keskiviikko 20. elokuuta 2014

Poliisi valvoo jahtikauden aloitusta – luonnonsuojelijat huolissaan susista

Poliisi toivottaa metsästäjille jahtionnea ja kertoo valvovansa tehostetusti alkavaa sorsan- ja karhunmetsästystä Pohjois-Karjalassa. 

 

Metsästäjä ja koira katoavat metsään aamun usvassa.
Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Poliisi valvoo tehostetusti 20.8. alkavaa karhun- ja sorsanmetsästystä Pohjois-Karjalassa. Jahtikauden aloituksen sujumista poliisi seuraa yhteistyössä rajavartioston ja Metsähallituksen erätarkastajien kanssa.

Karhujahdissa valvonnan painopiste on erityisesti Lieksan, Ilomantsin, Kiteen ja Tohmajärven alueilla. Näillä seuduilla on eniten karhun kaatolupia ja metsästäjiä. Valvontakohteina ovat muun muassa kaatojen laillisuus, mahdollisten laittomien ravintohoukuttimien käyttö, metsästyksen aloitusaikojen noudattaminen ja lupa-asiat.

– Poliisi toivottaa metsästäjille jahtionnea ja uskoo, että hyvin sujuvalla karhunmetsästyksellä vähennetään petovahinkoja sekä vuoden 2010 syksyn kaltaisia pihakarhujen karkotus- ja lopetusoperaatioita. Kesän karhuhavaintojen perusteella jahdista on tulossa haastavaa, koska karhut ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta pysytelleet saloilla tai ainakin piilossa. Maakunnassa on toki edelleenkin melko korkea kynnys ilmoittaa petohavainnoista esimerkiksi hätäkeskukseen eli petojen kanssa osataan elää ilman turhaa hysteriaa, poliisin tiedotteessa todetaan.

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ilmaisee kannanotossaan huolensa susilaumojen turvallisuuden puolesta. Piiri kaipaa viranomaisilta tehostettua valvontaa susien reviireillä metsästyskauden alussa, jolloin sudenpennut eivät liiku vielä kokoaikaisesti muun lauman mukana. Luonnonsuojelupiiri toivoo eri viranomaisten tiivistävän yhteistyötä suden suojelemiseksi.

Metsästäjien ja luonnonsuojelijoiden väliset kiistat ovat olleet esillä Pohjois-Karjalassa. Metsästäjät epäilivät kesällä, että metsästysradioliikennettä häirittäisiin jahtikaudella. Luonnonsuojeluliitto on kiistänyt kaikki syytökset.

 

 

Lue myös

Riikka Heikkilä Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/poliisi_valvoo_jahtikauden_aloitusta__luonnonsuojelijat_huolissaan_susista/7418699