tiistai 25. helmikuuta 2014

Yhdistys vetoaa: Suomen metsäpeurat pelastettava




Suomen metsäpeuran puolesta r.y. -niminen yhdistys lisää ponnisteluja metsäpeurojemme pelastamiseksi. Yhdistyksen mielestä peurat häviävät, jos niiden asuma-alueilta Kainuusta ja Suomenselältä ei vähennetä susia ja muita petoja.


Yhdistys on ryhtynyt keräämään peura- ja petohavaintoja samalle kartalle. Kuhmosta on jo lukuisia havaintoja ahmoista, ilveksistä, susista ja metsäpeuroista.

Maa- ja metsätalousministeriölle viime lokakuussa lähettämässään lausunnossa yhdistys muistutti, mitä on kirjattu ministeriön hyväksymään metsäpeuran hoitosuunnitelmaan.

Suunnitelman mukaan Kainuun metsäpeurakanta tulee kasvattaa 1 700 yksilöön. Nyt määrä on alle puolet, vuoden 2013 laskennassa 793.

Suurin syy kannan romahtamiseen ovat sudet, yhdistys toteaa.

Kuhmo, Sotkamo ja Ristijärvi pitää yhdistyksen mukaan julistaa susivapaaksi metsäpeura-alueeksi. Alueelle tulisi myöntää ainakin 30 poikkeuslupaa susien poistamiseksi.

EU-komission pääsihteeristölle yhdistys on lähettänyt kantelun, jonka mukaan Suomi ei hoida velvoitteitaan uhanalaisen metsäpeuran suojelemiseksi.

Kantelun on allekirjoittanut 11 henkilöä Kainuusta ja Suomenselältä.

Suomenselän kanta on huvennut vuonna 2006 lasketuista 1 400 peurasta noin tuhanteen.

Metsäpeurat vähenevät myös Venäjällä. Syiksi on mainittu salametsästys ja suurpedot.

”Suomen tulee varautua kantamaan vastuu metsäpeurojen tulevaisuudesta maapallolla”, Suomen metsäpeuran puolesta r.y. vaatii.
 
Reijo Vesterinen
 
(Lähde: www.maaseuduntulevaisuus.fi)