keskiviikko 5. helmikuuta 2014

RKTL: Susien määrä kasvanut – Satakunnassa ainakin kymmenen sutta

Kuva: Arja Harjunmaa/SK
Satakunnan Kansa
RKTL:n laskelmien mukaan susien määrä on vuoden aikana kasvanut etenkin Länsi-Suomessa. Kuvan täytetty susi on ammuttu Kanadassa.



Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) arvioi Suomen susikannan kooksi 140–155 sutta. Vuosi sitten susia oli 120–135. Eniten susien määrä on lisääntynyt Länsi-Suomessa. Vuonna 2013 alueella arvioitiin olevan 40–45 sutta, nyt susia on 65–70.
Satakunnassa susia on 10–12. Köyliön–Huittisten alueella liikkuu susilauma, jossa on 7–8 sutta. Lisäksi Honkajoen ja Isojoen alueella on todennäköisesti liikkunut susipari. Pääosin Varsinais-Suomen puolella Laitilassa ja Mynämäellä elävä kolmen suden lauma liikkuu ajoittain Satakunnan puolella.
Pohjoisessa Varsinais-Suomessa Yläneen, Laitilan ja Pöytyän seuduilla elää kaksi eri laumaa, joissa on RKTL:n arvion mukaan 10–13 yksilöä.
Susikannan painopiste on kuitenkin edelleen itäisen Suomen kannanhoitoalueella, jossa susien määräksi arvioidaan 70–75 yksilöä. Määrä on hieman alentunut, sillä vuosi sitten alueella oli 77–78 sutta. Poronhoitoalueella susia on 5–10 yksilöä. Vuosi sitten niitä oli 4–5.
Arvion perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä pareja. Laumojen määrä kasvoi viime vuoden 10 laumasta 16 laumaan. Susiparien määrä puolestaan laski 19:stä 14 pariin.
Yksinään liikkuvien susien osuus on noin 15 prosenttia talvisesta susikannasta.
Huomattava osa itärajalla havaituista laumoista ja pareista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella. Näistä yksilöistä Suomen keskimääräiseen susikanta-arvioon laskettiin mukaan puolet.
Suuressa osassa eteläistä ja keskistä Suomea lumipeite muodostui vasta vuodenvaihteen jälkeen. Tämä on lyhentänyt jälkihavaintojen tekemiseen käytettävää aikaa, minkä takia arvioon liittyy viime vuotta enemmän epävarmuutta.
RKTL teki arvion yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa. Havaintotiedot arviota varten saatiin petoyhdyshenkilöverkostolta, Metsähallitukselta, poroisänniltä, Suomen riistakeskukselta sekä rajavartijoilta. Laajaa havaintoaineistoa tukee GPS-laitteilla merkittyjen susien antama paikkatieto reviirien rajoista.
Lisäksi RKTL teki omaa maastotyötä Suomen susikannan ydinalueella Kainuussa, Ylä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

(Lähde: www.satakunnankansa.fi)
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194872638058/artikkeli/rktl+susien+maara+kasvanut+satakunnassa+ainakin+kymmenen+sutta.html

Kuhmossa elää kolme susilaumaa ja useita laumoja kaupungin raja-alueilla

Marjatta Kurvinen


Kuhmossa on havaintoja kolmesta susilaumasta. Lisäksi on kaksi laumaa, jotka liikkuvat sekä Suomen että Venäjän puolella Kuhmon kohdalla. Lisäksi yksi pari asustaa Venäjän ja Suomen raja-alueella.
Tiedot perustuvat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen, RKTL, keskiviikkona julkaisemaan arvioon Suomen susikannasta. Arvion mukaan Kainuun susikanta keskittyy edelleen Kuhmoon.
Lisäksi Sotkamossa asuu 4 suden lauma, joka on yhteinen Kuhmon kanssa.
Kuhmon susilaumoista kahdessa on neljä ja yhdessä kolme sutta.
Itärajalla liikkuvassa laumassa on toisessa 4 ja toisessa 5 – 6 yksilöä.
Kainuussa asuu yhteensä 25 – 30 sutta. Maakuntien tai valtakunnan rajan molemmin puolin liikkuvista susista puolet on laskettu kainuulaisiksi.
Pohjois-Karjalassa Kuhmon rajaa vasten elää yksi tai kaksi susilaumaa, jotka saattavat olla samaakin laumaa.
Poronhoitoalueella Kainuussa on pääsääntöisesti vain yksittäisiä susia, mutta Suomussalmen Kuivajärvellä on havaintoja myös neljän suden laumasta.

