keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Iso susi iski hampaansa lahtelaismiehen koiraan Kuhmoisissa


Susi ehti purra ajokoiraa peräpäähän Kuhmoisissa.
Kuva: Pentti Korhonen

Lahtelaisen Pentti Korhosen koira joutui painajaismaiseen tilanteeseen maanantaina Kuhmoisissa. Kun jäniksenmetsästyskausi alkoi, Korhonen lähti heti aamulla suomenajokoiransa kanssa metsälle. Ensimmäisellä ajolla saatiin yksi jänis, mutta toinen ajo muuttuikin nopeasti varsin dramaattiseksi.

Korhosen mukaan metsästä alkoi kuulua koiran hätäistä haukuntaa. Sitten koira lähti ryntäämään takaisin kohti isäntää ja kahta muuta metsästäjää, jotka olivat noin 250 metrin päässä.

- Ensin katsoin, että mutkan takaa tulee kaksi koiraa ja ehdin ihmetellä, minkä rotuinen noin iso koira on.

Korhosen kolmevuotias uroskoira ja sen jahtaaja tulivat vain 20 metrin päähän, kunnes perässä juossut huomasi ihmiset ja teki täyskäännöksen. Tällöin metsästäjät näkivät, että kyseessä olikin susi. Eläin oli noin 15 senttiä korkeampi kuin säkäkorkeudeltaan 57-senttinen koira.

Susi oli purrut ajokoiraa takapäähän, johon oli tullut kolme reikää. Padasjoella eläinlääkäri antoi koiralle penisilliiniä ja kipulääkettä.

Pentti Korhonen on tyytyväinen, ettei koiralle käynyt pahemmin. Vuonna 2006 susi tappoi Kuhmoisissa hänen yhden koiransa. Tuolloin Kuhmoisten seudulla liikkui susilauma, joka tappoi useita koiria ja kissojakin.

Lahtelaisella Pentti Korhosella on mökki Kuhmoisissa. Maanantaina hän lähti sieltä metsästysreissulle Puukkoisten suuntaan.

- Olimme Hakinharjun seudulla, emme olleet kovin kaukana Koivulantiestä ja Puukkoistentiestä, kun susi hyökkäsi koiran kimppuun aamulla puoli kymmeneltä.

Korhonen kertoo, että Kuhmoisissa oli jo pari viikkoa aiemmin tehty havainto yksinäisestä sudesta.

- Vasta talvella näkee jäljistä paremmin, onko kyseessä vain yksi susi vai useampia yksilöitä.
 
ESS
 
Marja-Liisa Aidantausta

(Lähde: www.ess.fi)
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/09/02/iso-susi-iski-hampaansa-lahtelaismiehen-koiraan-kuhmoisissa 

Susi raateli pystykorvan Varpaisjärvellä

Välikohtaus sattui sunnuntaina kesken linnunhaukkukokeen. Petoyhdyshenkiö kehottaa välttämään koirien vapaana jouksuttamista alueella, jossa tapaus sattui.

Susi kävi sunnuntaina metsästyskoiran kimppuun Lapinlahden Varpaisjärvellä.

Välikohtaus sattui koiran omistajan mukaan kesken linnunhaukkukokeen Pappilanmäen seudulla. Paikalla käyneen petoyhdyshenkilön mukaan hyökkääjä oli erittäin todennäköisesti susi.

Suomenpystykorva sai hyökkäyksessä niin pahoja vammoja, että se kuljetettiin Kuopiossa annettujen hoitojen jälkeen jatkohoitoon Helsinkiin.

Alueella liikkuu tiettävästi kaksi sutta, joilla on keväällä syntyneitä pentuja. Petoyhdyshenkilö suosittelee, että koirat pidettäisiin seudulla kytkettyinä.


Markku Malinen Yle Savo 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susi_raateli_pystykorvan_varpaisjarvella/7445242