tiistai 30. joulukuuta 2014

Liikkuuko Oulussa susia?



Susikeskustelu virisi Oulussa tämän jälkikuvan myötä. Kuva: Tanja Luokkanen


Facebookissa jaettiin tapaninpäivänä kuva, jossa on eläimen jälki. Kuvan jakaja Kaisu Luokkanen väittää jäljen kuuluvan sudelle. Julkaisussa viitataan myös paikallislehti Rantapohjan Facebook-sivulla aiemmin julkaistuun kuvaan väitetystä suden jäljestä. Luokkasen ottama kuva on Kalimeenkylältä ja Rantapohjan kuva puolestaan Hämeenjärveltä Haukiputaalta.

Rantapohjan mukaan kolmen suden lauma olisi liikkunut Kalimeen, Kellon, Kuivasjärven ja Alakylän alueella. Molempia kuvia on jaettu kymmeniä kertoja.

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen on nähnyt Luokkasen jakaman kuvan. Hänen mukaansa ainakaan sen kuvan perusteella ei pysty sanomaan, että kyseessä olisi susi.

– Kyseessä voi olla susi, koira tai ilves. Yhdestä jäljestä sitä ei pysty sanomaan. Pitäisi nähdä vähintään jälkijono. Se, että suurpetoja olisi kolme, viittaa ilvekseen. Ilvesemo liikkuu usein kahden pennun kanssa.

Kapiaisen mukaan tapauksessa on eriskummallista se, mistä susilauma olisi alueelle tullut.

– Sieltä ei ole aikaisempia havaintoja, eikä lähimaillakaan. Pidän sitä jopa epätodennäköisenä. Tekisi mieli epäillä ilvestä.

Koko Oulun alueella tavataan yksittäisiä vaeltavia susia. Lähimmät tiedetyt susilaumat ovat etelämpänä Pyhäntä-Haapajärvi-Siikalatva -alueilla.

Susi työllistää riistakeskusta erittäin paljon. Varsinkin nyt susi puhuttaa, sillä tuore susikannan hoitosuunnitelma on parhaillaan lausuntokierroksella. Jos suunnitelma menee läpi esitetyn kaltaisena, voisi susia jatkossa metsästää niin sanotusti kannanhoidollisin perustein. Nykyisin riistakeskus myöntää poikkeuslupia ainoastaan häirikkösusien pyyntiin.



(Lähde: www.oululehti.fi)
http://www.oululehti.fi/etusivu/7255103.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti