tiistai 30. joulukuuta 2014

Liikkuuko Oulussa susia?



Susikeskustelu virisi Oulussa tämän jälkikuvan myötä. Kuva: Tanja Luokkanen


Facebookissa jaettiin tapaninpäivänä kuva, jossa on eläimen jälki. Kuvan jakaja Kaisu Luokkanen väittää jäljen kuuluvan sudelle. Julkaisussa viitataan myös paikallislehti Rantapohjan Facebook-sivulla aiemmin julkaistuun kuvaan väitetystä suden jäljestä. Luokkasen ottama kuva on Kalimeenkylältä ja Rantapohjan kuva puolestaan Hämeenjärveltä Haukiputaalta.

Rantapohjan mukaan kolmen suden lauma olisi liikkunut Kalimeen, Kellon, Kuivasjärven ja Alakylän alueella. Molempia kuvia on jaettu kymmeniä kertoja.

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen on nähnyt Luokkasen jakaman kuvan. Hänen mukaansa ainakaan sen kuvan perusteella ei pysty sanomaan, että kyseessä olisi susi.

– Kyseessä voi olla susi, koira tai ilves. Yhdestä jäljestä sitä ei pysty sanomaan. Pitäisi nähdä vähintään jälkijono. Se, että suurpetoja olisi kolme, viittaa ilvekseen. Ilvesemo liikkuu usein kahden pennun kanssa.

Kapiaisen mukaan tapauksessa on eriskummallista se, mistä susilauma olisi alueelle tullut.

– Sieltä ei ole aikaisempia havaintoja, eikä lähimaillakaan. Pidän sitä jopa epätodennäköisenä. Tekisi mieli epäillä ilvestä.

Koko Oulun alueella tavataan yksittäisiä vaeltavia susia. Lähimmät tiedetyt susilaumat ovat etelämpänä Pyhäntä-Haapajärvi-Siikalatva -alueilla.

Susi työllistää riistakeskusta erittäin paljon. Varsinkin nyt susi puhuttaa, sillä tuore susikannan hoitosuunnitelma on parhaillaan lausuntokierroksella. Jos suunnitelma menee läpi esitetyn kaltaisena, voisi susia jatkossa metsästää niin sanotusti kannanhoidollisin perustein. Nykyisin riistakeskus myöntää poikkeuslupia ainoastaan häirikkösusien pyyntiin.



(Lähde: www.oululehti.fi)
http://www.oululehti.fi/etusivu/7255103.html

Pihasudelle kaatolupa – Lestijärvellä ja Toholammilla jo 160 susihavaintoa

 

Toistuvasti talojen pihoilla vierailleelle sudelle liikeni riistakeskuksesta kaatolupa. Suomen Riistakeskus myönsi poikkeusluvan suden pyyntiin Toholammin ja Lestijärven alueella – lupa on voimassa kolme viikkoa. Alueella on tehty tänä vuonna lähes 160 susihavaintoa – osa niistä pihojen tai tuotantoalueiden läheisyydessä. 

 

Susi
Susilauma elää Keuruun, Virtain ja Ähtärin alueilla. Kuva: Yle


Kaatoluvalle oli alueella melko painavat perusteet, sillä Toholammilla ja Lestijärvellä valtio on jounut tänä vuonna korvaamaan useita susien aiheuttamia vahinkoja. Sudet ovat tappaneet 19 uuhta, yhden karitsan ja yhden vasikan sekä metsästystilanteessa suomenajokoiran.

Kaiken kaikkiaan alueelle haettiin jopa kuutta sudenpyyntilupaa, mutta yksi liikeni. Hakemusta perusteltiin muun muassa sillä, että karjankasvatukselle aiheutuvia vahinkoja pitää ehkäistä. Hakijat katsoivat myös yleisen turvallisuuden vaarantuneen susien vuoksi.

Lupa on voimassa kolme viikkoa. Pyynnin voi aloittaa, kun susi on tullut 100 metrin päähän asutusta rakennuksesta tai käytössä olevasta eläinsuojasta.

Poronhoitoalueen ulkopuolelle maa- ja metsätalousministeriö voi myöntää tänä vuonna korkeintaan 10 sudenkaatolupaa. Tähän mennessä poikkeusluvilla on kaadettu neljä sutta.


Iina Kluukeri Yle Keski-Pohjanmaa 


(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/pihasudelle_kaatolupa__lestijarvella_ja_toholammilla_jo_160_susihavaintoa/7709742 
 

Susi piipahti jouluna

Suden epäillään liikkuneen ihmisasutuksen välittömässä läheisyydessä Liedon Ukurantien ja Saukonojantie sekä Kaarinan Saksantien ja Hepojoentien alueella 23.12. päivällä. Jälkien perusteella epäilty susi on jatkanut matkaa Paimion suuntaan.
Epäillystä sudesta on yksi silminnäkijähavainto. Lisäksi epäilty susi on tallentunut riistakameraan. Täyttä varmuutta ei ole siitä, oliko kyseessä susi vai joku sutta muistuttava eläin.

(Lähde: www.kuntsari.fi)
http://www.kuntsari.fi/2014/12/susi-piipahti-jouluna/#.VKJOY_8CfA

Susi piipahti jouluna Porin Leppäkorvessa

 
 
Kuva: Lukijan kuva / Martti Vaalahti
 
Sudenjäljet Pormestarinmäessä aattoyön jälkeen. 
 
 
Susi vieraili aattoyönä Leppäkorvessa Länsi-Porissa. 
Eläin oli tullut jälkien perusteella Leppäkorvesta ja käynyt Pormestarinmäessä hevosaitauksella, joka on noin 50 metrin päässä asuinrakennuksesta.

Pormestarinmäestä susi oli jolkotellut Vanha-Raumantien yli Ameriikantien suuntaan.

Leppäkorvessa tehtiin myös näköhavainto sudesta talon pihassa.

Petoyhdyshenkilö on käynyt tunnistamasssa suden jäljet ja ilmoittanut ne tassu-järjestelmään.

(Lähde: www.satakunnankansa.fi)
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194950019005/artikkeli/susi+piipahti+jouluna+porin+leppakorvessa.html