Metsästäjien mitta täyttyi: petohavaintoja ei enää kirjata – ilmaistyöstä halutaan eroon
Metsästäjät ovat kapinamielellä suurpetojen havaintojärjestelmää vastaan. Moni metsästäjä kokee ettei heidän tekemillä havainnoilla ole vaikutusta suurpetopolitiikkaan. Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piiri väläyttää, että aiemmin vapaaehtoisesti kirjatuista havainnoista alettaisiin periä nyt maksuja.
Pohjoiskarjalaiset metsästäjät antoivat keskiviikkona järjestetyssä susi-illassa tulikivenkatkuista palautetta Riista- ja kalatalouden ylläpitämästä Tassu-järjestelmästä. Järjestelmä on kriittinen osa suurpetotutkimusta ja kanta-arviointia, sillä lähestulkoon kaikki pedoista tehtävät havainnot tehdään juuri kyseisen järjestelmän kautta.
Moni metsästäjä sanoo olevansa kurkkuaan myöten täynnä havaintojen kirjaamiseen, sillä työllä ei näytä olevan vaikutusta RKTL:n kanta-arvioihin ja viralliseen susipolitiikkaan.
– Mitäpä sitten tapahtuu, jos kaikki siihen (Tassu-järjestelmään) kuuluvat pistävät koneen kiinni, niin mistä te saatte tietoja, kysyy eräs susi-illassa puheenvuoron käyttänyt metsästäjä.
Joensuulainen Arto Turunen on jo lopettanut järjestelmän käytön. Syyksi hän kertoo poliisin toiminnan Tohmajärven salametsästysepäilyssä.
– Olen kirjannut älyttömästi havaintoja viimeisen kolmen vuoden aikana, mutta viime talven susijupakan jälkeen en ole kirjannut yhtään sutta. Enkä kirjaa, ennen kuin se poliisitutkinta raukeaa, Turunen vakuuttaa.
Metsästäjäliitto: Havainnoista halutaan maksu
Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piiri ehdottaakin, että metsästysseuroille alettaisiin maksamaan korvausta järjestelmään tehdyistä havainnoista.
– Metsästäjät tekevät havaintoja ja muuta työtä nyt ilmaiseksi. Riistalaskenta tehdään tällä hetkellä talkoilla RKTL:lle ja Riistakeskukselle. Onko se oikein, piirin puheenjohtaja Antti Kuivalainen kysyy.
Korvauksia perustellaan sillä, että monet metsästysseurat hoitavat tällä hetkellä töitä, joista hyötyvät metsästäjien lisäksi myös viranomaiset ja maanomistajat. Mutta liittyykö vaatimus havaintojen korvaamisesta rahalla juuri ihmisten turhautumiseen petopolitiikkaa ja suurpetotutkimusta kohtaan?
– Kyllä se osittain liittyy siihen. Tosin karhu on tässä sutta parempi esimerkki. Meillä (metsästäjillä) on karhuhavaintojen kautta kannasta oma näkemyksemme, mutta lupapolitiikka on ollut yltiövarovaista, Kuivalainen toteaa.
Metsästäjäliitossa ollaan huolestuneita Tassu-järjestelmän boikotista ja siihen kohdistuvasta kritiikistä.
– Se ei ole kenellekään hyvä. Sitä voi verrata liputta matkustamiseen ja vahinko kolahtaa lopulta metsästäjiin itseensä. Kun ei lasketa riistoja niin ei saada lupiakaan, Antti Kuivalainen sanoo.
(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/metsastajien_mitta_tayttyi_petohavaintoja_ei_enaa_kirjata__ilmaistyosta_halutaan_eroon/7640993