torstai 21. toukokuuta 2015

Juha, 47, pakeni petoa kaivuriin: susi tuijotti vain 20 metrin päässä – katso kuva

Utelias susi tuli lähimmillään noin 20 metrin päähän.
Suden kohtaaminen oli metsäkoneyrittäjälle ihmeellinen hetki.
 
Metsäistutuspuuhissa ollut Juha Sirkkala kohtasi suden lähietäisyydellä Porkkalassa Kirkkonummella keskiviikkoiltana.

– Olin kylvämässä kaivinkoneella mäntyjä, kun näin suden noin 20 metrin etäisyydellä. Menin koneen koppiin ja pysyttelin siellä parikymmentä minuuttia, kunnes susi häipyi aukean suuntaan noin 300 metrin päähän, mahdollisesti peuroja etsimään. Kauempana näkyi myös hirvi, hän kertoo.

Orimattilalainen 47-vuotias metsänviljely-yrittäjä Sirkkala näki suden elämänsä ensimmäisen kerran.

– Sen verran pelottava ja erikoinen tilanne oli, että lähetin viestejä vaimolle ja neljälle pojalleni, että täällä ollaan kunnossa, vaikka susi on tuossa lähellä, hän kertoo.

Metsätöissä ollut Juha Sirkkala sai seuraa petoeläimestä.

Susi oli Sirkkalan mukaan hyväkuntoinen ja rauhallinen.

– Se repi hieman puunkarahkoja. Päätin toimia luonnon ehdoilla ja armoilla ja odottelin, että susi poistuu kauemmas enne kuin jatkoin töitäni, hän kertoo jännityksen jo lauettua.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen ei pelkän kuvan perusteella pysty vahvistamaan sataprosenttisella varmuudella, onko Sirkkalan kohtaama eläin susi.

– Kyllä tuosta kuvasta voi sanoa, että suden näköinen se kovasti on, hän sanoo.

Sirkkalan kertoma tarina on Heikkilälle tuttu.

– Näitä tapaamisia tulee usein juuri näin. Täällä pohjoisempana varsinkin turvesoilla työskentelevät näkevät usein susia turvekoneiden liepeillä, Oulun yliopistossa työskentelvä Heikkinen jatkaa.

Hänen mukaansa tähän aikaan vuodesta yksin liikkuvat sudet ovat usein nuoria yksilöitä, jotka etsivät kumppania ja omaa elinaluettaan.