(Lähde: www.kuhmolainen.fi)
http://www.kuhmolainen.fi/Uutiset/1194872647659/artikkeli/kuhmossa+elaa+kolme+susilaumaa+ja+useita+laumoja+kaupungin+raja-alueilla.html

Virtalan pihan läpi juoksee susia harva se viikko

Pertti Granqvist Kuva: Pertti Granqvist
Erkki Schroderuksen pihan läpi juoksi susi viimeksi viime viikon perjantaina.








Taavelinjoen Virtalan isäntää Erkki Schroderusta ei yllätä tieto talonsa läheltä kulkeneista susista.
– Viime perjantaita vasten yöllä oli susi tullut Taavelinjoelta päin talon pihaan. Kun valot syttyivät, niin susi oli pitkillä loikilla mennyt maantien ja Kusianjoen yli.
Sudet kulkevat Virtalan pihapiirissä harva se viikko. Kulkusuuntana on joko etelä tai pohjoinen.
Tiistaina oli kolme sutta Taavelijoentien ja Viinatien välissä.
– Varmuudella kolme sutta ainakin. Nämä sudet ovat tulleet tiistaita vasten yöllä Klemetinvaarasta päin, käyneet Jataniemessä, Makkosenmäellä ja Sotkamojärvellä, Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen kertoi.
Tiistaina päivällä sudet ovat palanneet takaisin pohjoiseen. Viinatien eli Kaitainsalmi-Taivalkangas tien ne olivta ylittäneet Lehdonsuon seutuvilla.
– Taavelinjoentieltä ei ylitysjälkiä löytynyt.
Sen sijaan löytyi edellisen yön menojäljet. Yksi, isoin susi oli mennyt noin 150 metriä Virtalasta Onnenaholle päin tien yli. Kaksi muuta, pienempää puolen kilometrin päästä Onnenahosta.
Jukka Kemppainen arveli isoimpien jälkien jättäjän olleen pantasusi Hessun.
– Päivityksen mukaan Hessu on Soidinvaaralla ja RKTL:n mukaan liikkuisi yksin. Sekin on mahdollista, ettei Hessu ollutkaan Taavelinjoentien ylittäneiden susien porukassa.
Räätäkankaalla Kemppainen kertoi talven aikana kahden suden tappaneen peuroja.
– Kahden pantaseurannassa olleen peuran jätökset on löydetty tähän mennessä

(Lähde: www.sotkamolehti.fi)
http://www.sotkamolehti.fi/Uutiset/1194872288166/artikkeli/virtalan+pihan+lapi+juoksee+susia+harva+se+viikko.html

Joensuun Iiksenvaaralla saattaa liikkua harvinainen koirasusi

Joensuun Iiksenvaaralla on jo useiden kuukausien ajan liikkunut susi. Eläimen liikkeitä seurannut riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja pohtii, voisiko kyseessä olla koirasusi.

