tiistai 17. joulukuuta 2013


Lappi

Luonto-Liitto: Ahmat ja sudet turvattava

Luonto-liitto on huolissaan maa- ja metsätalousministeriön suurpetopolitiikasta. Liiton mielestä Lappia ei saa tyhjentää ahmoista ja susista.



ahmatuhoja
Ahma tappaa tai halvaannuttaa poron usein puremalla sitä niskaan tai selkään. Kuva: Tuomas Palojärvi
Lappiin on myönnetty kahdeksan poikkeuslupaa susien kaatoon. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö esittää, että ahmoja voitaisiin jatkossa tappaa poronhoitoalueella.
Luonto-liiton mielestä susien ja ahmojen olemassaolo on turvattava Lapissa. Ahmoja elää Suomessa 180-220 yksilöä ja susia 125-135 yksilöä, liitto kertoo.
Poronhoitoalueella pysyvä susikanta on Luonto-liiton mukaan jo hävitetty ja sama kohtalo uhkaa myös ahmaa.
- Tällä hetkellä on ensiarvoisen tärkeää, että keskitytään porovahinkojen ennaltaehkäisyyn aitauksilla, laumanvartijakoirilla tai porojen paimennuksella. Susien ja ahmojen tappamisen sijaan pitäisi niiden olemassaolosta maksaa korvausta, liiton toiminnanjohtaja Sami Säynevirta esittää.


Marjukka Talvitie Yle Lappi  
(Lähde: www.yle.fi)
LEHTIKUVA
LX20060209115803BENM

Perussuomalaiset onnistuivat tiukentamaan valtion susipolitiikkaa valtiovarainvaliokunnassa. Petopolitiikkaa käsiteltiin valtiovarainvaliokunnan maatalousjaostossa petovahinkojen korvaamisten määrärahojen yhteydessä.
Valiokunta päätti lisätä petovahinkojen korvaamisen määrärahoja ensi vuonna todellista tarvetta vastaavasti, mikä arvioidaan noin 8 miljoonaan euroon. Valiokunta pitää selvänä, ettei hallituksen alustavasti esittämä 4,3 miljoonaa euroa tule riittämään. Viime vuonna petovahinkoja korvattiin 7,3 miljoonaa euroa.
Peurakanta puolittunut
Valiokunta on vakavasti huolissaan petovahinkojen kasvusta varsinkin poronhoitoalueella, mikä heikentää porotalouden kannattavuutta. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan ahma- ja susikannan hoitosuunnitelman päivitystä.
Samassa yhteydessä valiokunta kantoi huolta Suomen metsäpeurakannan romahtamisesta. Valiokunta pitää tarpeellisena, että syyt kannan pienenemiseen selvitetään viipymättä ja sen pohjalta tehdään pikaisesti suunnitelma, jolla metsäpeurakantaa elvytetään.
Perussuomalaisten edustajina valtiovarainministeriön maatalousjaostossa toimivat Ismo Soukola ja Pentti Kettunen. Miten hallituspuolueiden punavihreät saatiin suostumaan tiukempaan petopolitiikkaan? Kettunen kertoo, kuinka tämä tapahtuu.
- Vihreäthän ovat pyrkineet susikannan kasvattamiseen porotalouden vaikeuksista huolimatta. Mutta samaan aikaan oli Kainuussa myös peurakanta kääntynyt jyrkkään laskuun. Syynä näytti olevan susikannan vahva kasvu. Viitisen vuotta sitten oli metsäpeuroja vielä noin 1 800, kun viime vuonna niitä laskettiin enää vajaat 800. Suuri uhka on myös, että jäljelle jääneet peurat vanhentuvat niin, etteivät ne enää saa vasoja. Se johtaisi metsäpeuran sukupuuttoon koko EU:n alueella, kajaanilainen Kettunen kertoo.
- Kirjoitin tästä muistion valiokunnan päätöksenteon pohjaksi. Kutsuin myös Kainuusta petotutkijan kertomaan Kuhmon peuratilanteesta: että jos minua ei uskota, niin häntä varmaan uskotaan. Niinpä kävikin, että myös vihreille tuli huoli Kainuun peuroista, eikä vihreiden Johanna Karimäki vastustanut lainkaan esittämiämme petopolitiikan kiristyksiä, kun ne turvasivat myös metsäpeuran säilymistä, Kettunen paljastaa.
Tuoreen susiasetuksen mukaan poronhoitoalueen ulkopuolelta saa ampua 10 sutta vuodessa. Luontoliitto piti kiintiötä hyvänä ideana, mutta toivoi lausunnossaan viiden suden kiintiötä ja toivoi kiintiöiden ulottamista myös poronhoitoalueelle. ja metsätalousministeriön mukaan suurimmat porovahingot, jopa 75 prosenttia, aiheuttaa kuitenkin ahma, jota ei saa metsästää.
Luontoliitto: Poronhoito vain Ylä-Lappiin
Luontoliiton susiryhmä katsoo asioita toisesta näkökulmasta: se syyttää porotaloutta susikannan ja jopa muunkin luonnon vaarantamisesta yli kolmanneksella Suomen pinta-alasta. Siksi poronhoitoalueen eteläraja pitäisi nostaa pohjoiseen. On esitetty myös poronhoidon varaamista vain saamelaisille Norjan ja Ruotsin malliin.
Ruotsi taas harkitsee Ylen mukaan petokannan karsimista jopa tuhansilla yksilöillä. Ympäristöministeri Lena Ek esitti syyskuussa, että esimerkiksi karhuja vähennettäisiin noin 2 000 yksilöllä. Myös susia, ahmoja, ilveksiä ja jopa maakotkia esitetään vähennettäväksi.
Tapporaha häirikkösusista?
Susikanta on RKTL:n tilastojen mukaan itse asiassa pienentynyt vuoden 2006 noin 250-300 yksilöstä 125-135:een. RKTL:n tutkija Juha Hiedanpää kertoo Helsingin Sanomissa yllättävän logiikan: aina kun sutta koetetaan suojella, sen määrä vähenee.
Maa- ja metsätalousministeriö esittääkin susi- ja ahmakannan hoitoon tapporahan maksamista. Sitä on aiemmin esittänyt jo emeritusprofessori ja kansanedustaja Erkki ”Susi” Pulliainen (vihr.).
Tosin Luontoliitto tyrmäsi tuoreeltaan tapporahan susien ja ahman suojelukeinona.

