei kuu kuule eikä tikka tiiä, missä susi, karhu, tai ahma kaatuu laittomasti, Karppanen sanailee.

Karppanen muistelee aikaa, jolloin korkeapaine-aseen ääni kantautui "naapurikuntaan asti".

– Se heitti korvat hörölleen, että mitäs riistaa tähän aikaan metsästetään.

Riistanvalvoja toiminut Karppanen muistelee, että valvonta oli helpompaa kun äänenvaimentimet olivat kiellettyjä.

– Jos näki aseen piipussa semmoisen mötikän, tiesi, että tuossa on salametsästäjä, Karppanen muistelee.


Anu Rummukainen Yle Pohjois-Karjala

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/epailyttavia_sudenraatoja_loytyy_vuosittain__aanenvaimentimien_salliminen_on_tervetulotoivotus_salametsastajille/7542891

Katuvalaistus ei karkoita susia eikä paranna autoilijoiden tapoja

 

Yle Uutisten selvityksessä myös Kainuusta löytyi kuntalaisten mielestä joitain paikkoja, minne kaivataan lisävalaistusta.



Pimeä katuvalo
Kuva: Antti Eintola / Yle

Yle Uutiset selvitti nettikyselyssä julkisia paikkoja, joissa valaistus on huono tai lähes olematon. Karttaan merkittiin Kainuustakin muutamia paikkoja esimerkiksi Kuhmosta Ylä-Vieksistä.

"Pelottaa lähteä iltakävelylle, kun on pimmeätä.

– Kyläkaupalla, rivitalolla ja koululla on aikamoinen liikenne ja oma riskinsä. Siinä olisi varmasti lisävalaistuksen tarve. Mutta varmasti vieksiläiset ymmärtävät realiteetit ja tietävät, ettei katuvalaistusta ikinä tule, vaikka sitä pyydettäisi, arvioi Eeva Kyllönen Ylä-Vieksin kyläyhdistyksestä.

"Teällä pelottaa kun pimeästä soattaa SUSI hyökätä peälle.

Kyllösen mukaan susiasia on Ylä-Vieksissä jokapäiväistä elämää ja aiheuttaa huolta varsinkin pienten lasten vuoksi.

– Varsinkin nyt ensilumien aikaan hätkähdyttävää tietoa on, kuinka läheltä pihapiiriä suden jäljet löytyvätkään. Se on vain ajankysymys, että susilauma juoksee läpi pihan. Ne ovat niin lähellä, Kyllönen päivittelee.

– Vieksin alueella on kuitenkin 2–5-vuotiaita lapsia, jotka haluavat leikkiä ja temmeltää pihalla. Myös mummeja ihmetyttää ja pelottaa, milloin on se tilanne, että susi tulee pihaan. Susikanta on kasvanut liian isoksi, hän jatkaa.

Kyllönen ei usko, että katuvalaistus kuitenkaan ratkaisisi asiaa vaan ratkaisut on löydyttävä muualta. Hän korostaa, että ihmiset ovat kuitenkin Ylä-Vieksillä tottuneet elämään pimeässä ja syrjässä, ja luonnossa liikutaan mielellään.

 

Valaistus ei korjaa kaikkia ongelmakohtia


Myös Kajaanista karttaan merkittiin pari kohtaa, minne toivottaisiin lisävalaistusta.

"Kuluntalahdenkoulun kohdalla on suojatie ja juuri siltä kohdalta katuvaloissa on aukko. Pylväs tai pari ja suojatie olisi kunnolla valaistu ja lapset näkyisivät paremmin.

"Tänä päivänä tiukkojen määrärahojen aikana kylmä totuus on, että valitettavan huonosti aloitteisiin pystytään reagoimaan.
– Jani Huttula

– Siellä on ihan asianmukainen ja toiminnassa oleva tavanomainen tievalaistus. Mitään aukkokohtaa ei ole, joten siinä mielessä en ymmärrä, mitä palautteella tarkoitetaan. Onko sitten tilapäisesti ollut joskus lamppu tai kaksi pimeänä, mihin palautteen antaja on reagoinut, toteaa liikenteenhallintavastaava Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

– Valaistuskauden aikana urakoitsija tekee kahden kuukauden välein huoltokierroksen. Silloin varmistetaan, että kaikki valaisimet toimivat. Jos on useita palaneita lamppuja, niitä käydään vaihtamassa huoltokierrosten välillä asiakaspalautteen perusteella, hän jatkaa.
    
"Mainuantie 1450: Kyseessä on loiva mutka VT5, ja kohdassa on liittymät molemille puolille tietä. Vaarallisia ohituksia!

