lauantai 8. maaliskuuta 2014

Emeritustutkijan väite: Suomessa ei ole enää susia
 
Kuva: Pertti Granqvist
 
Susi, koirasusi vai koira? Kuvssa tutkitaan talvella 2008 Sotkamossa kaadettua sutta. Nyt on asiantuntijoiden taholta esitetty epäilyksiä susien geneettisestö puhtaudesta.


Riista- ja kalatalouden laitoksen emeritustutkija Kaarlo Nygrén sanoo Suomessa suden olevan sananmukaisesti hukassa.

– Meillä ei ole enää oikeastaan ollenkaan puhtaita susia. On koirien ja susien risteytymiä ja susiksi luultuja koiria. Parikymmentä vuotta sitten, 1990-luvulla tapahtui susillemme jotain.

Ilomantsissa asuva Nygrén perustaa havaintonsa tieteellisten tutkimusten tulosten lisäksi Itä-Suomessa otettuihin valokuviin susista. Susia on kuvattu haaskoilla, pannoituksen yhteydessä ja muutama kuva on saatu riistakameroista.

– Selkeästi näistä kuvista on nähtävissä, etteivät eläimet ole puhtaita susia. Eikä susien käyttäytyminen ole enää lajille tyypillistä. Nykyajan sudet eivät pelkää ihmistä kuten ennen. Ne tulevat melkein ihmiseltä kysymään, etteikö olisi jotain annettavaa.

Uusimmassa Metsästys- ja Kalastus -lehdessä Kaarlo Nygrén kertoi Venäjän tiedeakatemian Vavilov-instituutissa tehdystä tutkimuksesta. Tutkittavana oli 1970-luvulla susista otetut kudosnäytteet, kolmesta Perhossa ammutusta sudesta otetut kudosnäytteet ja Pöytyällä 2012 ammutun Auli-suden verta.

Sokkotestissä 1970-luvun näytteet todettiin susiksi, Perhon näytteet koirasusiksi ja Auli koiraksi.

Sotkamossa eliminoitiin myös kesällä 2012 pannoitettu koirasusi. Eläin muistutti ulkonäöltäänkin enemmän koiraa kuin sutta.

Nygrénin mielestä tilanne on huolestuttava.

– Euroopan Unionin direktiivin mukaan susien ja koirien risteymät on poistettava luonnosta välittömästi. Erikoista, että susien uhanalaisuutta koskevaan direktiiviin vedotaan joka käänteessä. Tämä toinen direktiivi on julkisessa keskustelussa unohtunut täysin.

Ministeri Koskinen: Pantasusiseurannan jatko harkinnassa
  
Pertti Granqvist

(Lähde: www.kuhmolainen.fi)
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194881858261/artikkeli/emeritustutkijan+vaite+suomessa+ei+ole+enaa+susia.html