Joensuun Kontiosuon jäteaseman läheisyydessä liikkuu susi.
Viranomaiset eli poliisi ja suurriistavirka-avun yhteyshenkilö ovat saaneet parin viikon välein ilmoituksia alueella liikkuvasta eläimestä. Havaintoja on tehty kesästä asti, ja eläintä on hätistelty useamman kerran kauemmas asutuksen lähettyviltä.
- Olemme pohtineet voisiko kyseessä olla koirasusi, koska se on niin kesy, Joensuun seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja SRVA-yhteyshenkilö Matti Urjanheimo miettii.
Urjanheimo kertoo, että koirasudet ovat harvinaisia. Eläin oleskelee kaatopaikan läheisyydessä ilmeisesti ruuan vuoksi.
- Vanhuuden myötä sudelta voi lähteä hampaat, mutta susi ei ole jätteiden syöjä, Urjanheimo hämmästelee tilannetta.
Vanhuuden myötä sudelta voi lähteä hampaat, mutta susi ei ole jätteiden syöjä.
- Matti Urjanheimo
Iiksenvaaralla liikkuva eläin on ollut harmiton, mutta se liikkuu lähellä ihmisiä. Eläin oli esimerkiksi ollut 300 metrin päässä Fortumin voimalaitoksesta.
- Kissoja tai koiria ei ole hävinnyt.
SRVA:n vapaaehtoiset pitävät Iiksenvaaran tilannetta silmällä.
Suurelle yleisölle suden liikkeistä ei ole haluttu kertoa. Yksi syy siihen on, että uteliaat saattaisivat lähteä etsimään sutta. Vaarana on, että eläin puolustautuu, jos se tuntee olevansa ahdistettu.

Lue myös

Anu Rummukainen Yle Pohjois-Karjala 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/joensuun_iiksenvaaralla_saattaa_liikkua_harvinainen_koirasusi/7068607 

Useita susia liikkuu Sotkamon keskustan liepeillä?

Alueella liikkuu pantasusi Hessu. Sen mukana liikkuu kolme syksyllä kuolleen kumppanin pentua. Lisäksi kaksi muuta sutta elää välittömästi kirkonkylän kupeessa olevalla metsäpeurojen talvehtimisalueella. Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL tutkii asiaa.

Riista- ja kalatalouden pantasusiseuranta
Kuva: Kuvakaappaus RKTL:n pantasusiseurannan sivulta






Keskustan alueen tuntumassa liikkuu Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitoksen pannoittama susi Hessu ja sen mukana kolme pentua, sanoo Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Kemppainen. Pennut ovat Hessun syksyllä hirvenpotkuun kuolleen kumppanin Rillan pentuja.
- Jäljistä on varmistettu, että Hessun mukana on kolme muuta sutta. Tiistaiaamuna tuli tieto, että jälkiä on havaittu Sotkamojärven jäällä.
Kemppaisen mukaan Vuosangan alueelta lähtenyt pantasusi on jo aiemmin käynyt samalla alueella pari viikko sitten.
- Se kävi tiedusteluretkellä tuolla Huhtikankaalla,  jossa talvehtii metsäpeuroja. Voi olla, että se on nyt palannut varmoille ruokamaille pennut mukanaan, arvioi Kemppainen
Lisäksi välittömästi kirkonkylän itäpuolella olevalla metsäpeurojen talvehtimisalueella elää kaksi muuta sutta.
- Ne ovat tulleet idästä ja etelästä, eikä niillä ole pantoja. Siellä ne ovat metsäpeurojen keskellä eläneet mukavaa elämää, sanoo Kemppainen.

RKTL ei ole vielä varma määrästä

Tutkija Samuli Heikkinen kertoo, että heillä on kenttätutkijat Sotkamossa töissä.
- Hessu on tullut viime yönä suoraan pohjoisesta Sotkamoon. Vielä emme ole varmoja siitä, kuinka monta näitä susia on. Asia varmistuu, kun saadaan tietoa kentältä, sanoo Heikkinen.
Heikkisen mukaan pantasusi Hessu on aiemminkin tehnyt retkiä.
- Ne alkoivat sen jälkeen, kun sen kumppani kuoli syksyllä. Aina aiemmin se on tehnyt retket yksin, sanoo Heikkinen.

Lue myös

Heikki Rönty Yle Kainuu

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/useita_susia_liikkuu_sotkamon_keskustan_liepeilla/7068169