tiistai 3. maaliskuuta 2015

Haukion kirjoitus nostatti susiraivon


Susien vastustajat raivostuivat Jenni Haukion kolumnista Seura-lehdessä.


Monet pelkäävät susia, vaikka tiettävästi susi on viimeksi vahingoittanut ihmistä 1800-luvulla.
Monet pelkäävät susia, vaikka tiettävästi susi on viimeksi vahingoittanut ihmistä 1800-luvulla. (JUSSI LEINONEN)
 
 
Jenni Haukio otti Seura-lehden kolumnissaan kantaa susien tappamiseksi myönnettyihin poikkeuslupiin.
Jenni Haukio otti Seura-lehden kolumnissaan kantaa susien tappamiseksi myönnettyihin poikkeuslupiin. (VILLE RINNE)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio kirjoitti susista torstaina ilmestyneessä Seura-lehden kolumnissaan. Kirjoituksen otsikko oli "Iso paha susi?" (Seuran verkkosivuilla Haukion kolumni oli aiemmin otsikolla "Susi kärsii ihmisten säälimättömästä vainosta", kuten tässäkin kirjoituksessa aiemmin mainittiin).

Haukio ottaa kolumnissa voimakkaasti kantaa susien puolesta ja kritisoi susien kaatoon myönnettyjä poikkeuslupia. Hän nostaa esille esimerkiksi sen, ettei susien tiedetä tappaneen tai vahingoittaneen ihmisiä vuoden 1882 jälkeen.

Valistusta Haukiolle

Haukion kirjoitus nostatti raivon susien vastustajien piirissä. Susia vastustavan Metsästyskoiraharrastajat ry:n mukaan "presidentin puoliso vainoaa susialueiden asukkaita". Yhdistyksen mukaan Haukio ei "välitä tuon taivaallista susiongelmista kärsivistä kansalaisista".

Verkossa julkaistussa kannanotossa yhdistys vaatii Haukiolta julkista anteeksipyyntöä. Yhdistyksen mukaan presidenttipariin kohdistuvat ensisijaiset syytökset, jos susialueella susi joskus vie lapsen joltakin perheeltä. Kannanotossa yhdistys kehottaa Niinistöä "valistamaan ymmärtämätöntä puolisoaan miettimään, mitä tämän hetkisessä asemassaan julkaisee koskien susipolitiikkaa".

- Kirjoitus on selvä syyllistäminen niitä kohtaan, jotka kärsivät ylisuuren susikannan mukanaan tuomista ongelmista; jos se ei ole vainoa, niin mikä sitä sitten on? Metsästyskoiraharrastajat ry:n puheenjohtaja Marko Lind vastaa sähköpostitse.

Äänekkäitä ääriryhmiä

Suden metsästystä kannattava Suomen metsästäjäliitto sanoo, ettei heillä ole mitään tekemistä Metsästyskoiraharrastajat ry:n kanssa.

- Haukiolla on kaikki oikeus puolustaa kantaansa. Minusta on hyvä, että on keskustelua. Tervehdin kaikkea järkevää keskustelua tyydytyksellä, sanoo Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro.

Hänen mukaansa susikeskustelussa molemmilla puolilla on äänekkäitä ääriryhmiä, jotka eivät ole sidoksissa mihinkään isompaan järjestöön.

- Muutaman hengen porukoita, jotka pitävät melua, Kontro toteaa.

Ei uhka ihmiselle

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius näkee Haukion kirjoituksen rohkeana ja tervetulleena puheenvuorona.

- Kyllähän se luonnonsuojelijan sydäntä lämmittää, että tasavallan ykkösnainen ottaa selkeästi kantaa erittäin uhanalaisen lajin puolesta.

Straniuksen mukaan susi ei ole uhka ihmisen turvallisuudelle, vaikka se aiheuttaisikin vahinkoa poroille tai metsästyskoirille.

Hän näkee susikeskustelun Suomessa voimakkaasti polarisoituneena.

- Eri osapuolten välillä tarvittaisiin aito keskusteluyhteys, ilman vuoropuhelua suden suojelun tilanne ei juuri parane.

Hän huomauttaa, että keskustelussa äärinäkökulmat saavat usein eniten huomiota.

- Ymmärrän toki jollain tasolla aktiivisten metsästäjien huolen omista koiristaan, mutta samaan aikaan täytyy sanoa, että suuri osa maaseudun asukkaista tai metsästäjistä ei pidä sutta ongelmana, vaan sieltä löytyy yhtä lailla susien puolustajia.

Iltalehti ei sunnuntaina tavoittanut Haukiota kommentoimaan kirjoituksen herättämää raivoa.

MIKKO VIRTA
mikko.virta@ilmedia.fi

(Lähde: www.iltalehti.fi)
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015030219286286_uu.shtml

Autoilija ikuisti kännykkäkamerallaan pantasuden

 

Joensuussa juossut susi on Kuhmosta vaeltamaan lähtenyt nuori naaras. Se etsii parhaillaan pesimäpaikkaa, kertoo tutkija.



Pantasusi.
Kuva: Pentti Mainela

Pentti Mainela ikuisti autoillessaan pitkin siltaa juosseen suden Joensuussa. Pantasusi ylitti Ahvenisen sillan Enossa lauantaiaamuna 28. helmikuuta 2015.

– Menimme rinnakkain sillalla, ja nopeutta oli arviolta 30 kilometriä tunnissa. Sain otettua kuvat sudesta kännykkäkamerallani, kertaa Mainela.

Yle Uutiset pyysi asiantuntija-arviota ja jäljitystä kännykällä ikuistetusta sudesta. Kyseessä on nuori naaras Saunajärven laumasta Kuhmon itäosasta. Yksilö on syntynyt joko viime tai edellisvuonna.

– Susi on pannoitettu tämän vuoden puolella, ja se etsii nyt pesimäaluetta. Tavallisesti sudet lähtevät liikkeelle joko kevättalvella tai keväällä. Vilkkainta aikaa on yleensä maalis-huhtikuu, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

"Menimme rinnakkain sillalla, ja nopeutta oli arviolta 30 kilometriä tunnissa.
– Pentti Mainela

Pentti Mainelan mielestä susi näytti heikkokuntoiselta, mutta tutkijan mukaan se vaikuttaa normaalilta.

– Todennäköisesti susi on hyvässä kunnossa, kun se on niin pitkän matkan liikkunut. Eikä se ollut heikossa kunnossa pannoitettaessa 4. helmikuuta, sanoo Kojola.


Janne Ahjopalo Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/autoilija_ikuisti_kannykkakamerallaan_pantasuden/7841402