lauantai 12. joulukuuta 2015

Suomessa on 34–38 susilaumaa















Suomessa on tuoreen tutkimuksen mukaan 34-38 susilaumaa.
Suomessa on tuoreimman tutkimustiedon mukaan 34–38 susilaumaa. Väliarvio tarkentuu vielä alkuvuodesta parempien lumiolosuhteiden myötä.
Asiasta uutisoi Luonnonvarakeskus.

Marraskuun väliarviossa Luke ilmoitti laumoja olevan 22–43.

Tammi-helmikuussa 2016 valmistuvaan susikanta-arvioon pyritään selvittämään susiyksilöiden lukumäärät metsästyskauden jälkeen.

Väliarviossa selvitettiin laumojen lukumäärää ja niiden alueellista sijaintia. Arviointia on haitannut talventulon lykkääntyminen ja lumen puute.

Susien lukumääräksi on arvioitu 220–245 kappaletta.

Susilauma jolkotteli pihapiirissä Nousiaisissa

 
 
Suurikokoinen susi vieraili aamuhämärissä Nousiaisten Aliskulmalla asumusten tuntumassa. Jälkien mukaan liikkeellä oli myös kaksi pienempää lajitoveria.
 
 
Susikolmikko jätti jälkiä peltoon. TS/Riitta Salmi
Susikolmikko jätti jälkiä peltoon. TS/Riitta Salmi

 
Matti Arvaja
Maskun seudun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö saa puhelinsoiton susihavainnosta keskiviikkoaamuna yhdeksän maissa. Lemuntien varressa Härjänsilmän kylämiljöössä on nähty susi.

– Olin paikalla vartin päästä soitosta, mutta sudet olivat jo jatkaneet matkaansa pohjoisen suuntaan, kertoo petoyhdyshenkilö Jorma Laiho.

Laumaksi susiesiintymä paljastuu kynnöspellosta löytyneiden jälkien perusteella.

Isojen ja selvästi erottuvien tassunjälkien rinnalla havaitaan kahden pienemmän eläimen kulkureitit.

Paikalla vielä aamupäivällä päivystänyt Laiho pitää kestämättömänä, että sudet hakeutuvat aivan asuntojen läheisyyteen.

Yksi susista oli havaittu Lemuntien lounaispuolella olevan talon kuusiaidan viereisellä pellolla.

–  Susi tuli Nousiaisten keskustan suunnasta, teki u-käännöksen ja juoksi nurmikkomme poikki kohti Lemuntietä. Se hyppi tien yli ja jatkoi matkaansa Laaleistentien suuntaan, eläimestä havainnon tehnyt kyläläinen kertaa aamuista näkyä.

Havainnoitsija otti heti yhteyttä paikalliseen maitotilalliseen sekä kyläyhdistyksen puheenjohtajaan. Näin tieto alkoi levitä kyläläisten keskuuteen ja pian petoyhdyshenkilö olikin jo matkalla tapahtumapaikalle.

Susilauma ylitti sillä aikaa Lemuntien varressa olevan pellon ja kiersi muutaman pientalon noin viidenkymmenen metrin etäisyydeltä.

Alueella asuu lapsiperheitä, ja susien liikkumisaikaan monet koululaiset olivat lähdössä kotoaan.

Osa lapsista ajaa kouluun pyörillä ja osa kulkee koulumatkan bussilla.

–  Lapset ovat ajelleet tässä lähimetsässä pyörillä, mutta eivät taida ajella enää tämän jälkeen, huolestunut äiti tuumii roskapussia viedessään.

Susien kulkureitin varteen kokoontuneet miehet ovat Laihon tapaan huolissaan koululaisten turvallisuudesta. Heidän mielestään lasten paikka ei ole pimeällä bussipysäkillä, jos sudet juoksevat tien yli näköetäisyydellä.

Laihon mukaan sudet eivät ole Maskun ja Nousiaisten suunnalla mitään harvinaisia otuksia. Pelkästään tämän vuoden aikana riistanhoitoyhdistyksen alueella on tehty parisataa susihavaintoa.

Miesten mielestä susimäärää pitäisi pystyä vähentämään.

– Venäjällä tehdyn laskelman mukaan susilauma kasvaa vuodessa 1,7-kertaiseksi, jos eläimiä ei metsästetä, Laiho sanoo.

Komisario Vesa Pihajoki Lounais-Suomen poliisilaitokselta vahvistaa, että tänä vuonna susihavaintoja on ollut maakunnassa tavallista runsaammin.

Poliisi voi antaa tilapäisiä lupia, joilla susia on mahdollista paikallisesti yrittää karkottaa ampumalla ilmaan. Monesti hukat jatkavat kuitenkin matkaansa toisaalle.

– Tällaisia lupia on annettu tällä vuosikymmenellä muutamia. Lupien nojalla on ammuttu yksi laukaus Mynämäellä, mutta aivan varmaa ei ollut siinäkään, oliko susia paikalla, Pihajoki kertoo.

Petoyhdyshenkilö Jorma Laiho esittelee suden jälkeä Nousiaisten Härjänsilmässä lähellä Lemuntietä. TS/Riitta Salmi
Aliskulmalla liikkunut susikolmikko jätti jälkiä märkään peltoon. TS/Riitta Salmi 
 
(Lähde: www.ts.fi)
http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/835113/Susilauma+jolkotteli+pihapiirissa+Nousiaisissa 

Värtsiläläiset koululaiset pelkäävät susia – kunta jatkaa kyydityksiä

 

Autokyydit kulkevat Värtsilästä Tohmajärven keskustaan ainakin jouluun saakka. Kunta kustantaa matkan 15 oppilaalle, joiden vanhemmat ovat huolissaan asutuksen lähellä liikkuvista susista.



Värtsilän koululaisten kyyditykset susien vuoksi jatkuvat Tohmajärvellä. Sivistysjohtaja on päättänyt, että autokyytejä jatketaan ainakin jouluun saakka ja mahdollisesti siitä eteenpäinkin.

Kunta maksaa 15 oppilaan kyydityksen Värtsilän alakouluun sekä esi- ja yläkoululaisten kyydit kuntakeskukseen. Sivistysjohtajan päätös perustuu vanhempien tekemiin jatkohakemuksiin ja riistaihmisten näkemykseen siitä, että susia on edelleen liikkunut asutuksen läheisyydessä.

Alueella arvioidaan olevan jopa 16 sutta. Asutuksen lähellä liikkuneiden susien uskotaan olevan pentuja.


Janne Ahjopalo Yle 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/vartsilalaiset_koululaiset_pelkaavat_susia__kunta_jatkaa_kyydityksia/8503758