perjantai 21. helmikuuta 2014

Koirat sisälle – Köyliön seudulla lisää kapisia susia?

Huittisten ja Köyliön rajalta löydetyn suden kuolinsyyksi on varmistunut kapipunkkitartunta. On mahdollista, että alueella liikkuu myös muita sairaita susia, joten koirat kannattaa pitää sisällä ainakin öisin.

susi silmät
Kuva: Yle
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen saaman tiedon mukaan Satakunnasta Huittisten ja Köyliön rajalta tammikuussa löydetyllä kuolleella sudella oli kapipunkkitartunta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksen mukaan suden verinäytteessä todettiin kapivasta-aineita ja myös nahan muutokset sopivat kapitartuntaan. Susi oli lähes kokonaan karvaton ja sen ravitsemustila oli heikko.

Kuollut nuori naarassusi löytyi syrjäisellä paikalla olevasta ulkorakennuksesta tammikuussa. Eläin kuului niinsanottuun Köyliön laumaan. 

 

Sairas susi saattaa hakeutua pihapiiriin


Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusapulaisen Antti Härkälän mukaan on mahdollista, että alueella liikkuu myös muita sairaita eläimiä. Sairas susi saattaa hakeutua asutuksen läheisyyteen ja kontaktiin ulkona olevien koirien kanssa.
"Itse en jättäisi koiraa juoksunarun päässä yöksi ulos.
- Tutkimusapulainen Antti Härkälä
– Jos sairaita susia on lisää, niin saattaa esiintyä samanlaista käyttäytymistä, kuin löydetyllä sudella. Sairas susi saattaa hakeutua pihapiiriin. Itse en jättäisi koiraa juoksunarun päässä yöksi ulos. Ottaisin koiria suojaan tällä alueella, Antti Härkälä kertoo.

Kapipunkkitartunnan leviäminen lauman muihin jäseniin on mahdollista, mutta varmuutta asiasta ei ole. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos seuraa tilannetta yhdessä paikallisten riistanhoitoyhdistysten ja poliisin kanssa.

Supikoirilla ja ketuilla yleinen kapipunkki tarttuu fyysisen kontaktin kautta.

 

Lue myös

Jari Laasanen Yle Satakunta 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/koirat_sisalle__koylion_seudulla_lisaa_kapisia_susia/7102047