perjantai 3. lokakuuta 2014

Luonto-Liitto: Perhon susien salametsästys suunnitelmallista

 

 
Luonto-liitto pitää Perhon susien salametsästystä suunnitelmallisena tekona. 
Kuva: Eero Heinonen


Vuonna 2013 Perhossa tapahtuneen susien salakaatojen oikeuskäsittely alkoi eilen valmisteluistunnolla Kokkolan käräjäoikeudessa.

Viidelletoista syytetylle vaaditaan ehdollista vankeutta ja sakkoja törkeästä metsästysrikoksesta sekä vähintään kuuden vuoden metsästyskieltoa. Syyttäjä katsoo, että viime tammikuussa tapahtunut kolmen suden salakaato oli suunnitelmallinen rikos.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suden salakaadosta käydään oikeutta rikoslakiin vuonna 2011 kirjatulla törkeän metsästysrikoksen nimikkeellä. Uhanalaisten eläinten suunnitelmallisesta tappamisesta tulee seurata tuntuvat sanktiot, sanoo Luonto-Liiton susikampanjavastaava Ilkka Hiltunen.

Metsästysrikollisuuden laajuuden tiedostaminen on tärkeää. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee Suomeen uutta susikannan hoitosuunnitelmaa.

– Kansallisen hoitosuunnitelmaan on saatava konkreettisia ehdotuksia siitä, kuinka susiin kohdistuva salametsästys ja sitä tukevat asenteet saadaan kitkettyä. EU:n tasolla susi pitää luokitella koko Suomessa Euroopan unionin luontodirektiivin uhanalaisuusliitteeseen neljä, johon kuuluvat lajit ovat tiukasti suojeltuja. Tällä hetkellä laji kuuluu tuohon liitteeseen vain poronhoitoalueen eteläpuolella, Hiltunen sanoo.

Suomen susikanta on heikentynyt viime vuosien aikana. Syynä heikentymiseen on susiin kohdistuva laillinen ja laiton metsästys. Susia on Suomessa vain 140–155 yksilöä, eikä kanta ole tällä hetkellä geneettisesti kestävä. Vuoden 2006 lopussa susia arvioitiin olleen vähintään 250 yksilöä.

– Susi pysyy maassamme uhanalaisena lajina niin kauan kuin salakaadot saavat jatkua ja kaatolupia myönnetään, vaikka kanta on näin heikko”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Tea Tawast.

Luonto-Liitto odottaa oikeudenkäynniltä päätöstä, joka ottaa asianmukaisesti huomioon rikoksen vakavuuden. Tapauksen varsinainen oikeudenkäynti on marraskuussa.

(Lähde: www.pohjalainen.fi)
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/luonto-liitto-perhon-susien-salametsastys-suunnitelmallista-1.1694917?localLinksEnabled=false
Luonnonsuojeluliitolta kukat Riistakeskukselle Toholammin susista

 
Suomen luonnonsuojeluliitto on toimittanut torstaina kiitoskukat kahdelle Suomen riistakeskuksen henkilölle, joilla oli merkittävä rooli siinä, että Suomen riistakeskus ei myöntänyt vahinkoperusteista poikkeuslupaa kuuden suden pyyntiin Toholammille.

Suurimman työn asian selvittelyssä teki vs. riistapäällikkö Sami Tossavainen, joka teki muun muassa tarkastukset paikan päällä Toholammilla. Kukat sai myös riistapäällikkö Keijo Kapiainen, joka teki asiasta lopullisen päätöksen.

– Riistakeskus osoitti vastuullisuutta siinä, ettei myöntänyt lupaa koko lauman poistoon. Työ on tehty huolella, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava toteaa.

Poikkeuslupaa haettiin karjankasvatukselle aiheutuvan erityisen merkittävän vahingon ehkäisemiseksi ja yleisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella. Suomen riistakeskus hylkäsi vahinkoperusteisen poikkeuslupahakemuksen tekemiensä selvitysten perusteella.

(Lähde: www.kp24.fi)
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=374384