tiistai 23. syyskuuta 2014

Susilauma herättää hämmennystä Heinolassa

Susia havaitaan Etelä-Suomessa yhä useammin. Heinolan seudulla on tehty havaintoja viiden suden laumasta.


Susi
Kuva: Yle
Heinolan itäpuolella on tehty lukuisia havaintoja susilaumasta, jonka tiedetään esimerkiksi raadelleen lampaita alle kymmenen kilometrin päässä Heinolan keskustasta.

Näköhavainnot sekä jäljet vahvistavat sen, että kyseessä on todella lauma susia.

Heinolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Osmo Laurila pitää tilannetta vakavana.

– Ihmisten luonnossa liikkumista en rajoittaisi, mutta en missään tapauksessa pitäisi koiraa irrallaan. On olemassa mahdollisuus, ettei se tulekaan takaisin.

Lauma on Laurilan mukaan susiperhe, johon kuuluu pannoitettu uros, naaras ja pentuja.

Paikallinen maatalousyrittäjä kertoi aiemmin sanomalehti Itä-Hämeelle löytäneensä susien jäljiltä kolme lammasta raadeltuina. Kaksi lammasta oli lisäksi kateissa.

 

Läheltä piti -tilanteita metsästäjilläkin


Susiperheen isä on pannoitettu uros, joka kaikesta päätellen on tottunut ihmisiin.

– Rihussa asuva metsästyksen harrastaja kertoi, että on kolmesti joutunut menemään juoksulangassa olleen metsästyskoiran ja susien väliin. Paikalla nähty pantasusi oli jäänyt tarkkailemaan tilannetta muutaman kymmenen metrin päähän, eikä sillä ollut mitään kiirettä poistua paikalta, kertoo Laurila.

Paikalliset metsämiehet kertovat vaarallisemmistakin tilanteista, Laurila tietää.

– Metsästäjä oli palaamassa autolleen peurajahdin päätteeksi ja joutui loppujen lopuksi raivaamaan itselleen tietä ampumalla maahan, sillä neljä sutta oli piirittämässä häntä. Itse en ole tällaisiin tilanteisiin joutunut, mutta minulla ei ole mitään syytä epäillä näiden tarinoiden paikkansa pitävyyttä.

Laurila sanoo, ettei hän halua lietsoa paniikkia, mutta muistuttaa, että susien kanssa on syytä olla varovainen.

– Sudet ovat kuitenkin aika arvaamattomia. Kehotan ihmisiä varovaisuuteen.


Mikko Tuomikoski Yle Lahti 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susilauma_herattaa_hammennysta_heinolassa/7485345 

Metsästäjä raahasi raadeltua kaveriaan


Iisalmelaisen metsästäjän Eero Tikkasen sunnuntainen jahtireissu Kuhmoon päättyi ikävällä tavalla. Kookas susi raateli hänen metsästyskoiransa, jonka Tikkanen joutui hautaamaan tuttuihin jahtimaisemiin.

Tikkanen oli lähtenyt sunnuntaiaamuna lintumetsälle ja noussut Kylmänvaaran rinnettä koiransa kanssa. Koira kulki noin sadan metrin päässä metsästäjän edessä.

Tikkanen kuuli yllättäen kaksi outoa ulahdusta ja epäili suden olevan koiran kimpussa. Hän juoksi haulikkonsa kanssa ääntä kohti ja näki vilaukselta kookkaan suden.

– Lähemmäksi mennessäni löysin koirani maasta. Susi oli purrut sitä päähän ja keskelle selkää.

– Mietin siinä, pitääkö koira lopettaa. Ajattelin ja toivoin, että jospa se vielä selviäisi. Otin koiran syliini ja lähdin kantamaan autolle, minne oli puolentoista kilometrin matka.

Välillä Tikkanen pysähtyi kannon päähän istumaan ja huilaamaan.

– Kun olimme tulleet kilometrin, huomasin että koiran voimat heikkenevät ja sitten se lakkasi hengittämästä, Tikkanen kertailee tapahtunutta.

Sekarotuinen koira oli suomenpystykorvan ja karhukoiran risteytys.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Kuhmolainen.

