sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Haittaa tai vahinkoa aiheuttaviin susiin puututtava-kansalaisaloite

 

Aloitteen sisältö 

 

Susikannan vahvistumisen ja susireviirien laajentumisen myötä susi on menettänyt ihmisarkuuttaan merkittävästi. Susialueilla yksittäiset sudet tai susilaumat kulkevat ja aiheuttavat vahinkoa lähellä asutusta ja jopa pihapiireissä jatkuvasti.

Haittaa tai vahinkoa tuottaviin susiin voidaan lain mukaan puuttua vain Suomen riistakeskuksen poikkeusluvalla tai poliisin määräyksellä. Poliisi ei kuitenkaan puutu tai puuttuu vasta äärimmäisissä tapauksissa suden aiheuttamaan uhkaan.

Kun vaaratilanne on akuutti, on kohtuutonta vaatia käynnistämään lupaprosessia tilanteeseen puuttumiseksi. Vahinkoperusteisen poikkeusluvan hakeminen Suomen riistakeskukselta vie aikaa ja luvan saamisen kriteerit ovat useissa tapauksissa myös kohtuuttoman korkealla.

Niissäkin tapauksissa joissa poikkeuslupa voidaan saada, tekevät luvan tiukat ehdot suden pyytämisen vaikeaksi. Lisäksi poikkeusluvan toteuttaminen voidaan estää perusteettomillakin valituksilla.

Susialueilla asuvilla ihmisillä ei nykyisin ole riittäviä keinoja puuttua haittaa tai vahinkoa aiheuttaviin susiin. Uusi sudenhoitosuunnitelma ei tavoitteistaan huolimatta vastaa tähän ongelmaan.

Haittaa tai vahinkoa aiheuttaviin susiin tulee voida puuttua nykyistä tehokkaammin. Lainsäädännössä on selvennettävä kriteereitä, jolloin puuttuminen on mahdollista. Myös eri toimijoiden välisiä toimivaltasäännöksiä on selvennettävä. Lisäksi koirasusien lainsäädännöllinen asema on selkiytettävä ja myös varmistettava susivahinkojen korvaaminen täysimääräisesti ja nopeasti.

Haittaa tai vahinkoa aiheuttavien susien käyttäytymiseen puuttuminen palauttaa suden ihmisarkuutta. Susialueilla asuvien ihmisten huolen huomioiminen myös lisää suden suojelun hyväksyttävyyttä. Haittaa tai vahinkoa aiheuttaviin susiin puuttuminen ei myöskään vaaranna suden suotuisan suojelutason säilyttämistä.

(Lähde: www.adressit.com)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1461

Sudet raatelivat useita lampaita Kiikalassa

 


Susi tai sudet raatelivat neljä lammasta kuoliaaksi Kiikalassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Yksi oli syöty peräpäästä, ja muut oli jätetty raadeltuina laitumelle. Lisäksi useat muut lampaat joutuivat hyökkäyksen kohteeksi ja vahingoittuivat.

Lampuri Lauri Kaivosoja kertoo, että hänen appensa havaitsi asian sunnuntaiaamuna, kun verinen lammas käveli lampolan lähettyvillä. Laidun, jolla lampaat olivat, sijaitsee aivan Kiikalan kirkonkylän tuntumassa Komisuon koulun lähellä.

Laitumella oli noin 80 lammasta, ja ne otettiin nyt sisään lampolaan.
Kaivosojan lammastilalla on 600 uuhta ja karitsoita syntyy 700-800 vuosittain.

Kiikalan ja Someron alueella on useita suuria lammastiloja, ja Kaivosoja toteaa, että viime viikkoina susia on nähty useiden tilojen lähistöllä.

– Olen tiennyt, että tällaista voi olla tulossa. Jos ongelmasta tulee pysyvä, niin onhan tämä aika hurja tilanne.

Lammaslaidun sijaitsee aivan Kiikalan kirkonkylän tuntumassa.
Lammaslaidun sijaitsee aivan Kiikalan kirkonkylän tuntumassa.

(Lähde: www.sss.fi)