keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Luonnonsuojelupiiri: Susien pannoitus olisi riittänyt suojelemaan koiria

 
 
Karjalainen
 
Susien kannanhoidollinen metsästys otetaan käyttöön liian nopeasti uudessa sudenhoitosuunnitelmassa, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri kannanotossaan.

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi tammikuussa uuden sudenhoitosuunnitelman, jonka myötä susien kannanhoidollinen metsästys alkaa. Luonnonsuojelupiirin mielestä susien metsästyksen olisi pitänyt pysyä entisellään, eli metsästyslupia oltaisiin myönnetty vain poikkeusmenettelyssä.

Kannanotossaan luonnonsuojelupiiri toteaa, että susien pannoitus olisi ollut riittävä keino koiravahinkojen ehkäisyyn. Se pitää myös tärkeänä, että jatkossa metsästysluvan myöntäminen vaatisi vähintään yhden suden pannoittamista lupaa hakeneen metsästysseuran alueella.

Lisäksi piiri haluaa poistaa kaikki haaskat maastosta ennen kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Se kritisoi myös sudenhoitosuunnitelman metsästysaikaa, joka ajoittuu susien lisääntymisajankohtaan.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/68049-luonnonsuojelupiiri-susien-pannoitus-olisi-riittanyt-suojelemaan-koiria

Asianajaja: Metsästysrikoksista kohtuuttomat rangaistukset – rattijuoppo pääsee vähemmällä

 

Asianajaja Antti Kejon mukaan rattijuopumustuomiot ovat lieventyneet vuosikymmenien saatossa, kun taas metsästysrikoksien tuomiot ovat koventuneet.

 

Hirvikivääri.
Kuva: Sami Tammi / Yle


Asianajaja Antti Kejo muistelee, ettei kolme kuukautta ehdotonta vankeutta rattijuopumuksesta ollut mikään tavaton rangaistus vielä muutama vuosikymmen sitten. Nykyisin rattijuoppoa tuomitaan harvemmin kiven sisään, mutta oheissakon määrä on kasvanut ja ajokiellot ovat pidempiä kuin ennen. Auton menettäminen valtiolle tuskin rattijuoppoja suitsisi, sillä Suomessa on taparattijuoppoja, jotka saavat alleen auton - tavalla tai toisella.

– Rattijuoppo tuskin ajelee humalassa juuri kaupasta ostamallaan uudella Mersulla. Sen sijaan on paljon tavallisempaa, että rattijuoppo ajaa luvatta käyttöönotetulla autolla tai ainakin vanhalla ajoneuvolla, jonka arvo on varsin vähäinen. Juuri siitä syystä lainsäädäntöä ei olla muuttamassa siihen, että rattijuoppo menettäisi autonsa valtiolle, koska sen vaikutus olisi melko pieni, Antti Kejo arvioi.

Nykyisin ratista kärynnyt saa ensimmäisillä kerroilla ehdollisen tuomion, toisin kuin aiemmin.

– Ehdoton vapausrangaistus tuli ennen huomattavasti helpommin kuin tänä päivänä ja rangaistukset rattijuoppousrikoksissa olivat ankarampia kuin nykypäivänä. Kolme kuukautta ehdotonta linnaa ei ollut mikään tavaton tuomio rattijuopumuksesta, Kejo muistelee.

 

Metsästystuomiot ovat ankaria


Perhon salakaatotapauksessa käräjäoikeus tuomitsi 12 metsästäjää vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi he saivat metsästyskieltoa neljä vuotta. Tapaus oli ensimmäinen kerta kun suden salakaadosta annettiin tuomio törkeästä metsästysrikoksesta, josta rangaistus on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Puolestaan törkeästä rattijuopumuksesta rangaistus on vähintään 60 päiväsakkoa ja enintään kaksi vuotta vankeutta.

Antti Kejo poseeraa hyllyn edessä.
Asianajaja Antti Kejo. Kuva: Heli Sirviö / Yle

– Jos verrataan yleisellä tasolla esimerkiksi ulkopuolisen kuoleman aiheuttaneen rattijuopon tuomiota ja metsästysrikosta kaikkinaisine seuraamuksineen, niin voidaan perustellusti sanoa, että tuollainen pitkä ehdollinen tuomio metsästysrikoksesta kaikkine liitännäisseuraamuksineen on kohtuuton ja tarpeettoman ankarana. Tai vaihtoehtoisesti sitten rattijuopumusten rangaistuskäytäntö on aivan liian lievä, Antti Kejo toteaa.

Metsästysrikoksesta seuraamuksia voivat olla arvokkaiden aseiden konfiskointi, monen vuoden kielto harrastaa metsästystä ja ehdollinen vankeusrangaistus mahdollisine oheissakkoineen.

Pelkän metsästysrikoksen rangaistus on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

 

Metsästysoikeuden menetys kirpaisee


Törkeässä metsästysrikoksessa rangaistusta lisää esimerkiksi suurpedon salakaatotapauksessa aseiden menetys valtiolle.

"Jos verrataan näitä kahta tyyppitapausta, niin voidaan sanoa hyvällä syyllä, että metsästysrikoksessa ovat huikeasti vakavammat seuraukset kuin tietyntyyppisessä rattijuopumusasiassa.
– Antti Kejo

– Metsästysaseet saattavat olla kalliita ja kun arvokkaat aseet takavarikoidaan, niin tästä syntyy merkitttävä taloudellinen lisäseuraamus. Ja sitten vielä se, että menettää metsästysoikeutensa määräajaksi. Se voi olla innokkaalle metsästäjälle todella pahin seuraamus, koska hän joutuu odottamaan monta vuotta, että voi osallistua hyväksyttävällä tavalla metsästykseen. Sen merkitystä on tietysti vaikea mitata rahassa, mutta kaikki jotka metsästystä harrastavat, tietävät sen mielessään, Antti Kejo huomauttaa.

Jos henkilö on syyllistynyt suurpedon, kuten suden, karhun tai vaikka ahman salakaatoon, maksettavaksi tulee vielä riistaeläimen hinta. Esimerkiksi suden luvattomasta kaadosta joutuu korvaamaan valtiolle 4 500 euroa, jos kyseessä on nuori yksilö tai 6 100–9 100 euroa, jos kyseessä on aikuinen susi. Aikuisen karhun ohjeellinen arvo on 8 200–15 500 euroa ja nuoren yksilön 4 500 euroa. Laittomasti kaadetun aikuisen ahman maksimiarvoksi on määritelty 16 500 euroa.

– Jos verrataan näitä kahta tyyppitapausta, niin voidaan sanoa hyvällä syyllä, että metsästysrikoksessa ovat huikeasti vakavammat seuraukset kuin tietyntyyppisessä rattijuopumusasiassa. Ja kaikki seuraamukset eivät ole kohtuullisia metsästysrikostapauksessa. Ja toisinaan rattijuopot pääsevät aika vähällä tekemistään vakavista rikoksista, Kejo toteaa.


Heli Sirviö Yle Kainuu 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/asianajaja_metsastysrikoksista_kohtuuttomat_rangaistukset__rattijuoppo_paasee_vahemmalla/7808579