(Lähde: www.iisalmensanomat.fi)
http://www.iisalmensanomat.fi/news/metsstj-raahasi-raadeltua-kaveriaan/

Huonokuntoinen susi etsii helppoa ruokaa – Jo toinen koira oli päästä hengestään Kuhmoisissa



 Kuhmoisissa liikkuu ilmeisesti huonokuntoinen susiyksilö, joka etsii helppoa ravintoa metsässä juoksevista koirista.

Susi iski hampaansa sunnuntaina iltapäivällä hirvihaukulla olleeseen koiraan Ruolahti–Närvä -suunnalla. Koiran omistaja kertoo, että haukku oli jatkunut 4–5 tuntia, kunnes se yhtäkkiä loppui. Omistaja vihelsi koiran luokseen. Se tuli kuraisena, verisenä ja apaattisena.

– Epäilin, että se oli saanut hirviltä sarvesta ja sorkasta.

Koira vietiin Jyväskylään päivystävän eläinlääkärin vastaanotolle. Lääkäri havaitsi koirassa kymmenkunta puremajälkeä.

Tapaus oli jo toinen Kuhmoisissa lyhyen ajan sisällä. Tällä kertaa sudesta ei ollut näköhavaintoa.

– Havainnot tulevat ilmi tällaisella ikävällä tavalla koiravahinkoina. Luulen, että kyseessä on huonokuntoinen susi, sillä kumpikin koirista on selvinnyt hengissä. Outo yksilö etsii epätoivoisesti helppoa ruokaa, Kuhmoisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Laatikainen arvelee.

Hirvenmetsästys alkaa kohta. Uskaltaako koiraa käyttää Kuhmoisissa hirvimetsällä laisinkaan?

– Se on asia, jota pitää harkita. Jos kyseessä on sairas susiyksilö, niin se ei välttämättä välitä siitäkään, että metsissä liikkuu jahdissa paljon ihmisiäkin. Se, uskaltaako koiria viedä hirvimetsälle, on vähän kysymysmerkki.

(Lähde: www.jamsanseutu.fi)
http://www.jamsanseutu.fi/Uutiset/1194928790205/artikkeli/huonokuntoinen+susi+etsii+helppoa+ruokaa+jo+toinen+koira+oli+paasta+hengestaan+kuhmoisissa.html

Iso susi tappoi metsästyskoiran Kesselin itäpuolella

Antero Komulainen

Kookas susi tappoi iisalmelaisen metsästäjän Eero Tikkasen metsästyskoiran Kuhmon itäosassa tänään sunnuntaiaamuna. Tarkempi tapahtumapaikka on Kylmänvaaralla Kesselijärven ja Ulvinsalon välissä. Aamun jahti päättyi niin, että metsästäjä joutui hautaamaan hyvän metsästyskoiransa tuttuun jahtimetsään Kuhmossa.

Tikkanen oli lähtenyt sunnuntaiaamuna lintumetsälle ja noussut Kylmänvaaran rinnettä koiransa kanssa. Koira oli menossa 100 metriä etupuolella.

Kun kaksikko oli edennyt maastossa kaikkiaan 1,5 kilometriä, Tikkanen kuuli 2 outoa ulahdusta ja epäili suden olevan koiran kimpussa. Hän juoksi haulikkonsa kanssa ääntä kohti ja näki ensin kookkaan, hyväkuntoisen suden, jonka hän arvioi jälkeen päin urossudeksi.

– Ehdin nähdä suden vain hetken – noin 5 metrin vilauksen, enkä siinä ehtinyt ampua sitä sutta. Lähemmäksi mennessäni löysin koirani maasta. Susi oli purrut sitä päähän ja keskelle selkää.

– Mietin siinä, pitääkö koira lopettaa. Ajattelin ja toivoin, että jospa se vielä selviäisi. Otin koiran syliini ja lähdin kantamaan autolle, minne oli se 1,5 kilometriä matkaa. Välillä piti pysähtyä kannon päähän istumaan ja huilaamaan. Kun olimme tulleet kilometrin, huomasin että koiran voimat heikkenee ja siihen se sitten herkesi hengittämästä.