– Kyseessä on tavanomainen paikka pohjoissuomalaisella tiestöllä. Siinä on kaarteisuutta ja kohdalla jonkinlaista mäennyppylää. Molemmista tulosuunnista, niin etelästä kuin pohjoisesta, on ohituskielto kohtaa lähestyttäessä. Se on se, millä tienpitäjä on asiaan reagoinut, Huttula selittää.

– Kohdalla on selkeä näkymäpuute ja siihen on reagoitu sulkuviivalla. Asia ei oikeastaan muuttuisi miksikään valaistuksella, hän jatkaa.

 

Aloitteita kannattaa tehdä


Tieliikennekeskukseen tienkäyttäjälinjalle tulee aika ajoin palautetta katuvalaistuksesta. Esimerkiksi Kainuusta on kirjattu noin 30 palautetta kuluvan vuoden aikana. Yleisimmin palautteet koskevat palaneita lamppuja.

Luminen maantie.
Kuva: Heli Sirviö / Yle

– Jos peräkkäisiä lamppuja on parikin kappaletta pimeänä, niin urakoitsijalla on viikko aikaa saattaa asia kuntoon. Yksittäinen pimeä lamppu vaihdetaan huoltokierroksella, kertoo liikenteenhallintavastaava Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Osa palautteista tulee viranomaisilta.

– Jos esimerkiksi kolaripaikalla on mennyt valaisinpylvästä nurin ja tarvitaan paikalle sähkömies, niin palaute tulee saman järjestelmän kautta.

Kansalainen pystyy tekemään aloitteita Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen valaistuksen saamiseksi. Aloitteita voi tehdä myös kuntiin, josta viesti kulkee ELY-keskukseen.

– Tänä päivänä tiukkojen määrärahojen aikana kylmä totuus on, että valitettavan huonosti aloitteisiin pystytään reagoimaan. Pieniä valaistuksen jatkamisjaksoja pysytään tekemään, mutta pidempiä kilometrien valaistusjaksoja ei käytännössä pystytä tekemään, Jani Huttula kertoo.

– Jos asian kokee tärkeäksi, aloitteita kannattaa kuitenkin tehdä.

 

Lue myös

Minna Heikura Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
 http://yle.fi/uutiset/katuvalaistus_ei_karkoita_susia_eika_paranna_autoilijoiden_tapoja/7540430

Tutkija on huolissaan metsäpeuran tulevaisuudesta – kestääkö kanta nykyisen suurpetomäärän?

 

Lentolaskennan mukaan Suomessa oli pari vuotta sitten metsäpeuran pääesiintymisalueilla vajaat 2 000 metsäpeuraa. Tulevan talven laskentatulokset näyttävät, kuuluuko metsäpeuralle hyvää vai huonoa.



Metsäpeuratokka.
Kuva metsäpeuratokasta on vuoden 2011 ilmalaskennoista. Kuva: YLE / Kalle Heikkinen

Tutkija Antti Paasivaara seuraa huolestuneena metsäpeurojen paluuta Venäjän kesälaitumilta Kainuuseen. Ainakin kaksi pannoitettua yksilöä on joutunut susien suihin Kuhmon Rytipalosen alueella.

– Pantapeuroja on vain kolmisenkymmentä, joten niiden perusteella ei saa kuvaa koko populaatiosta. Tilanne selviää ensi talven laskennoissa.

Pari vuotta sitten lentolaskennoissa Suomenselältä löytyi 1065 metsäpeuraa, Kainuusta 793.

 

Vaikeita päätöksiä edessä


– Tämän hetkinen tilanne ei ole metsäpeuralle suotuisa. Kainuussa on vahva susi- ja karhukanta. Peurat ovat vaarassa, koska hirviä on vähän, sanoo tutkija Antti Paasivaara Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Paasivaaran mukaan maa- ja metsätalousministeriö on vaikeiden päätösten edessä, jos metsäpeurakanta on pienentynyt reippaasti. On pakko miettiä, kuinka pitää peto- ja metsäpeurakannat sopivan kokoisina.

– Ei ole kovin monen vuosikymmenen juttu, että peurakunta supistuu rajusti, jos vasatuotto ei pysty korvaamaan aikuistappioita.

 

Lieksan lauma kiinostaa


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos pannoittaa tällä viikolla metsäpeuroja Pohjois-Pohjanmaan Pyhännällä. Paasivaaran mukaan on tavoitteena saada panta noin viidelle metsäpeuralle.

– Jos lentotunteja säästyy, suuntaamme Lieksaan.

