keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Susi yleistyy Rannikko-Pohjanmaalla – Maalahdessa useita havaintoja

Susihavaintoja on tehty Pohjanmaan rannikolla tänä vuonna useita. Esimerkiksi Maalahdessa susia on nähty aivan asutuksen lähellä. Sudet yleistyvät, sanoo riistapäällikkö Stefan Pellas.



Susi
Susihavaintojen määrä Pohjanmaan rannikkoseudulla oli viime vuonna runsaat sata. Pohjanmaalla tuhat. Kuva: Yle

Maalahdessa on tehty kesän mittaan useita susihavaintoja . Viime vuonna susihavaintojen määrä koko Rannikko-Pohjanmaan alueella oli toistasataa .

– Pohjanmaalla havaintoja oli yli tuhat. Sieltä ne tulevat rannikkoa päin, sanoo Suomen riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas.

Pellas arvioi, että susi yleistyy Rannikko-Pohjanmaan alueella. Havaintojen määrästä huolimatta tällä hetkellä puhutaan kuitenkin vain muutamasta yksilöstä.

– Alueella liikkuu nyt kaksi-kolme sutta. Ehkä meillä on viiden vuoden kuluttua viisi sutta, Stefan Pellas arvelee.

 

Pitkiä vaelluksia


Suden liikkeitä on kuitenkin ennakoida. Se voi vaeltaa vuorokauden aikana pitkiäkin matkoja – eikä tunne maakunta- ja kuntarajoja.

– Maalahdessa liikkuu kaksi sutta yhdessä, mutta ne liikkuvat myös Jurvaan ja Kurikkaan päin. On vaikea tietää, missä ne ovat seuraavana päivänä. Stefan Pellas sanoo.

– Jos ne löytävät sopivan paikan, niin ne voivat jäädä paikalleen, mutta tämä on niin tiheään asuttu alue, että optimaalisen hyviä metsäalueita on vaikea löytää.

Riistanhoitopiireissä toimii suurpetoyhdyshenkilöitä, joille voi ilmoittaa susi- ja muista suurpetohavainnoista.


Hanne Leiwo tuottaja Yle Pohjanmaa 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susi_yleistyy_rannikko-pohjanmaalla__maalahdessa_useita_havaintoja/8189681