sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Susi jäi pakettiauton alle Mikkelissä


Nuori naarassusi sai surmansa perjantai-iltana, kun se jäi pakettiauton alle Mikkelin Hiirolassa, kertoo Itä-Suomen poliisilaitos.

Pakettiauto oli matkalla Mikkelistä Pieksämäelle päin, kun kuljettaja huomasi suden näköisen eläimen nousevan tien vasemmalta puolelta tielle. Kuljettaja yritti jarruttaa, mutta osui autollaan suteen, joka lensi ojaan tien oikealle puolelle.

Eläin kuoli heti, ja se tunnistettiin naarassudeksi. Nuorta sutta tutkitaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oulun toimipaikassa.


STT

(Lähde: www.iltalehti.fi)
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014091318660331_uu.shtml

Susiperhe liikkeellä Heinolassa: Marjametsät hiljenivät, useita lampaita raadeltu - kuva


Suden raatelema lammas Heinolan ja Kouvolan välisen valtatien varressa yhdeksän kilometrin päässä Heinolan keskustasta.
Kuva: Minttu Lavemäki / Itä-Häme
Heinolan Hujansalon ja Rihun marjametsissä on hiljaista ja lemmikkieläimet pidetään sisällä. Syynä on alueella kiertelevä susiperhe, jonka liikkeistä on kymmenkunta havaintoa.

Tuorein merkki susista on lampaiden raatelu Heinolan ja Kouvolan välisen valtatien varrella Laveamäessä.

- Torstaina kolme lampaistani löytyi raadeltuina, kertoo metsätalousyrittäjä Minttu Lavemäki.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta.

- Kaksi lammasta on kateissa. Viime päivien tapahtumien valossa on todennäköisintä, että myös ne ovat joutuneet suden suuhun. Kaikkiaan olen menettänyt nyt kuusi lammasta.

Tuhot todennut Heinolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Osmo Laurila epäilee, että myös tässä asialla on susiperhe, josta on ollut lukuisia havintoja Rihun suunnalla. Alueella on runsaasti heinolalaisten, lahtelaisten ja helsinkiläisten kesämökkejä.

- Pitäisin lemmikit sisällä ja rajoittaisin metsässä liikkumista.

Laurilan mukaan susilauma voi olla ihmisellekin vaarallinen, koska emo suojelee pentujaan. Lampaiden kimppuun sudet ovat käyneet opettaessaan pennuille saalistamista.

- On käyty kiinni lampaan kurkkuun ja tukehdutettu se. Kylki on revitty auki ja sisäelimet ulos. Raatoa ei ole syöty, Lavemäki kuvaa.

Laurila on kuullut paikallisilta asukkailta ja riistamiehiltä, että yksi Rihussa nähdyistä susista olisi niin sanottu "pantasusi".

- Se on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tarkkailuohjelmaan kuuluva susi. Virallinen tieto on, että panta olisi vanha, ja sen lähettimestä olisi virta loppunut. Näin suden liikkeitä ei voitaisi enää havaita.

Laurilan mukaan pantasusi on normaalia kesympi ja voi päästää ihmisen lähelle.

- Se on kuitenkin hämäävää. Täysin villi tämäkin susi on. Varomisen arvoinen.

Vaikka lampaita on raadeltu ja ihmisiä pelottaa, ei se automaattisesti takaa suden kaatolupaa.

- Yleensä alkaa tapahtua vasta, kun tuotantoeläimille aiheutuu vahinkoa. Nyt raadellut ovat ympäristönhoitolampaita. Pitääkö ihmisille tapahtua vahinko, ennen kuin nämä sudet katsotaan vaarallisiksi, Laurila kysyy.
 
  Esa Arvekari esa.arvekari@itahame.fi
 
(Lähde: www.ess.fi)
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/09/12/susiperhe-liikkeella-heinolassa-marjametsat-hiljenivat-useita-lampaita-raadeltu---kuva