sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Sudet tappoivat hirvikoiran Pyhäjärvellä

Poliisin mukaan sudet tappoivat Pyhäjärvellä Väätinperän maastossa hirvikoiran.
 
Poliisin mukaan koiran omistaja oli päästänyt koiransa metsään laillisessa hirvenmetsästyksessä paikallisessa hirviporukassa.

Omistaja oli tutkapannan kautta saanut tiedon, että koiralla ei ole kaikki kunnossa. Kun omistaja kiiruhti paikalle, hän oli löytänyt koiransa kuoliaaksi purtuna eikä muita eläimiä näkynyt lähistöllä.

Koira oli joutunut metsästystilanteessa susien reviirille, jolloin eläimet olivat toimineet luontonsa mukaisesti, poliisi tiedottaa.

Jälkien perusteella koiran kimppuun oli käynyt useampi toistaiseksi yksilöimätön susi. Koira oli vakuutettu ja omistaja tulee hakemaan korvauksia petovahingosta vakuutusyhtiöltä ja valtiolta.

Susi raateli taas koiran Sonkajärvellä - pahasti haavoittunut koira piti lopettaa

Susi kävi jälleen koiran kimppuun Sonkajärvellä taajaman pohjoispuolella haja-asutusalueella.

Ajokoira oli ollut jänismetsällä, kun susi hyökkäsi sen kimppuun. Koira löytyi pahasti raadeltuna ja se jouduttiin lopettamaan.

Sonkajärvellä on ollut tänä syksynä paljon riesaa susista. Edellisen kerran susi tappoi koiran Sonkajärvellä marraskuun puolivälissä ja sitä ennen lokakuun viimeisenä päivänä.

Paikkakunnalla on myös ruvettu toimiin häiriköivien susien takia. Poliisi ampui ampumisluvan kahdelle häirikkösudelle tämän viikon maanantaina. Yksi pihoissa pyörineistä susista ammuttiin keskiviikkona.

Janne Niiranen

(Lähde:  www.savonsanomat.fi)
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/susi-raateli-taas-koiran-sonkajarvella/2183532?pwbi=47df4558e3a73408bd83d40e8b69917e

Metsästäjäliitto: Suomen susikanta liian suuri – havaintoja pääkaupunkiseudulla

 

Luonnonvarakeskuksen viime tammikuussa tekemän arvion mukaan Suomessa oli 35 susilaumaa. Nyt laumoja saattaa olla jopa enemmän.



Susi
Kuva: Fabrice Coffrini / EPA

Suomen susikanta on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuussa tekemän arvion mukaan Suomessa oli 35 susilaumaa.

Marraskuussa Luke arvioi alustavasti susimäärän säilyneen vähintään ennallaan tai kasvaneen. Susilaumoja saattaa nyt olla jopa 43. Luke antaa täydennetyn arvionsa susikannasta joulukuussa ja lopullisen kanta-arvion ensi helmikuussa.

 

Sudet ovat tappaneet aiempaa enemmän tuotantoeläimiä


Suomen Metsästäjäliiton mukaan susien tappamien koirien ja tuotantoeläinten määrät ovat nousseet hälyttävän korkeiksi.

Sudet ovat tappaneet tänä vuonna maa- ja metsätalousministeriön tietojen mukaan jo yli 100 lammasta ja yli 40 koiraa. Kaikki koiranomistajat eivät kuitenkaan raportoi koiravahingoista, joten määrä voi olla tätäkin suurempi. Susialueilla asuvat ihmiset ovatkin huolissaan omasta, lastensa ja kotieläintensä turvallisuudesta.

Metsästäjäliitto pitää hyvänä, että hallitus on päättänyt suden kannanhoidollisen metsästyksen toteuttamisesta tulevana talvena. Susi on riistaeläin, jonka kantaa tulee säädellä samoin kuin muidenkin riistaeläinten.

 

Susia jo pääkaupunkiseudullakin


Sudet ovat levittäytyneet viime vuosina koko maahan. Susihavaintoja on tehty tänä syksynä jo pääkaupunkiseutua myöten. Länsi-Uudenmaan 10 suden lauma on yksi Suomen suurimmista.

Metsästäjäliiton mukaan kaatolupia olisi saatava vähintään kaksi lupaa laumaa kohden. Tämä merkitsisi sitä, että kannanhoidollisia lupia olisi oltava käytössä 70–80 kappaletta. Maa- ja metsätalousministeriön esitys, 39 kaatolupaa, on liiton mielestä ehdottomasti liian alhainen.

Kannanhoidollisen metsästyksen tarkoituksena on lisätä susien ihmisarkuutta ja pitää kanta kurissa, tähdentää Metsästäjäliitto.


Jukka_Sinerva Yle 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/metsastajaliitto_suomen_susikanta_liian_suuri__havaintoja_paakaupunkiseudulla/8481085 

Susikyydit jatkuvat Värtsilässä – näköhavaintoja lähes päivittäin

Koululaisten susikyydit jatkuvat Värtsilässä joulukuun alkuun saakka. Kylän tuntumassa liikkuu useita suden pentuja.

 
  Värtsilän koululaiset kuljetaan edelleen autokyydeillä kouluun. Asutuksen lähettyvillä liikkuu susia. Kunta maksaa 13 oppilaan susikyydityksen.
Kyyditykset jatkuvat ainakin 4.12. saakka.
Alueella arvioidaan olevan 13–16 sutta. Paikallisen petoyhdyshenkilön mukaan kylällä liikkuvat sudet ovat pentuja.
Susista on tehty näkö- ja jälkihavaintoja lähes päivittäin Värtsilässä.


Anu Rummukainen Yle 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susikyydit_jatkuvat_vartsilassa__nakohavaintoja_lahes_paivittain/8475037