keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Metsästäjäliitto: Ylisuojelu lietsoo susivihaa

 
Karjalainen


Suomen Metsästäjäliitto seuraa huolestuneena tämän vuoden susivahinkojen ikävää kehitystä. Tälläkin kaudella metsästyskoiria on menehtynyt suden raatelemina aivan metsästäjien lähettyviltä.

- Koiria on viety myös ihmisten pihoista ja aidatusta koiratarhasta. Tämä osoittaa, että osa susista ei enää pelkää ihmistä, vaan tulee tarkoituksella pihapiiriin saalistamaan. Tähän häiriökäyttäytymiseen on puututtava, metsästäjäliitto vaatii.

Metsästäjäliitto odottaa uudelta sudenhoitosuunnitelmalta seuraavaa: susialueilla elävien ihmisten huoleen on reagoitava, sosiaalinen kestävyys on turvattava ja lupapolitiikkaan on saatava joustavuutta häirikkösusien poistamiseksi. Lisäksi petokorvausten maksua tulee nopeuttaa ja korvauksiin on varattava riittävästi varoja.

- Nykyinen ylisuojeleva käytäntö ei hyödytä edes sutta, sillä se lietsoo susivihaa, kun ihmiset kokevat, ettei asialle voi tehdä mitään, metsästäjäliitto arvioi.

(Lähde: www.karjalainen.fi)
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/58196-metsastajaliitto-ylisuojelu-lietsoo-susivihaa

Koirankasvattaja: Enää en susia ruoki – Susien syömät koirat saivat oman muistopäivän

 

Facebookissa osallistujia kerännyt tapahtumasivu haluaa kiinnittää huomion susien uhreiksi joutuneisiin koiriin. Järjestäjät ovat kuulleet havaintoja, että sudet eivät ole enää niin arkoja kuin ennen.

 

Ajokoiran tassu.
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Susien tappamat koirat ovat saaneet oman muistopäivän. Susien uhriksi joutuneitten koirien muistolle -niminen Facebook tapahtumasivu on kerännyt syyskuun lopusta tähän päivään mennessä jo lähes 7 000 osallistujaa.

– Haluamme, että ihmiset kiinnittäisivät asiaan huomiota, kertoo tapahtuman savolainen ideoija Jarmo Lappalainen.

Vietetään päivä kaikkien susien hyökkäysten kohteeksi joutuneille ja sen takia menehtyneiden koirien muistoille 12. marraskuuta 2014. Tapahtuman tarkoitus on herätellä ihmisiä ajattelemaan Suomen petopolitiikkaa ja suden suojelun järkevyyttä.

Lappalaisen kanssa tapahtumaa järjestää Kati Liukkonen. Heidän mukaansa kaikki susihavainnot, eivätkä myöskään susien uhriksi joutuneet koirat tule ilmi.

– Esimerkiksi Kainuussa susia tulee varmasti itärajan yli koko ajan, Lappalainen täsmentää.

Facebookin tapahtumasivulle on kertynyt muutamia raakoja kuvia susien raatelemista koirista. Järjestäjät eivät kuitenkaan halua provosoida.

– Se on järkyttävä tilanne omistajalle, kun susi käy oman koiran kimppuun, Lappalainen kommentoi.

Jarmo Lappalaisen mukaan noin 20 prosenttia suden ja koiran kohtaamisesta johtaa koiran kuolemaan. Muissa tapauksissa omistaja pääsee väliin, esimerkiksi ampumalla ilmaan.

– Koira pitää suurta melua. Omistaja saattaa siinä tilanteessa ampua ilmaan, jolloin sudet pelästyvät ja lähtevät matkoihinsa.

 

"Enää en susia ruoki"


Kuhmolainen Lauri Mäkinen on menettänyt neljä kasvattamaansa koiraa susille.

– Kaikki menetykset ovat tapahtuneet kokeiden tai ajojen aikana.

– Olen joissakin tapauksissa saanut korvausta, mutta ei se mielestäni ole vastannut sitä työmäärää, jonka olen koirien eteen tehnyt. Lisäksi useat kasvattamani koirat ovat olleet palkittuja, Lauri Mäkinen sanoo.

Nyt Mäkisellä on häkissään yksi koira, jota hän ei päästä irti.

"Esimerkiksi Riistakeskus, Metsästäjäliitto sekä Kennelliitto voisivat yhdessä kehittää suojavarusteita metsästyskoirille.
– Jarmo Lappalainen

– Tuossa on parin kilometrin päässä kaksi sutta. Jos päästän koiran irti, ne kuulevat haukun ja kokemuksesta tiedän, että silloin koira on mennyttä. Enää en susia ruoki, ärähtää Lauri Mäkinen.

 

Suojavarusteita koirille


Muistopäivän järjestäjät ovat kuulleet havaintoja, että susien arkuus ihmisiä kohtaan olisi vähentynyt lähivuosina.

– Ennen sudet pelkäsivät. Eivät enää. Tätä menoa metsästäjät eivät halua enää kasvattaa koiria, Jarmo Lappalainen tuumii.

– Jos koiria ei ole ajamassa riistaa, jää hirvet metsästämättä. Sitten jos hirvikantoja ei saada pienennettyä, saattavat hirvikolarit lisääntyä. Kyllä koiria tarvitaan.

Ratkaisu tilanteeseen voisi Lappalaisen mukaan olla susikannan vähentäminen ja suojavarusteet koirille.

– Esimerkiksi Riistakeskus, Metsästäjäliitto sekä Kennelliitto voisivat yhdessä kehittää suojavarusteita metsästyskoirille.

Sudenkaatoasioissa Lappalainen toivoisi, että metsästäjä saisi ampua koiraa uhkaavaa sutta. Puhe siitä, että koirien pitäisi olla kytkettynä johonkin, on Lappalaisen mielestä mahdontonta.

– Metsästettäessä ei koiraa voi pitää kiinni. Eikä isäntä pysy riistaa ajavan ajokoiran perässä.

Lue myös

Miia Roivainen Yle Kainuu

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/koirankasvattaja_enaa_en_susia_ruoki__susien_syomat_koirat_saivat_oman_muistopaivan/7526685