Koira oli suomen pystykorvaa kookkaampi, mutta saman värinen ja pitkäjalkaisempi. Siinä oli neljäsosa karhukoiraa.

– Tuntuu tosi ikävältä. Se oli hyvä koira. Tämä metsästysreissu meni ihan pieleen, mietti Tikkanen kotiin Iisalmeen ajaessaan.

(Lähde: www.kainuunsanomat.fi)
http://www.kainuunsanomat.fi/kuhmolainen/kuhmo/iso-susi-tappoi-metsastyskoiran-kesselin-itapuolella/

Susi halutaan lailliseksi riistaksi - "salametsästys loppuisi"

 
 
 
Suomen susikannan hoitosuunnitelmaa päivitetään parhaillaan Suomen riistakeskuksen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen yhteistyönä. Hoitosuunnitelmassa laaditaan toimenpiteet, joita toteuttamalla susikantaa hoidetaan tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Hoitosuunnitelman päivitystyöhön on otettu ensi kertaa mukaan myös susialueiden ihmisiä. Tohmajärvellä järjestettiin torstaina siihen liittyvä työpaja.

-  Tavoitteena paikallisissa työpajoissa on löytää ratkaisuja, joilla voimme vastata ihmisten kokemaan huoleen ja vahinkoihin sekä turvata susikannan säilyminen, kertoo sudenhoitosuunnitelman projektipäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta.

Luoman mukaan nykyinen susikannan hoitosuunnitelma ei ole saavuttanut tavoitettaan, vaan pikemminkin aiheuttanut tyytymättömän olotilan.

-  Työpajalaiset kokivat, että susi kuuluu alueelle ja ne ovat täällä. Siitä ei pääse mihinkään. He toivovat kuitenkin saavansa hallita susikantaa, ja siihen on myös varaa, sillä täällä suunnalla on arvioitu olevan jopa viisi pentuetta, Luoma kertoo.

Susien aiheuttamien vahinkojen korvausjärjestelmään halutaan myös muutoksia. Nykyinen koetaan liian hitaaksi ja korvaukset aivan liian pieniksi.

Lupaprosessia halutaan lisäksi nopeuttaa ja nostaa suden riista-arvoa.

-  Työpajassa toivottiin kannanhoidollisia lupia. Nykyisinhän ongelmana on susien salametsästys. Jos susien metsästys laillistettaisiin, salametsästyskin varmasti loppuisi.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/56217-susi-halutaan-lailliseksi-riistaksi-salametsastys-loppuisi

Sudet tappoivat ajokoiran Sotkamossa

 

Myös toinen koira joutui suden hyökkäyksen kohteeksi, mutta selvinnee.


Pertti Granqvist

Sudet tappoivat keskiviikkona ajokoiran melkein metsästäjien nenän alta Sotkamon Taavelinjoella.
Wenla-niminen narttu joutui susien saaliiksi puolenpäivän jälkeen kesken ajon, kun osa jänismetsällä olleen seurueen jäsenistä oli vain muutaman sadan metrin päässä.

– Kuului ensiksi pari sellaista rähähdystä, sitten paha rääkäisy. Sitten näin tutkasta, kuinka koira liikkui muutamia kymmeniä metrejä, pysähtyi ja sitten liikkui taas, lähimpänä ollut Jari Viholainen kertoo.

Wenla oli tuossa vaiheessa jo kuollut. Sudet kuljettivat ruumista. Koira löytyi puun juurelta kurkku auki purtuna ja maha revittynä noin 150 metriä paikasta, missä sudet olivat sen ottaneet kiinni.

Koiraa kävi katsomassa myös poliisipartio sekä Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen ja petovahinkojen arvioinnista Sotkamossa vastaava maaseutupäällikkö Jari Korhonen.

Riistanhoitoyhdistyksen miesten arvio on, että susia on ollut enemmän kuin yksi.

Metsästäjät ihmettelevät susien röyhkeyttä.

– Ammuttiin aiemmin päivällä yksi jänis. Pojat tupakoivat ja puhuivat passissa ollessaan. Nämä sudet eivät vain ihmisistä välitä, Jari Viholainen sanoo.

