keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Susikyydityksiä jatketaan Sotkamossa pimeän ajan

 

Susipelon vuoksi koululaisten erityiskyytejä muutaman lapsen kohdalla on jatkettu Sotkamossa. Erityisjärjestelyjä jatketaan pimeän aikana. Päivänvalon lisääntyessä kuljetuksia harkitaan uudelleen.



Susi
Kuva: Yle

Sotkamossa Tipaksen alueella sudet ovat liikkuneet toistuvasti lähellä asutusta ja koulukuljetusreittejä on järjestetty uudelleen. Suovaaran suunnalta erityiskyydit on lopetettu.

– Erityisjärjestelyjä jatketaan ainakin hiihtolomaan saakka, minkä jälkeen päivät ovat valoisampia. Tuolloin tilanne arvioidaan uudelleen ja kyydityksiä jatketaan jos tarve vaatii, kertoo Sotkamon sivistysjohtaja Mika Kilpeläinen.

– Tipakselle sudet ovat tulleet ilmeisesti peurojen perässä, arvelee Kilpeläinen.


Arto Loukasmäki Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
 http://yle.fi/uutiset/susikyydityksia_jatketaan_sotkamossa_pimean_ajan/7734187

Susi saa virallisen määritelmän – mikä on sopiva susikanta?

Huomenna saadaan suuren susioikeudenkäynnin tuomio Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudesta. Oikeus määrittelee ensimmäistä kertaa suden. Mikä olisi sopiva susikanta?

 

Mahdollisesti suden jättämiä jälkiä Oulun Maikkulassa 5.2.2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kuva: Niko Mannonen / Yle

Törkeästä metsästysrikoksesta ei ole aiemmin ollut syytettynä näin laajaa joukkoa, 15 miestä. Oikeus joutuu määrittelemään ensimmäistä kertaa suden eli paljonko sen suonissa voi virrata esimerkiksi koiran verta.

Lajimäärityksellä on lopputuloksen kannalta suuri merkitys, koska laki määrittelee suden ampumisen törkeäksi metsästysrikokseksi.

Mitä mieltä olet susikeskustelusta? Onko keskustelu paisunut?

Minkälaisia linjanvetoja odotat? Pitäisikö lakia muuttaa?

WWF:n mukaan susia on noin 140 – mikä olisi sopiva susikanta?


Maria Blomberg Yle Uutiset 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susi_saa_virallisen_maaritelman__mika_on_sopiva_susikanta/7736042 
 

Sudet yllättäen kaikonneet Ähtärin-Alavuden seudulta


 
Viime vuonna Ähtärin ja Alavuden seudulla tuli lukuisia ilmoituksia susista, jotka vierailivat pihapiirissä. 
Myös koiria katosi. 
KUVA: JOUKO HÄNNINEN

Vakituinen susilauma ei ole ainakaan viime aikoina liikkunut Ähtärin-Alavuden seudulla. Siksi alueen metsästäjät eivät lähteneet anomaan kannanhoidollista poikkeuslupaa suden kaatoon.

Lumi on peittänyt maata kolmisen viikkoa. Maastoa haravoinut riistaväki on havainnut vain yksittäisiä suden jälkiä. Ilmoituksia ei ole tullut enää edes pedon pihakäynneistä.

– Keskustelin tilanteesta ähtäriläisten kanssa. Vielä syksyllä näytti, että pakka räjähtää käsiin. Johonkin ne eläimet ovat häipyneet. Myös Virroilla näkyy sama ilmiö. Orivedelle taas on pölähtänyt lauma vähän kuin tyhjästä, sanoo Alavuden-Töysän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Mäki.

Suomen Riistakeskuksen Pohjanmaan alueella kannanhoidolliset poikkeuslupahakemukset susien kaatoon tulivat Keski-Pohjanmaalta.

(Lähde: www.ilkka.fi)
http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/sudet-yllattaen-kaikonneet-ahtarin-alavuden-seudulta-1.1753963

Satakuntaan haettiin yksi suden kaatolupa

 

Kuva: Jussi Rakkolainen/Arkisto
 
Satakuntaan haetaan yhtä sudenkaadon poikkeuslupaa. Kuvan susi ei liity tapaukseen.


Suomen susikannan hoitosuunnitelman luonnoksessa esitetään, että tästä vuodesta alkaen susia voidaan kaataa kannanhoidollisilla poikkeusluvilla. Suomen riistakeskukselle on 9. tammikuuta mennessä saapunut 18 hakemusta, joilla haetaan lupaa yhteensä 48 suden metsästämiseen 27 susireviirillä. Eniten lupia haetaan Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Satakuntaan haetaan yhtä lupaa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnoksen mukaan kannanhoidollisia lupia olisi mahdollista myöntää enintään 29 suden metsästämiseen. Suomen riistakeskus arvioi ja selvittää tapauskohtaisesti perusteet poikkeuslupien myöntämiselle. Päätökset nyt jätettyihin hakemuksiin voidaan tehdä asetuksen tultua voimaan.

Suomessa kannanhoidollinen metsästys on tähän saakka koskenut ilvestä ja karhua, mikä on vähentänyt niiden aiheuttamia konflikteja. Suden kohdalla on kyse kaksivuotisesta kokeilusta, jonka aikana seurataan tarkasti metsästyksen vaikutuksia susikantaan, laumojen rakenteeseen ja ihmisten suhtautumiseen, kerrotaan Suomen riistakeskuksesta.

(Lähde: www.sydansatakunta.fi)
http://www.sydansatakunta.fi/Uutiset/1194953189936/artikkeli/satakuntaan+haettiin+yksi+suden+kaatolupa.html

Kuhmossa ojasta löytyneessä sudessa 86 haulia


Viime syyskuussa Kuhmossa metsäautotien läheisyydestä ojasta kuolleena löytyneestä sudesta on Eviran tutkimusten mukaan löytynyt 86 haulia, todetaan Luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan varhain tiistaina tiedotusvälineille toimittamassa tiedotteessa.

Tiedote pohjaa yhdistyksen varapuheenjohtajan Leena Iivosen mukaan Eviran 20. marraskuuta antamaan avausraporttiin. Sen mukaan susi on tapettu ampumalla haulikolla lavan kohdalle, haulit ovat osuneet pääosin keuhkoihin ja sydämeen. Löytöhetkellä susi oli ollut kuolleena noin viikon ajan.

Sudesta löytyneet haulit ovat tyypiltään 3 mm:n lyijyhauleja ja jakaantuneet eri puolille ruhoa, pääosa suden eturuumiiseen.

Sudessa ei Eviran raportin mukaan ole todettu muita vammoja tai sairauksia ja sen ravitsemustila on ollut hyvä. Susi on raportin mukaan ollut alle vuoden ikäinen urossusi, joka on painanut 23 kiloa.

Luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan mukaan susi näyttäisi joutuneen laittoman metsästyksen kohteeksi, ja poliisi tutkii tapausta rikoksena.

(Lähde: www.kainuunsanomat.fi)
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/kuhmossa-ojasta-loytyneessa-sudessa-86-haulia/