keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Susipantojen virta loppuu ennen syksyä


Netissä pantasudet näkyivät 5x5 kilometrin ruuduissa. Kuvan susi asuu Ähtärin eläinpuistossa.

Ensi syksynä Suomessa ei ilmeisesti ole yhtään sutta, jolla olisi kaulassaan toimiva seurantapanta. Viime syksynä ja alkuvuonna toimineiden pantojen akuista virta loppuu. Uusia pannoituksia ei lumiolojen takia pystytä tekemään.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (Rktl) suurpetotutkija Samuli Heikkinen kertoi viime viikolla Keuruulla Keski-Suomen riistanhoitoyhdistysten puheenjohtajille ja toiminnanohjaajille karhujen ja susien pantaseurannan vaikeuksista.

Suden seurantapannassa virtaa riittää noin vuoden ajaksi. Huonojen lumiolojen takia pannoitukset eivät ole tänä talvena onnistuneet.

Viime talvena susille laitetut pannat mykistyvät ennen ensi syksyä. Samalla uhkaa loppua susien pantaseurantapalvelu, joka ennätti olla netissä yhden kauden. Sitä ennen Rktl antoi pantasusista tietoa puhelimitse.

Netissä pantasudet näkyivät 5x5 kilometrin ruuduissa. Palvelun tarkoituksena oli auttaa koiran kanssa metsästäviä välttämään tienoita, joissa pantasudet oleilevat. Metsästäjät kiittelivät palvelua, luonnonsuojelijat moittivat.

Rktl lopetti palvelun ennalta suunnitellusti helmikuun lopussa, kun jäniksen metsästys ajavilla koirilla päättyi.

Heikkisen mukaan pantasusista oli talvella hirvittävä määrä huhuja. Rktl:n väitettiin sammuttaneen joidenkin susien pantoja, tai metsästäjien tappaneen sudet ja hävittäneen pannat. Totuus on toinen. Pantojen sim-kortit eivät toimineet esimerkiksi Kuhmossa ja Sotkamossa toivotusti, yhteyskatkoja oli paljon.

Karhujen pannoitukset Rktl on keskeyttänyt. Syynä ovat kahden karhun kaulaa vahingoittaneet seurantapannat. Eläintä mahdollisesti vahingoittava panta on vielä yhdellä uroskarhulla. Se karhu on vielä Venäjällä.

Reijo Vesterinen 
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)