Susi yritti napata koiran myös tiistaina Sotkamon Saukossa. Kaksivuotiaan pystykorvansa Huukon kanssa metsällä ollut Sari Salonen kuuli myös metsästä oudon haukunnan ja rääkäisyn. Tutkan mukaan matkaa oli noin 300 metriä.

Salonen löysi koiransa ryvettynä ja verissään perun reunalta. Susi oli purrut koiraa selkärangasta. Jostain syystä koira säästyi hengissä, sillä yleensä aikuisen suden puraisu koiran selkärangasta tietää koiralle hengenlähtöä sillä sekunnilla.

Jukka Kemppainen kävi toteamassa asialla olleen aikuisen suden. Samaa mieltä oli ollut myös eläinlääkäri. Koira ilmeisesti toipuu, se on jo syönytkin vähän ja halunnut ulos.

Koiransa menettänyt Ilmari Viholainen kertoi olleensa tapauksesta yhteydessä sotkamolaiseen kansanedustajaan Timo Korhoseen.

– Olen ollut myös yhteydessä paikallisen metsästysseuran puheenjohtajaan. Minun mielestäni näille susille, jotka käyvät koirien kimppuun, on saatava kaatolupa. Jospa metsästysseurat lähtisivät hakemaan lupaa.

Luvan myöntää tai jättää myöntämättä Suomen Riistakeskus.

(Lähde: www.kainuunsanomat.fi)
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/sudet-tappoivat-ajokoiran-sotkamossa/

Suurpetohavainnot näkee nyt verkossa

 
Kuvassa ruskeina palkkeina karhuhavainnot viimeisen vuorokauden ajalta.


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Tassu-järjestelmään ilmoitetut suurpetohavainnot ovat nyt kaikkien nähtävissä verkossa osoitteessa riistahavainnot.fi. Tiedot suurpetohavainnoista on tarkoitettu koiran kanssa metsästävien ja muiden luonnossa liikkuvien avuksi.
 
Riistahavainnot.fi-palvelussa ovat nähtävissä karhu-, susi, ilves- ja ahmahavainnot. 
 
Havaintoja on näkyvillä liukuvasti kahden kuukauden aikajaksolta. Palvelu on auki ympäri vuoden.
 
Havainnot esitetään kartalla ruutuina, jotka vastaavat 10 x 10 kilometrin aluetta. 
Ruutujen väritys ilmaisee lajia ja havaintojen lukumäärää ruudun alueella: mitä tummempi ruutu sitä enemmän ruudun alueella on tehty havaintoja. Havainnot eivät kerro suurpetojen määrästä: samasta yksilöstä voidaan tehdä runsaasti havaintoja, mutta silti havaintojen kohteena on vain yksi yksilö. Toisaalta, jos joltain alueelta ei tule havaintoja, se ei vielä tarkoita, ettei alueella voisi olla suurpetoja.
 
Ruutua klikkaamalla saadaan näkyviin tarkemmat tiedot havaintojen lukumäärästä sekä havaintotyypeistä (näkö- tai jälkihavainto tai muu havainto). Lisäksi palvelussa näkyy suurpetoyhdyshenkilöiden tarkistamien havaintojen määrä ja se, milloin viimeisin havainto on tehty.
 
Palvelun tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa. Suurpetoyhdyshenkilön Tassu-järjestelmään kirjaama havainto näkyy palvelussa seuraavana päivänä.
 
Syksyllä 2013 RKTL toi susien pantaseurantatiedot kaikkien saataville verkon kautta. Tätä tietoa ei pystytä tarjoamaan metsästyskaudella 2014–2015, sillä susia ei onnistuttu pannoittamaan viime talven aikana huonon lumitilanteen vuoksi. 
 
Mikäli tulevan talven pannoitukset onnistuvat, pantaseurantatietoa on seuraavan kerran tarjolla metsästyskauden 2015–2016 alussa. Pantaseurantatiedot tulevat osaksi Riistahavainnot.fi-palvelua. Palvelua kehitetään edelleen.  
 
 
(Lähde: www.pohjolansanomat.fi)