perjantai 23. tammikuuta 2015

Varmistamaton susihavainto Hämeenlinnassa keskellä omakotialuetta

Liikkuiko Hämeenlinnan Myllymäessä maanantai-iltana kaksi sutta? Satu Suonperän Onni-mopsi ainakin pelästyi kahta nelijalkaista ja veti emäntäänsä kiireen kaupalla kotiin. Taisipa emäntäkin hätkähtää.

Epäillyt sudenjäljet hangella
Satu Suonperä kävi ottamassa valokuvia epäillyn suden jäljistä.  
Kuva: Satu Suonperä, Hämeenlinnna
 
Hämeenlinnalaisen Satu Suonperän ja hänen Onni-koiransa maanantai-ilta sai puoli yhdeksän aikaan mielenkiintoisen käänteen. Iltalenkillä parivaljakon ohitti kaksi isokokoista eläintä, jotka Satu tunnisti susiksi.

– Tulimme koiran kanssa metsästä tielle ja pääsimme parikymmentä metriä eteenpäin risteykseen, jossa nämä menivät meidän edestä ohi. Näin ne vain sivusta päin, Satu Suonperä kertaa tapahtumaa.
Välimatkaa Suonperällä ja ohi menneillä susilla oli noin 20 metriä. Sudet tulivat alamäkeen kovaa vauhtia.

– Kyllä niiden askellus oli hyvin määrätietoista. Eivät yhtään katselleet ympärilleen tai haistelleet mitään.

 

"Liitelivät pitkin tienpintaa"


Koiraihmisenä Suonperä tunnistaa koirarodut laidasta laitaan. Kooltaan nämä ohi menneet sudet olivat suurempia kuin isot koirarodut.

– Ne olivat vähän saksanpaimenkoiran mallisia, mutta paljon isompia, kookkaampia, korkeampia ja huomattavasti hoikempia. Väritykseltään ne olivat vaaleanharmaita. Jotkut ovat sanoneet, että sekoitin ne kettuihin, mutta kyllä nämä olivat kaukana ketun värityksestä, Satu Suonperä kertoo.
"Vähän saksanpaimenkoiran mallisia, mutta paljon isompia, kookkaampia, korkeampia ja huomattavasti hoikempia.
– Satu Suonperä
– Askelluksessa oli myös eroa koiran askellukseen. Kun koira menee eteenpäin, niin se menee aika jykevästi. Nämä puolestaan melkeinpä liitelivät pitkin tienpintaa. Tuli sellainen olo, että jos ne olisivat kääntyneet meihin päin, niin emme olisi päässeet paria metriä kauemmas.

Iltalenkki päättyi maanantaina tuohon kohtaamiseen.

– Käännyimme kannoillamme ja palasimme pikaisesti kotiin. Itse kävin paikalla seuraavana päivänä ottamassa kuvia jäljistä, mutta Onnia ei paikalle enää tapahtumapaikalle saanut. Se laittoi sellaiset jarrut päälle, ettei muu auttanut kuin kantaa se takaisin kotiin, Suonperä naurahtaa.

Hämeenlinnan Myllymäki on omakotitaloaluetta lähellä kaupungin keskustaa. Vaikka alueella on pieniä metsäalueita, niin susien liikkuminen alueella on hyvin harvinaista. Satu Suonperä arvioikin, että sudet olivat läpikulkumatkalla.

– Mielenkiintoinen kokemus, kun asutaan näin lähellä keskustaa.

 

Riistapäällikkö: Havaintoa varmistetaan vielä


Etelä-Hämeen riistapäällikkö Jyri Rauhala kertoo Yle Hämeelle saaneensa tiedon havainnosta keskiviikkona.

– Olen ollut yhteydessä alueen petoyhdyshenkilöihin ja havaintoa varmistetaan vielä. En ole nähnyt valokuvia, mutta jälkeen perustuva havainnointi, jos kyseessä on yksittäinen jälki, voi olla hiukan hankalaa. Nyt seurataan, aikovatko ne jäädä siihen vai ovatko kyseessä ohikulkijat.
Rauhala pitää susihavaintoa kuitenkin täysin mahdollisena ja arvioi, että maakunnassa liikkuu puolentusinaa sutta. Niitä havaitaan silti maakunnassa vain harvoin lähellä asutusta.

"Meillä tällaiset taajamahavainnot ovat aika harvinaista, koska susia ei ole paljon ollut.
– Jyri Rauhala

– Meillä tällaiset taajamahavainnot ovat aika harvinaista, koska susia ei ole paljon ollut. Nehän ovat laajalla alueella liikkuvia eläimiä, ja väistämättä joskus osuvat asutuksenkin lähelle. Erityistä syytä ne eivät siihen tarvitse, reitti vain tuo. Susien esiintyminen on maakunnassa ollut vakaampaa tuosta joulukuun puolivälin paikkeilta, Rauhala sanoo.

Luonnonvarakeskus arvioi Suomen nykyiseksi susikannaksi 220-245 sutta. Epäillyistä susihavainnoista kannattaa ottaa yhteyttä riistanhoitoyhdistykseen tai Suomen Riistakeskuksen Etelä-

Hämeen aluetoimistoon havainnon varmistamiseksi.

– Susikannan arvioidaan olevan nousussa ja se saattaa täällä meilläkin näkyä. Ilmoituksia susihavainnoista on normaalisti tullut muutamia kymmeniä vuosittain ympäri koko toimialueen.

Hämeenlinnan Rengosta on tehty susihavaintoja asutuksen läheltä joulukuussa. Rauhalan mukaan on täysin mahdollista, että Hämeenlinnassa on havaittu samat eläimet.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Hämeen Sanomat.


Nina Keski-Korpela Yle Häme
 Mikko Moilanen. Yle Häme

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/varmistamaton_susihavainto_hameenlinnassa_keskella_omakotialuetta/7754305?ref=leiki-uup