sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Koirasusien kohtelu pohdinnassa 

 

 
 

– Viime aikoina on herätetty keskustelua siitä, että ongelma olisi paljon isompi. Tämä on susien vastaista keskustelua, Niemi sanoo.

Koirasudet ovat keskiössä myös Perhon susijahtijutussa, jonka pääkäsittely alkaa Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa maanantaina. 15 miehelle vaaditaan rangaistusta törkeästä metsästysrikoksesta. Miesten epäillään ampuneen luvatta kolme sutta viime vuoden tammikuussa.

Miehet kiistävät syytteen. He väittävät, että jahdin kohteena olivat koirasudet.

– Tämä on yleiseurooppalainen tilanne. Saksassa oli samanlainen tapaus, jossa metsästäjä oli jäänyt kiinni suden ampumisesta ja puolustusasianajaja otti vahvasti tapetille koirasusiasian, Niemi sanoo.

Syyttäjä on sitä mieltä, että Perhon metsästäjät lähtivät nimenomaan susijahtiin. Kaadettujen eläinten dna tutkittiin Oulun yliopiston biologian laitoksella. Tutkimuksen mukaan kyseessä olivat suomalaiset villisudet, eivät koirasudet. Metsästäjien puolustus pitää tutkimusta kyseenalaisena.

– Suomessa sudet pystytään määrittämään erityisen tarkkaan. Kun katsotaan Suomen susista otettuja näytteitä, ne muodostavat hyvin selvästi oman ryppäänsä, Niemi toteaa ottamatta kuitenkaan kantaa Perhon tapaukseen.

Laki ei tunne koirasutta


Koirasudet on ajankohtainen aihe myös Suomen rajojen ulkopuolella. Niemi kertoo, että koirasudet ovat asialistalla Euroopan neuvoston luonnonsuojelusopimuksen osapuolten kokouksessa parin viikon kuluttua. Siellä lähtökohtana on, että koirasudella olisi tiukka suojelu sen tunnistamiseen asti.

– Tämä edellyttää viranomaistoimia. Vapaasti niitä ei saa metsästää, Niemi huomauttaa.

Hänen mukaansa Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa tullaan esittämään, miten koirasusikysymykseen meillä puututaan. Nykyinen lainsäädäntö ei tunne koiran ja suden risteytystä.

Susikannan hoitosuunnitelmaa valmistellaan paraikaa, ja sen on määrä tulla vahvistettavaksi maa- ja metsätalousministeriöön tammikuun lopulla.