Lieksan metsäpeurat kiinnostavat tutkijoita, koska lauma on syntynyt hiljakkoin, muutamien vuosien aikana.  Kesän jälkeen Lieksan metsäpeurat vaeltavat viettämään talvea Sotkamoon ja Kuhmoon. Tarkkaa tietoa lauman koosta ei ole, mutta Paasivaara arvelee porukan kooksi noin tusinaa yksilöä.

– Jos saamme sieltä yhdenkin peuran pannoitetuksi, voisimme seurata sen suunnan porukan liikkeitä.


Esko Tikkanen Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
 http://yle.fi/uutiset/tutkija_on_huolissaan_metsapeuran_tulevaisuudesta__kestaako_kanta_nykyisen_suurpetomaaran/7540382

Susivahingot vähentyneet Keski-Suomessa

 

Yksittäisiä susien aiheuttamia vahinkoja paljastuu, vaikka raatelutapaukset ovat vähentyneet selvästi muutaman vuoden takaisista ajoista. Riistakeskuksen mukaan joskus susilauma erikoistuu koirien tappamiseen. Kuhmoisissa sudet ovat raadelleet tänä vuonna kahta koiraa.

 

Susi
Susilauma elää Keuruun, Virtain ja Ähtärin alueilla. Kuva: Yle


Susien aiheuttamat vahingot ovat vähentyneet Keski-Suomessa. Silti yksittäisiä tapauksia tulee ilmi muutama vuodessa. Riistakeskuksen mukaan tänä vuonna susi on raadellut yhtä kotieläintä Multialla.

Maakunnan länsiosassa liikkuva susilauma elää Keuruun, Virtain ja Ähtärin alueilla. Virroilla sudet ovat raadelleet kahta ja Ähtärissä yhtä koiraa.

Keuruun seudulla on säästytty susien tekemiltä vahingoilta.

- Meillä ei ole akuuttia susiongelmaa. Ongelma tulee suden aiheuttamista kotieläinvahingoista, jotka kohdistuvat usein lampaisiin tai metsästyksen yhteydessä koirien tappamiseen,  kertoo riistasuunnittelija Olli Kursula Keski-Suomen riistakeskuksesta.

Pohjois-Hämeen riistakeskuksen mukaan Kuhmoisissa sudet ovat raadelleet kahta koiraa. Lisäksi yksi nauta on jäänyt suden hampaisiin.

Lähes kymmenen vuoden takaa olevan suden hoitosuunnitelman täydennystyö on meneillään. Hoitosuunnitelma päivitetään, koska sen tavoitteita ei ole saavutettu. Maamme susikanta on vähentynyt noin sadalla eläimellä kymmenessä vuodessa.

Tänään Jyväskylässä järjestetään eri toimijoille suunnattu tilaisuus, jossa pohditaan muun muassa susiin liittyvien ongelmien ratkaisua.

 

Lue myös

Marja Roiha

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susivahingot_vahentyneet_keski-suomessa/7541217 
 

Pitäisikö susilaumasta ampua nuorimpia pois?

 

Susialueilla asuvat pohjoiskarjalaiset peräänkuuluttavat kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Asukkaiden mielipiteitä on kuultu valmisteilla olevaan uuteen Suomen susikannan hoitosuunnitelmaan. Metsästyksestä kaavaillaan todellista tarkkuusammuntaa, sillä jahti kohdistuisi lauman nuorisoon. 

 

Susi.
Suomen susikannan uutta hoitosuunnitelmaa kasataan parhaillaan, ajatusten on oltava kasassa vuodenvaihteeseen mennessä. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Pohjoiskarjalaiset ovat päässeet lausumaan mielipiteensä tulevaan susikannan hoitosuunnitelmaan. Mielipiteitä on kerätty ja käsitelty erillisissä reviirikohtaisissa työpajoissa.

Susialueilla asuvat katsovat, että kannanhoidollinen metsästys pitäisi olla jatkossa mahdollista.

– Varmaan siinä on valikointi tarpeen ja tosiaan alustavia ajatuksia on ollut hoitosuunnitelman ympärillä. Siellä, missä on pentuja tuottava lauma, niin siellä voitaisiin joku nuori yksilö ottaa pois kannankasvun rajoittamiseksi ja ehkä myös siinä mielessä, että sudet säilyisivät ihmisarkoina ja olisivat paremmin metsissä luontaisen riistan perässä, pohtii riistapäällikkö Juha Kuittinen Suomen riistakeskus Pohjois-Karjalasta.

Mikäli tähän mentäisiin, lauman jahdissa pitäisi ottaa myös tutkimustieto käyttöön.