Veli-Pekka Leskelä

(Lähde: www.perussuomalaiset.fi)
http://uutiset.perussuomalaiset.fi/perussuomalaiset-tiukensivat-valtion-petokantaa/ 

Vastuuta suur- petopolitiikasta halutaan siirtää paikallisille

Kotimaa | Turun Sanomat 03:31
HELSINKI Maa- ja metsätalousministeriö harkitsee suurpetopolitiikan paikallistamista.
Tarkoitus on helpottaa susikonfliktin aiheuttamaa luottamuspulaa paikallisten ja päättäjien välillä.
Esitys on peräisin Helsingin yliopiston Ruralia-instituutilta, jolta ministeriö on tilannut kriittisen selvityksen suurpetopolitiikan nykytilanteesta.
Ministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi uskoo, että esitystä pidetään pohjana tammikuussa aloitettavalle susikannan hoitosuunnitelmalle.
–  Se vaikuttaa hyvältä esitykseltä. Sitä kautta saadaan paikallisille osallisuutta, vastuunkantoa ja lisää oikeuksia päätöksen tekoon.
Niin ikään Ruralia-instituutin kehittämä ahmakannan hoitosuunnitelma kaatolupineen on Niemen mukaan menossa läpi lähes sellaisenaan. (STT)

(Lähde: www.ts.fi)
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/574127/Vastuuta+suur+petopolitiikasta+halutaan+siirtaa+paikallisille 

Kapinen susi nähty Huittisten seudulla

Ympäristö
tiistai, 07:00

Kapiseksi arveltu susi kulki peuranruokintapaikan ohi Huittisissa 8. joulukuuta keskellä päivää.

Kapia eli syyhytautia sairastavaksi epäilty susi on nähty useaan otteeseen Huittisissa Satakunnassa. Eläimestä on myös riistakamerakuvia. Eviraan ei ole tullut kapisia susia moneen vuoteen.
Karvaltaan heikkokuntoinen susi kulki Pertti Vuorisen riistakameran ohi toissa sunnuntaina keskellä päivää. Riistakamera päivystää peuranruokintapaikalla.
Kun kamera lähetti kuvan Vuorisen kännykkään, hän lähti heti paikalle ja näki suden pellolla. Vuorinen pääsi sutta noin 50 metrin päähän ja havaitsi, että eläimen hännästä karva on lähtenyt lähes kokonaan. Myös kyljessä oli karvaton laikku.
Vuorisen mielestä kapisusia on enemmän kuin yksi, kahdesta kolmeen.
Tiistaina susi sujahti ulos heinäladosta, kun huittislainen isäntä oli menossa hakemaan heiniä ladosta. Tapaus toistui torstaina.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusapulainen Antti Härkälä kertoo, että suden kohtalo on nyt poliisiasia. Sairas susi on jo hakeutunut asutuksen tuntumaan.
Härkälän mukaan on mahdollista, että kapisia susia on enemmän kuin yksi. Varmuudella on havaittu vasta yksi.
Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) tutkijan Marja Isomursun mukaan Suomen susissa kapi on harvinainen tauti. ”Yhtenä vuotena monta vuotta sitten meille tulleissa susinäytteissä oli kapisia yksilöitä”.
Tänä vuonna Eviraan ei ole toimitettu yhtään kapia sairastavaa sutta, supikoiria ja kettuja kylläkin. ”Kapia ei ole tänä vuonna ilmennyt poikkeavan paljon”, Isomursu sanoo.
 
Reijo Vesterinen 
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)