keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Suden pyyntiin poikkeuslupa Pohjois-Karjalassa

Suden pyyntiin on myönnetty poikkeuslupa Pohjois-Karjalassa. Kiteellä ja Tohmajärvellä sudet ovat tappaneet useita lampaita sekä lehmän ja koiran. 

 

Kuvassa kaksi sutta seisoo talvimaisemassa ja katsoo kuvan takareunaan.
Kuva: Seppo Nykänen

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan suden pyyntiin Pohjois-Karjalassa.

Lupa on myönnetty Tohmajärvelle ja osin Kiteelle sijoittuvalle hakemusalueelle. Kuntien alueella sudet ovat aiheuttaneet vahinkoja neljällä lammastilalla ja yhdellä nautatilalla. Sudet ovat tappaneet yhteensä yksitoista lammasta ja yhden lehmän sekä koiran. Hakemusalueella vahingot ovat seitsemän lammasta ja yksi koira.

Riistakeskuksen tiedotteen mukaan lammastiloilla vahingot ovat tapahtuneet petoaidoista huolimatta. Lisäksi sudet ovat toistuvasti liikkuneet asuttujen talojen pihoissa ja muun muassa yrittäneet mennä koiratarhaan.

Poikkeuslupa on voimassa kolme viikkoa. Riistakeskus myönsi myös viime kuussa poikkeusluvan suden pyyntiin samalle alueelle, mutta lupa jäi tuolloin käyttämättä.

Poikkeusluvassa on ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta tai kun katkeamattomalla jäljityksellä voidaan varmistaa pyynnin kohdistuminen juuri tähän asuinrakennuksen tuntumassa vierailleeseen yksilöön.


Riikka Heikkilä Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/suden_pyyntiin_poikkeuslupa_pohjois-karjalassa/7667060 

Sudet nappaavat metsästyskoiria silmien alta



Tihentynyt susikanta on tänä syksynä koetellut Itä-Suomen metsästäjiä. Sudet ovat napanneet tai yrittäneet saalistaa koiria jahdista, vaikka välittömässä läheisyydessä on ollut ihmisiä.


Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Ylä-Savossa odotetaan ministeriöltä ja poliitikoilta ratkaisuja siihen, miten sudet saadaan pysymään poissa ihmisten reviiriltä.

”Todella sietämätöntä”, sanoo susitilanteesta Metsästäjäliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja Juhani Voutilainen .

Susikanta on lisääntynyt, kun pariskunnista on muodostunut uusia laumoja, vahvistaa tutkija Samuli Heikkinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta (Rktl).

Viime vuoden helmikuussa Rktl arvioi Suomen susikannan kooksi 140–155 sutta. Edellisvuonna arvio oli 120–135 sutta.

Tälle vuodelle Heikkinen ei halua antaa arviota vielä, koska lumettomassa maassa eläinten määrää on vaikeaa selvittää. Virallinen kanta-arvio tulee tammi–helmikuun vaihteessa.

Parhaillaan päivitetään valtakunnallista susikannan hoitosuunnitelmaa. Sitä varten Rktl on tehnyt väliarvion susien määrästä. Luku julkaistaan Heikkisen mukaan lähiaikoina.
 
Hanna Lensu 
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)

Susilauma hiippailee yöllä kotipihalle, kamera ikuisti saalista etsivät vieraat


Tohmajärveläisen talon lähellä liikkuvat sudet päätyivät myös eduskuntakyselyyn.

 
 
 Seitsemän suden lauma asioi tohmajärveläisen kodin läheisyydessä öisin...


Pohjoiskarjalainen kansanedustaja Osmo Kokko (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen asutuksen ja eläintilojen lähellä liikkuvista susista. Kokko kertoo useista tapauksista, joissa asutus, karja ja sudet ovat olleet konfliktissa.

Kansanedustaja mainitsee Kontiolahdella susien tappamasta suomenajokoirasta, josta ei "ollut jäänyt oikeastaan mitään jäljelle". Hän kertoo saaneensa marraskuun puolivälissä kuvia viiden suden laumasta Tohmajärveltä, jossa "lauma oli tullut aivan talon pihan ja lammasaitauksen lähettyville". Myös Ilomantsista ja Juuasta Kokko on kuullut susihavainnoista pihojen läheisyydessä.

Oheiset valokuvat ovat riistakameran Tohmajärveln tapauksista ottamia ja Kokon Verkkouutisille antamia. Kuvien omistaja haluaa pysyä nimettömänä. Susia oli viisi, mutta ne kuuluvat seitsemän suden laumaan, joka on useasti käynyt samalla lammastilalla.

Kysymyksen mukaan Tohmajärven-Kiteen alueella saatiin marraskuun alussa sudenkaatoon poikkeuslupa, kun "sudet olivat tappaneet yksitoista lammasta, yhden naudan ja yhden koiran. Lammastiloilla vahingot ovat tapahtuneet petoaidoista huolimatta. Lisäksi sudet ovat toistuvasti liikkuneet asuttujen talojen pihoissa ja ovat muun muassa yrittäneet mennä koiratarhaan".

"Poikkeuslupiin on kuitenkin sisällytetty ehto, jonka mukaan pyynti voidaan aloittaa vasta sitten, kun susi on tullut päätöksen antamisen jälkeen lähemmäksi kuin 100 metriä asuttua rakennusta, mikä osaltaan hidastuttaa kaatoprosessia. Ongelmalliseksi on myös koettu hidas ja byrokraattinen suurpetohavaintojen kirjaaminen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen TASSU-tietojärjestelmään", kysymyksessä todetaan.

"Sudet luovat turvattomuuden tunnetta etenkin lapsiperheissä ja kotieläintalouksissa. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Kontiolahdella paikallinen riistanhoitoyhdistys suosittelee koirien kiinnipitoa ja lapsille on järjestetty autokyydityksiä koulumatkoille", Osmo Kokon kysymys jatkaa.

Juha-Pekka Tikka

(Lähde: www.verkkouutiset.fi)
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/pihasusi%20kokko-28759