maanantai 23. helmikuuta 2015

Susijahti alkoi valituksista huolimatta Lapinlahdella: lähes 50 miehen seurue sai saaliiksi nuoren susiuroksen

 

Luonnonsuojelupiiri valitti Itä-Suomen hallinto-oikeuteen maakuntaan myönnetyistä kahdesta poikkeusluvasta. Valitukset eivät kuitenkaan vaikuta susien metsästykseen ainakaan vielä tällä viikolla.



Susi hakkuuaukealla
Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Ensimmäinen kannanhoidollisen metsästyksen nimissä jahdattu susi ammuttiin maanantaina Lapinlahdella.

Pohjois-Savoon on myönnetty poikkeusluvat kahden suden kaatamiseen. Samoin kuin monilla muilla sudenmetsästysalueilla, luvista on valitettu hallinto-oikeuteen. Oikeus ei ole kuitenkaan vielä määrännyt täytäntöönpanokieltoa, minkä vuoksi susijahti pääsi alkamaan normaalisti.

Maanantaina susijahti keskittyi Lapinlahden Varpaisjärvelle, jossa metsästysseurue oli motittanut neljän suden lauman.

– Siinä oli neljä sutta aamulla motissa, mutta kun mentiin palaveriin, koko joukkue karkasi salolle Muuraismäkeen. Siitä sitten lähdettiin ajamaan passit uusiin paikkoihin, kertaa tapahtumia metsästysporukassa mukana ollut Risto Mustonen.

Lähes 50 miehen voimin pyöritetty jahti tuotti tulosta lopulta iltapäivällä puoli viiden aikaan. Metsästäjien saaliiksi jäi nuori urossusi, joka oli Mustosen mukaan viimekeväisiä pentuja.

Hänen näkökulmastaan poikkeusluvalle on ollut Pohjois-Savossa todellinen tarve.

– Metsästys on ollut erittäin hankalaa. Sudet ovat tappaneet kolme koiraa ja raadelleet yhden semmoiseen kuntoon, että siitä ei metsästyskoiraa tule ollenkaan. Ja pihoissa on niitä on käynyt paljon, Mustonen luettelee.

Susijahti jatkuu tiistaina Sonkajärvellä. Osassa Suomea metsästys ei ole päässyt alkamaan valitusten vuoksi. Susijahtiin on myönnetty koko maassa 24 poikkeuslupaa, joista kaikista on valitettu.

Veli-Pekka Hämäläinen Yle Savo 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susijahti_alkoi_valituksista_huolimatta_lapinlahdella_lahes_50_miehen_seurue_sai_saaliiksi_nuoren_susiuroksen/7824193 

Kannanhoidollista sudenpyyntiä ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen

 
Karjalainen

Maanantaina muun muassa Pohjois-Karjalassa alkanutta kannanhoidollisen sudenpyynnin etenemistä voi seurata Suomen riistakeskuksen sivuilla olevasta susisaalistaulukosta.
Suomen riistakeskus on myöntänyt koko maahan 24 poikkeuslupaa susien kannanhoidolliseen metsästykseen, ja luvat ovat voimassa 21 vuorokautta.
Saalistiedot päivittyvät taulukkoon automaattisesti saalisilmoituksen hyväksymisen jälkeen. Taulukkoon päivitetään tarkemmat tiedot pyydetyistä susista, kun kaadetut yksilöt on tutkittu Luonnonvarakeskuksessa. Taulukosta näkyvät kaadetun suden sukupuoli, ikäluokka, metsästysaika ja -paikka kartalla sekä Luonnonvarakeskuksen tieto, mikäli yksilö osoittautuu alfanaaraaksi.

Kannanhoidollista sudenpyyntiä johtaa metsästyksenjohtaja, joka vastaa turvallisen pyynnin suunnittelusta ja ohjeistaa pyyntiin osallistuvat metsästäjät. Lupaehtojen mukaan pyyntiin saa osallistua enintään 50 henkilöä yhtä susireviiriä kohti. Metsästäjät ovat saaneet koulutusta lupaehtojen mukaiseen pyyntiin riistakeskusalueiden toimihenkilöiltä.

Pyynti suositellaan kohdistettavan haittaa tai vahinkoa aiheuttaneisiin nuoriin yksilöihin. Metsästyksen kohdistaminen nuoriin yksilöihin turvaa lauman säilymisen elinvoimaisena. Alueellisesti myönnetyt luvat perustuvat Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään kirjattuihin ja tarkastettuihin susihavaintoihin, muutoin kerättyihin tietoihin sekä susista aiheutuneisiin vaikutuksiin.

Kannanhoidollinen sudenpyynti on osa maa- ja metsätalousministeriön hyväksymää Suomen susikannan hoitosuunnitelmaa. Reviiriperusteisella kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään turvaamaan suotuisalla suojeluntasolla oleva susikanta ja edistämään ihmisten ja susien rinnakkaiseloa susikannanhoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

Susikannan kasvettua kannanhoidollinen pyynti on jälleen mahdollista. Viimeksi susia pyydettiin kannanhoidollisista syistä vuonna 2007. Metsästys alkaa aluksi kaksivuotisena kokeiluna, jonka avulla saadaan tietoa sen vaikutuksista lauman elinvoimaisuuteen ja suden käyttäytymiseen sekä kansalaisten asenteisiin.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/68477-kannanhoidollista-sudenpyyntia-ensimmaista-kertaa-kahdeksaan-vuoteen