keskiviikko 31. joulukuuta 2014

”Susien metsästyskiintiö olisi järkevää tuplata”

 

Metsästäjäliiton Kainuun piiri kannanotossaan: Suden määrittely riistaeläimeksi on oikein.

 
Jussi Leinonen/Arkisto

Metsästäjäliiton Kainuun piirin mielestä on aivan oikein, että ministeriö on mahdollistanut 29 suden kannanhoidollisen metsästyksen kahtena seuraavana vuonna. Kuvan susi on Ranuan eläinpuistosta.


Tanja Nuotio

Suomen Metsästäjäliiton Kainuun piiri painottaa kannanotossaan, että suden määritteleminen riistaeläimeksi on oikea ratkaisu.

– Se on erittäin arvostettu ja metsästyksellisesti vaativa suurpeto, jonka kanta on vahvistunut muutaman viime vuoden aikana hyvin merkittävästi. Viimeaikaiset pentuearviot ovat olleet 29–41 laumaa, mikä ylittää selvästi kannanhoitosuunnitelmassa esitetyn 25 lisääntyvän parin määrän.

Piirin mielestä on aivan oikein, että maa- ja metsätalousministeriö on mahdollistanut 29 suden kannanhoidollisen metsästyksen kahtena seuraavana vuonna.

– Kuitenkin laumojen lukumäärän kasvu antaa viitteen siitä, että kestävästi olisi mahdollista ja kannanhoitosuunnitelman puitteissa järkevää kaksinkertaistaa metsästettävien yksilöiden määrä.

– Susikannan seuranta voidaan turvata vain, kun saadaan kaikki luonnossa liikkujat kertomaan havaintonsa petoyhdyshenkilöille.

Kainuun piiri korostaa, että paikallisia asukkaita ja heidän mielipiteitään pitää arvostaa eikä kuulla pelkästään hallintoalamaisina.

– Kainuussa on susia niin paljon, että ne ovat lähes päivittäin jonkinlaisessa kontaktissa ihmisten kanssa, piiri toteaa.

– Vahinkojen ennaltaehkäisy voi tapahtua vain, kun susiin saadaan palautettua ihmispelko.

Piirin mielestä yhteistyö kansalaisten, riistahallinnon ja suurpetotutkimuksen kesken on saatava toimimaan.

– Nyt useat, varsinkin metsästävät henkilöt ovat olleet oppositiossa muiden yhteistyötahojen suuntaan.

Kainuun piiri toivoo, että toistuvaa haittaa tai ongelmia aiheuttavat sudet tulisi saada poistaa välittömästi, kuten Ruotsissa.

(Lähde: www.kainuunsanomat.fi)
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/sudenmetsastyskiintio-olisi-jarkevaa-tuplata-2/

Metsästyskoiraharrastajat: ”Hoitosuunnitelma on lähes täydellinen petos”

 

Kuva: Jussi Leinonen/Arkisto
 
Metsästyskoiraharrastajat ry:n mielestä sudensuojelu täytyy lopettaa. Yhdistys kutsuu suden hoitosuunnitelmaa petokseksi ja vaatii mm. RKTL:n susitutkijoiden eroa. 
 
 
Metsästyskoiraharrastajat ry vaatii suden suojelun lopettamista ja nykyisten susitutkijoiden eroamista. Yhdistyksen mielestä susikannan hoitosuunnitelma ei huomioi metsästyskoirakulttuuria ja susikanta on ylisuuri.

Metsästyskoiraharrastajat kutsuvat tiedotteessaan hoitosuunnitelmaa ”lähes täydelliseksi petokseksi, jonka uhreina ovat susialueiden asukkaat, metsästys- ja metsästyskoirakulttuuri.

”Yhdistys väittää tiedotteessaan, että Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen susitutkijat ovat valehdelleet susikannan koosta väittäen sitä pienemmäksi kuin se todellisuudessa on. Lisäksi yhdistys syyttää RKTL:n tutkijoita valehtelusta, että Suomessa ei olisi koiran ja suden sekoituksia.

Metsästyskoiraharrastaja haluavat susitutkijoiden eroavan ja tilalle tulevan ”puolueettomia sekä rehellisiä tutkijoita”.

Yhdistyksen mielestä susiongelmista kärsivien määrä on suuri ja heidän tyytymättömyytensä vain kasvaa. Jos suden suojelupolitiikka ei muutu, johtaa se Metsästyskoiraharrastajien mukaan korpilain käyttöönottoon.

Yhdistys korostaa, että vaikka suojeluohjelmaan suuttuneet ottaisivat lain omiin käsiinsä ja pyydystäisivät susia muun muassa ansoilla, myrkyillä tai luvattomilla aseilla, se ei liity lainkuuliaisten metsästäjien toimintaan.

Metsästyskoirayhdistys ilmoittaa tiedotteessaan, että mikäli sen vaatimuksiin ei suostuta, yhdistys lopettaa kaikenlaisen yhteistyön RKTL:n kanssa. Tämä tarkoittaisi, ettei yhdistys muun muassa ilmoita petohavainnoista tai anna koiria käyttöön SRVA:n toimintaan esimerkiksi kolarissa haavoittuneen eläimen jäljitykseen.

Lisäksi Metsästyskoiraharrastajat eivät jatkossa ilmoita suden salakaadoista.

(Lähde: www.pohjolansanomat.fi)
http://www.pohjolansanomat.fi/Paikalliset/1194950451569/artikkeli/metsastyskoiraharrastajat+hoitosuunnitelma+on+lahes+taydellinen+petos.html