tiistai 17. joulukuuta 2013

Kapinen susi nähty Huittisten seudulla

Ympäristö
tiistai, 07:00

Kapiseksi arveltu susi kulki peuranruokintapaikan ohi Huittisissa 8. joulukuuta keskellä päivää.

Kapia eli syyhytautia sairastavaksi epäilty susi on nähty useaan otteeseen Huittisissa Satakunnassa. Eläimestä on myös riistakamerakuvia. Eviraan ei ole tullut kapisia susia moneen vuoteen.
Karvaltaan heikkokuntoinen susi kulki Pertti Vuorisen riistakameran ohi toissa sunnuntaina keskellä päivää. Riistakamera päivystää peuranruokintapaikalla.
Kun kamera lähetti kuvan Vuorisen kännykkään, hän lähti heti paikalle ja näki suden pellolla. Vuorinen pääsi sutta noin 50 metrin päähän ja havaitsi, että eläimen hännästä karva on lähtenyt lähes kokonaan. Myös kyljessä oli karvaton laikku.
Vuorisen mielestä kapisusia on enemmän kuin yksi, kahdesta kolmeen.
Tiistaina susi sujahti ulos heinäladosta, kun huittislainen isäntä oli menossa hakemaan heiniä ladosta. Tapaus toistui torstaina.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusapulainen Antti Härkälä kertoo, että suden kohtalo on nyt poliisiasia. Sairas susi on jo hakeutunut asutuksen tuntumaan.
Härkälän mukaan on mahdollista, että kapisia susia on enemmän kuin yksi. Varmuudella on havaittu vasta yksi.
Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) tutkijan Marja Isomursun mukaan Suomen susissa kapi on harvinainen tauti. ”Yhtenä vuotena monta vuotta sitten meille tulleissa susinäytteissä oli kapisia yksilöitä”.
Tänä vuonna Eviraan ei ole toimitettu yhtään kapia sairastavaa sutta, supikoiria ja kettuja kylläkin. ”Kapia ei ole tänä vuonna ilmennyt poikkeavan paljon”, Isomursu sanoo.
 
Reijo Vesterinen 
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti