keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Pitäisikö susilaumasta ampua nuorimpia pois?

 

Susialueilla asuvat pohjoiskarjalaiset peräänkuuluttavat kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Asukkaiden mielipiteitä on kuultu valmisteilla olevaan uuteen Suomen susikannan hoitosuunnitelmaan. Metsästyksestä kaavaillaan todellista tarkkuusammuntaa, sillä jahti kohdistuisi lauman nuorisoon. 

 

Susi.
Suomen susikannan uutta hoitosuunnitelmaa kasataan parhaillaan, ajatusten on oltava kasassa vuodenvaihteeseen mennessä. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Pohjoiskarjalaiset ovat päässeet lausumaan mielipiteensä tulevaan susikannan hoitosuunnitelmaan. Mielipiteitä on kerätty ja käsitelty erillisissä reviirikohtaisissa työpajoissa.

Susialueilla asuvat katsovat, että kannanhoidollinen metsästys pitäisi olla jatkossa mahdollista.

– Varmaan siinä on valikointi tarpeen ja tosiaan alustavia ajatuksia on ollut hoitosuunnitelman ympärillä. Siellä, missä on pentuja tuottava lauma, niin siellä voitaisiin joku nuori yksilö ottaa pois kannankasvun rajoittamiseksi ja ehkä myös siinä mielessä, että sudet säilyisivät ihmisarkoina ja olisivat paremmin metsissä luontaisen riistan perässä, pohtii riistapäällikkö Juha Kuittinen Suomen riistakeskus Pohjois-Karjalasta.

Mikäli tähän mentäisiin, lauman jahdissa pitäisi ottaa myös tutkimustieto käyttöön.

"Susien valikointi metsästyksen yhteydessä on varmaan haasteellista.
– Juha Kuittinen

– Susien valikointi metsästyksen yhteydessä on varmaan haasteellista. Siinä toisena ajatuksena olisi se, että alfayksilöt pitäisi pystyä pannoittamaan. Pannoitustieto olisi apuna metsästyksen yhteydessä, että voitaisiin valikoida nuoria yksilöitä, jatkaa Juha Kuittinen.

Pohjois-Karjalassa on viimeisimpien virallisten laskentojen mukaan 35-45 sutta. Sudet elävät lähinnä Keski-Karjalassa ja itärajalla. Suden suuhun on Suomen riistakeskus Pohjois-Karjalalle tehtyjen ilmoitusten mukaan joutunut tänä syksynä neljä koiraa ja kolme lammasta.


Tarja Oinonen Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/pitaisiko_susilaumasta_ampua_nuorimpia_pois/7541167 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti