maanantai 19. tammikuuta 2015

Susien määrä lisääntyi viime vuodesta jopa sadalla

 
Suomen susikanta on vahvistunut tuntuvasti vuodessa.

Susien määrä on kasvanut viime vuodesta Suomessa.
Susien määrä on kasvanut viime vuodesta Suomessa. (COLOURBOX.COM)


Luonnonvarakeskuksen mukaan kanta on tällä hetkellä 220-245 yksilöä. Viime vuonna helmikuun alussa susia oli 140-155.

Susien määrä kasvoi kaikilla kannanhoitoalueilla. Suurinta kasvu oli itäisen Suomen alueella, jossa on 130-140 sutta. Määrä lähes kaksinkertaistui viime vuodesta. Läntisellä kannanhoitoalueella susia on 83-91 ja poronhoitoalueella 7-14.

Arvion perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä susipareja.

Maa- ja metsätalousministeriö esitti joulukuussa, että susien kannanhoidollinen metsästys tulisi sallia kahden vuoden kokeiluajaksi. Muutosesitystä perusteltiin Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen alustavilla arvioilla, joiden mukaan kanta oli vahvistunut merkittävästi.
 
STT
 
(Lähde: www.iltalehti.fi)

Toholammin pihasusi jäi henkiin

 

Toholammin alueelle saatu kolmen viikon poikkeuslupa suden kaatamiseksi on jäänyt käyttämättä. Sunnuntaina umpeutunut lupa oli myönnetty pihapiiriin tulleen suden kaatamiseksi.


Sykäräisten Metsästysseuran puheenjohtaja Marko Isosaari pitää syynä jahdin epäonnistumiseen runsasta lumentuloa, mikä peitti jäljet ja vei sudet etsimään ruokaa sydänmailta.

Kesällä pedot aiheuttivat vahinkoa nauta- ja lammastiloilla Toholammilla.

Alueella on tehty havaintoja susista lähes päivittäin. Riistakeskuksen mukaan alueella liikkuu kuusi sutta. Seuraavaksi metsästäjät odottavat ratkaisua hakemaansa kannanhoidolliseen lupaan.

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/toholammin_pihasusi_jai_henkiin/7746269

Vielä pari päivää aikaa antaa susilausuntoja


Kuva: Jussi Nukari/LEHTIKUVA
Suomeen sorvataan uutta sudenhoitosuunnitelmaa. Parina vuotena kokeillaan kannanhoidollista metsästystä.
 
Suomeen sorvataan uutta sudenhoitosuunnitelmaa. Parina vuotena kokeillaan kannanhoidollista metsästystä.
Susikannan hoitosuunnitelmista voi antaa lausuntoja kuluvan kuun 21. päivään asti. Lausuntoajan piti päättyä jo 14. tammikuuta, mutta maa- ja metsätalousministeriö päätti jatkaa aikaa viikolla. Myös lausunnon jo antaneilla on mahdollisuus täydentää lausuntoaan.

Hoitosuunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen sudensuojelu ja susireviireillä asuvien ihmisten tarpeet. Uutena asiana halutaan sallia suden kannanhoidollinen metsästys.

Susikannan hoitosuunnitelma aktivoi ihmiset ja yhteisöt ottamaan kantaa. Neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo lausuntoja tulleen noin 45 jo varsinaisena lausuntoaikana. Niitä on tullut myös pyyntöjakelun ulkopuolisilta tahoilta.

Palaute jakautuu selkeästi kolmeen ryhmään. Kahden ääripään välissä ovat lausunnot, joissa suunnitelmaa lähestytään varsin neutraalisti.

Suden tämän talven kanta-arviota odotetaan julkisuuteen jo tällä viikolla. Arvio tulee tavallista aikaisemmin.

(Lähde: www.esaimaa.fi)
http://www.esaimaa.fi/Online/2015/01/19/Viel%C3%A4%20pari%20p%C3%A4iv%C3%A4%C3%A4%20aikaa%20antaa%20susilausuntoja/2015518511762/4