"Susien valikointi metsästyksen yhteydessä on varmaan haasteellista.
– Juha Kuittinen

– Susien valikointi metsästyksen yhteydessä on varmaan haasteellista. Siinä toisena ajatuksena olisi se, että alfayksilöt pitäisi pystyä pannoittamaan. Pannoitustieto olisi apuna metsästyksen yhteydessä, että voitaisiin valikoida nuoria yksilöitä, jatkaa Juha Kuittinen.

Pohjois-Karjalassa on viimeisimpien virallisten laskentojen mukaan 35-45 sutta. Sudet elävät lähinnä Keski-Karjalassa ja itärajalla. Suden suuhun on Suomen riistakeskus Pohjois-Karjalalle tehtyjen ilmoitusten mukaan joutunut tänä syksynä neljä koiraa ja kolme lammasta.


Tarja Oinonen Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_susilaumasta_ampua_nuorimpia_pois/7541167 

Susi-ilta ei saanut tunteita kuumenemaan Kuopiossa

 

Kuopion kolmetuntisessa susi-illassa keskusteltiin vilkkaasti, mutta asiallisesti. Yllätysväriä iltaan toi osallistujalistan paljastuminen kannanotoksi susien liian suuresta määrästä.

 

Video: Susi-ilta Kuopiossa 
 
 
Tilaisuuden lopussa kaikki panelistit kertoivat mielipiteensä, kuinka Pohjois-Savon susikanta saataisiin oikealle tasolle. Video: Yle
 
Kuopiossa tiistai-iltana järjestetyssä susi-illassa ei odotusten vastaisesti nähty suurta draamaa. Paikalla oli järjestysmiehiä, mutta keskustelu käytiin ilman häiriöitä.

Pohjois-Savon susitilanteesta keskusteltiin monipuolisesti ja monipolvisesti Kuopiossa Hotelli Iso-Valkeisessa kolmen tunnin ajan. Paikalla oli järjestäjien arvion mukaan viitisensataa ihmistä. Keskustelu sujui rauhallisesti ja asiallisesti, vaikka metsästäjien ja koiraharrastajien järjestämässä tilaisuudessa Suomen Luontoliiton edustaja Nina Harju oli mielipiteineen aikalailla yksin ja sai kuulla naljailua.

Puheenaiheina olivat muun muassa salametsästys, EU:n rooli susitilanteen kärjistymisessä, vahingoista saatavien korvausten epävarmuus ja luottamuspula viranomaistahojen sekä susialueella asuvien ja metsästäjien välillä.

Susi-illassa kuultiin monia vastakkaisia mielipiteitä, mutta yhdestä oltiin yhtä mieltä: Suomen susipolitiikka on epäonnistunut. Metsästäjien ja koiranharrastajien edustajien mielestä sudet ovat suojelun vuoksi tulleet liian röyhkeiksi. Viranomaistahojen näkökulmasta epäonnistumisesta kielivät salametsästys ja luottamuspula. Luonnonsuojelijoille puolestaan susikannan pienuus on ongelma.

 

"Minusta ei tullut susivihaajaa"


Tilaisuuden tarkoituksena oli kartoittaa susien määrää ja susivahinkoja Pohjois-Savossa. Susien määrästä maakunnassa ei ole tarkkaa arviota. Petoyhdyshenkilöiltä on tullut tänä vuonna Riistakeskukseen runsas sata havaintoa susista ja Riistakeskus Pohjois-Savon vs. riistapäällikkö Teemu Lamberg esitteli kartan, jonka mukaan Ylä-Savon alueella liikuskelee arviolta neljä erikokoista susilaumaa ja yksi susipari on muodostumassa. 
"Kannanhoidollisia lupia pitää myöntää ja häirikkösudet poistaa välittömästi.
– Lauri Kontro
Tilaisuudessa ihmiset kertoivat muun muassa omakohtaisia kokemuksiaan susien aiheuttamista vahingoista ja susipelosta. Riistakeskuksen mukaan susien aiheuttamia koiravahinkoja on sattunut Pohjois-Savossa tähän mennessä neljä ja lammasvahinkoja yksi.

Paneelissa mukana olleella, suonenjokelaisella Harri Hirvosella on omakohtaisia kokemuksia suden hyökkäyksestä. Susi raateli hänen koiransa linnunhaukkukisoissa Lapinlahden Varpaisjärvellä elokuun lopussa. Koira selvisi hyökkäyksestä.

– Epelistä tuli kotikoira, tuskin siitä metsään on. Minusta ei tullut susivihaajaa, mutta kokemukseni mukaan susien ihmispelko on hävinnyt, ja siksi niitä pitää voida metsästää, Hirvonen sanoi.

