tiistai 24. helmikuuta 2015

Perhossa kaadettiin toinen susi

 
Keski-Pohjanmaan kolmesta kannanhoidollisesta susiluvasta on nyt käytetty kaksi. Perhossa kaadettiin ensimmäinen susi maanantaina ja toinen tiistaina Salamajärvi-Mökälän välisestä erämaasta.

Jahtiin osallistui tiistaina 42 metsästäjää Perhosta, Lestijärveltä, Halsualta ja Vetelistä. Metsästys tapahtui lippusiimapyyntinä, jolla susilauma saarrettiin ja ajomies ajoi hiihtäen sudet jälkiä pitkin liikkeelle.

Susien ruhot toimitetaan Luonnonvarakeskukseen Taivalkoskelle tutkittavaksi.

(Lähde: www.kp24.fi)
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=384601

Nuori naarassusi kaadettiin Ilomantsissa

 
Karjalainen 
 

Nuori naarassusi kaadettiin  tiistaina Ilomantsin Multikankaan alueella. Maanantaina Ilomantsi-Tuupovaara-alueella käynnistyneen kannanhoidollisen 12 metsästysseuran yhteisjahdin tavoitteena on harventaa alueen voimakasta susikantaa.

Edellisen kerran sutta metsästettiin Suomessa kannanhoidollisesti vuonna 2007.

Lue susijahdista lisää keskiviikon Karjalaisesta.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/68623-nuori-naarassusi-kaadettiin-ilomantsissa

Hukka voi kulkea lähes 1000 kilometriä kuukaudessa – katso pantasuden siksakki kartalta



Alfanaaras Kara veti Virroilla viime keväänä kuukaudessa melkoisen siksakin. Pantasusi Karan liikkeet viime vuoden maalis-huhtikuulta kuvaavat melko hyvin sitä, miten naarassudet keväisin ennen poikimista tavallisesti liikkuvat.

Parhaimmillaan susi saattaa liikkua kuukauden aikana jopa lähes 1000 kilometriä. Liikkumisen määrä riippuu kuitenkin hyvin pitkälti suden iästä ja statuksesta.

– Nuori reviiriään hakeva susi voi kulkea 20-30 kilometriä vuorokaudessa, joten nuorelle sudelle voi tulla jopa 1000 kilometriä kuukaudessa täyteen, Luonnonvarakeskus Luken suunnittelija Sanna Kokko kuvailee.
Kara ei ole kuitenkaan enää nuori vaan aikuinen. Pannan se sai ensimmäisen kerran vuonna 2011. Karan tarkkaa ikä selvitetään vasta, kun aika siitä jättää.

– Suden ikä määritetään kuolleen suden kulmahampaasta. Elävältä sudelta ei luonnollisesti aleta kulmahammasta kaivamaan, Kokko sanoo.

Susijahdissa jo ensimmäinen osuma Perhossa – koko maassa kaadettu kolme

 

Perhossa suden metsästys on alkanut vauhdilla, sillä ensimmäisenä jahtipäivänä kaatui jo yksi eläin. Suomen Riistakeskus on myöntänyt reilut parikymmentä kannanhoidollista lupaa susien metsästykseen koko maahan – Keski-Pohjanmaalle lupia on myönnetty kolme, joista Perhon kaadon jälkeen kaksi on käyttämättä.



Susi.
Kuva: Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Koko Suomessa susisaalis oli maanantaina iltapäivällä kolme sutta, kertoo Suomen Riistakeskuksen päällikkö Sauli Härkönen.

– Yksi kaadettiin Oulun seudulla, yksi Perhossa ja kolmas Pohjois-Savossa Lapinlahden Varpaisjärvellä, Härkönen luettelee.

Kannanhoidollisessa metsästyksessä pyyntiaika kestää kolme viikkoa. Metsästyksellä susien aiheuttamat haitat pyritään saamaan kuriin.

Perhon, Halsuan ja Lestijärven alueelle on myönnetty kaksi suden kaatolupaa, joten toinen on vielä käyttämättä. Seudulla liikkuu arviolta yhdeksän suden lauma.

Lisäksi Toholammin ja Lestijärven susireviirille on myönnetty lupa yhden suden kaatoon. Jahtiin saa osallistua enimmillään 50 metsästäjää.

Iina Kluukeri Yle Keski-Pohjanmaa 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susijahdissa_jo_ensimmainen_osuma_perhossa__koko_maassa_kaadettu_kolme/7825052