maanantai 3. marraskuuta 2014

Susipelkoa Sotkamossa: koululaisille poikkeuskyytejä, metsästyskoiria ei uskalleta käyttää

11-vuotias Vikke Korhonen odottaa taksia kotipihallaan Sotkamon Nimisenkankaalla. Syyskuussa susi hätyytteli pihalla koiria.  
11-vuotias Vikke Korhonen odottaa taksia kotipihallaan Sotkamon Nimisenkankaalla. Syyskuussa susi hätyytteli pihalla koiria.
 

Susipelko ja -viha on noussut vahvasti pintaan Sotkamossa. Susihavaintoja on tehty alkusyksystä lähtien paljon.
”Neljä laumaa, joissa parikymmentä sutta sekä yksittäiset kulkijat päälle”, arvioi Sotkamon susikantaa paikallisen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kemppainen.

Nimisenkankaalla asuva Petri Korhonen oli syyskuun lopulla saattelemassa poikaansa koulumatkalle, kun susi juoksi vastaan kotipihalla.

”Oikein iso ja hyvinvoivan näköinen. Koiriahan se tavoitteli, muttei onnistunut.”

11-vuotias Vikke Korhonen ei enää kävele 700 metrin matkaa maantien varteen, vaan taksi hakee toistaiseksi pojan kotipihasta saakka. Poikkeukselliset koulukuljetukset koskevat Sotkamossa vajaata kymmentä susialueilla asuvaa oppilasta.

Petri Korhosen koiria sudet eivät ole tappaneet, mutta muualla Sotkamossa hukat ovat syöneet syksyn aikana neljä koiraa ja vahingoittaneet yhtä.

”Moni ei uskalla viedä koiraansa metsään ollenkaan. Minulta susi pelotteli pilalle kaksi pystykorvaa. Ei tule enää lintuhaukkuja niiltä.”
  
Petri Hakkarainen 

(Lähde: www.kaleva.fi)
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/susipelkoa-sotkamossa-koululaisille-poikkeuskyyteja-metsastyskoiria-ei-uskalleta-kayttaa/680223/ 

Sotkamosta kipakka susikannanotto Petteri Orpolle


Tämä susi on kuvattu Ranuan eläinpuistossa. Jussi Leinonen/Arkisto
 
Sotkamon kunta luovuttaa maanantaina susikannanoton Kainuussa vierailevalle maatalousministeri Petteri Orpolle (kok).

Kunnanvaltuuston nimissä annettavassa kannanotossa todetaan, että Sotkamon susikannan ikävät seuraukset ovat näkyvissä. Muun muassa kuolleet metsästyskoirat, taloudelliset menetykset ja syntyneet pelot mainitaan seurauksina.

– Kunnanvaltuuston on mahdotonta hyväksyä tai ymmärtää EU:n ja sieltä juontuvaa Suomen petopolitiikkaa. Kuinka voi olla mahdollista, että sudet rajoittavat ihmisten jopa päivittäistä toimintaa ja perusoikeuksia? Kuinka voi olla mahdollista, että häirikkösusien kaatolupien myöntäminen voi olla niin hidasta ja byrokraattista? Miksi ihmisten pitää pelätä runsasta susien määrää? Susien, jotka puolestaan eivät näytä pelkäävän ihmisten läheisyyttä, valtuusto toteaa.

Kannanotossa vaaditaan, että susien kaatolupia täytyy saada helpommin ja nopeammin.

– Maa- ja metsätalousministeriön on tehtävä kaikkensa, jotta luottamus ja kansalaisten usko suomalaiseen petopolitiikkaan ja sen oikeudenmukaisuuteen vahvistuu, Sotkamosta viestitetään.

(Lähde: www.kainuunsanomat.fi)
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/sotkamosta-kipakka-susikannanotto-petteri-orpolle/