 

Luontoliitto ja Metsästäjäliitto erimielisiä


Susi-illan pohjalta Pohjois-Savon Kennelliitto ja Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piiri tekevät yhteisen kirjallisen selvityksen ja esityksen siitä, mitä susikannalle pitäisi maakunnassa tehdä.

Paneeliin kuului muun muassa metsästäjiä, koiraharrastajia, viranomaistahoja, yksi luonnonsuojeluliiton edustaja sekä kaksi maakunnan kansanedustajaa. Suurin osa panelisteista oli sitä mieltä, että susikantaa pitäisi voida säädellä metsästämällä.
"Vähäisten susien hävittämisen sijaan koiria ja tilallisten eläimiä pitäisi suojata petoaidoilla ja koirien suojaliiveillä.
– Nina Harju
– Ensinnäkin kannanhoidollisia lupia pitää myöntää. Toiseksi häirikkösudet pitää poistaa välittömästi. Kolmanneksi susien aiheuttamat vahingot pitää korvata täysimääräisesti ja nopeasti, Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro luetteli liiton vaatimuksia.

Suomen Luontoliiton edustaja Nina Harju oli toista mieltä.

– Susi on erittäin uhanalainen laji, susia on vain noin 150. Vähäisten susien hävittämisen sijaan koiria ja tilallisten eläimiä pitäisi suojata petoaidoilla ja koirien suojaliiveillä, Harju totesi.

 

Oinonen: Heti tappolupa häirikkösusille


Paikalle kutsutut kansanedustajat perussuomalaisten Pentti Oinonen ja kokoomuksen Markku Eestilä olivat molemmat susien metsästyksen kannalla. Eestilän mukaan susia pitäisi Suomessakin voida kohdella EU:n luontodirektiivin vähemmän tiukan liitteen mukaisesti niin, että niitä voitaisiin metsästää hallitusti. Samoilla linjoilla oli Oinonenkin.

– Luottamus paikallisiin ja metsästäjiin pitää palauttaa, niin ettei metsästäjien tietoa ei kyseenalaisteta. Heti tappolupa häirikkösusille, Oinonen totesi.

Suomen Riistakeskuksessa uutta sudenhoitosuunnitelmaa valmisteleva Mikael Luoma muistuttikin tilaisuudessa, että uuteen suunnitelmaan on tulossa kannanhoidollisia lupia ja alueellisia riistaneuvostojen mielipidettä kuultaisiin niiden kohdistamisessa.
"Epelistä tuli kotikoira, tuskin siitä metsään on.
– Harri Hirvonen
Pohjois-Savon Kennelpiirin puheenjohtajan Erkki Savolainen oli tyytyväinen illan antiin ja hänen mukaansa myös yhteisessä kannanotossa tullaan ehdottamaan susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista.

 

Osallistujalistan teksti yllätys järjestäjille


Susi-illassa tapahtui myös erikoinen käänne, kun kävi ilmi, että yleisössä kiertävä osallistujalista olikin samalla kannanotto maakunnan susitilanteeseen. Osallistujaluettelon allekirjoittanut oli samalla sitä mieltä, että Pohjois-Savossa on "liian paljon susia ja että on vain ajan kysymys, milloin maaseudun ihmiset ja lapset ovat vaaravyöhykkeessä".

Tilanne tuli myös järjestäjille yllätyksenä, sillä illan alussa kerrottiin vain, että salissa kerätään nimiä osallistujalistaan. Järjestäjien mukaan kyse oli vahingosta eikä Pohjois-Savon Kennelpiirin puheenjohtajalla Erkki Savolaisella ollut tietoa, kuinka teksti oli osallistujalistaan joutunut. Illan juontajana toiminut Metsästäjäliiton Pohjois-Savon Piirin Pekka Julkunen kertoi illan lopuksi, että teksti poistetaan ja jäljelle jää vain osallistujalista.

– Jos nyt joku kokee vääryyttä, niin olihan se teksti siellä ja on sen sieltä jokainen voinut lukea, Julkunen sanoi.

Monelta kuitenkin teksti jäi huomaamatta, sillä osa ihmisistä kävi järjestäjien luona suttaamassa nimensä pois kuultuaan tilanteesta ja muutamat tulivat tilaisuuden jälkeen kertomaan, etteivät olisi pistäneet nimeään paperiin, jos olisivat katsoneet sitä tarkemmin.


Helmi Nykänen Yle Savo 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susi-ilta_ei_saanut_tunteita_kuumenemaan_kuopiossa/7542333