torstai 16. lokakuuta 2014

Susilauma vaeltelee Heinolan ja Juvan välillä – kolme pentua opettelee susien tavoille

 

Etelä-Savon alueella on havaittu tänä vuonna susipentue. Viiden suden lauma on ensimmäinen alueella kahdeksaan vuoteen.

 

Susi seisoo lumessa.
Kuva: Seppo Nykänen / Yle

Päijät-Hämeen ja Etelä-Savon alueilla on nähty susipentue, johon kuuluu havaintojen mukaan kolme poikasta sekä kaksi täysikasvuista sutta.

– Susi tekee itse valintansa reviirinsä suhteen ja nyt ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen ovat sudet päätyneet tälle alueelle, kertoo Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen.

Vartiaisen mukaan sudet ovat tätä nykyä levittäytyneet ympäri Suomea eivätkä ne pelkää mennä asutusten lähelle.

– Esimerkiksi tästä uudesta pentueesta on tullut havaintoja ihan taajama-alueeltakin, selventää Vartiainen.   

 

Konfliktitilanteet mahdollisia


Susien laajojen reviirien takia myös kohtaamiset ihmisten kanssa ovat mahdollisia.

– Suurimmat ongelmat ovat vahingot kotieläimille ja metsästyksessä käytettäville koirille, sanoo Vartiainen.

Myös susien salametsästystä harrastetaan, koska susikanta on kehittynyt paljon hitaammin, kuin mitä sen biologinen kanta mahdollistaisi.

– Kaikilla meillä on sudesta mielipide, ja se vaihtelee äärimmäisestä suojelusta äärimmäiseen vihaamiseen. Keskustelua syntyy yleensä silloin, kun susista on omakohtaista kokemusta, veistelee Vartiainen.

Lue myös

Yle Etelä-Savo 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susilauma_vaeltelee_heinolan_ja_juvan_valilla__kolme_pentua_opettelee_susien_tavoille/7532941 

Susialueiden asukkaille esitetään lisää äänivaltaa kannanhoidossa: "Me olemme vahingon kärsijöitä, kun jotain sattuu"

 

Tavoitteena on saada muodostettua paikallisia päätöksentekoelimiä, jotka voisivat itsenäisesti käsitellä, kuinka alueen susilaumoihin suhtaudutaan.  

 

Susi
Kuva: Yle

Kun puhutaan susista, kilpailevia totuuksia on monia ja tunteet roihahtavat herkästi pintaan. Yksi seikka uudessa suden kannanhoitosuunnitelmassa on saanut kuitenkin lähes yksimielisen kannatuksen: susia koskevia päätöksiä tulisi saada tehdä siellä, missä sudet ovat.

Toiveena on saada muodostettua paikallisia päätöksentekoelimiä, jotka voisivat itsenäisesti käsitellä, kuinka alueen susilaumoihin suhtaudutaan. 

– Susireviirille asetettaisiin tavoitteet; mitä vahinkoja siedetään, millaisia kannanhoidollisia lupia olisi mahdollista saada, kuka ne käyttää ja millä muodoin, Riistakeskus Pohjois-Savon vs. riistapäällikkö Teemu Lamberg hahmottelee.

Maa- ja metsätalousministeriö on uusimassa susien yhdeksän vuotta vanhaa hoitosuunnitelmaa. Sitä varten susialueiden ihmisiä on kuultu paitsi verkossa käydyn keskustelun kautta myös kasvokkain. Ääneen ovat päässeet niin metsästäjät, luonnonsuojelijat, maanomistajat kuin tuotantoeläinten kasvattajat.

Suunnitelmaa tehdessä on myös tuotu esille mahdollisuutta tarkastella sudenpyyntiä nimenomaan yksittäisten laumojen, ei niinkään koko kannan näkökulmasta.

– Susien reviirit poikkeavat toisistaan niin paljon. Joillain reviireillä ongelmia ei ole laisinkaan, ja toisessa vahinkoja tulee paljon.

 

Lampuri toivoo sudelle rauhaa


Huhut susilaumoista saavat helposti siivet alleen. Esimerkiksi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla liikkuvaa susilaumaa on ehditty jo pelätä. Riistaviranomaisten tietoon on tullut yksi koiravahinko alueelta. 

Annaelina Kotilaisenkin pihassa Lapinlahdella vieraili kolme viikkoa sitten susi, joka tappoi yhden lampaan. Ikävästä tapauksesta huolimatta hän peräänkuuluttaa maltillista suhtautumista susiin.

– Todennetut havainnot pitäisi kuitenkin ilmoittaa riistanhoitoyhdistykselle, ei lähteä levittämään epämääräisiä huhuja.

Kotilainen on jo vahingon jälkeen hakenut maa- ja metsätalousministeriöltä petoaitaa lampaidensa suojaksi.

– Kyllähän aita tietysti yöunia lisää, jos ajattelee ensi kesän laidunkautta. Nyt eläimet on pitänyt tuoda yöksi sisälle, mikä on lisännyt työmäärää tilalla huomattavasti.

Ministeriön kaavailema paikallinen päätöksentekomalli kuulostaa lampurin korvaan hyvältä.

– Ilman muuta heitä pitää kuunnella, ketkä alueella asuvat. Me olemme vahingon kärsijoitä, kun jotain sattuu.

Anu Pöntinen Yle Savo 

(Lähde: www.yle.fi)
http://yle.fi/uutiset/susialueiden_asukkaille_esitetaan_lisaa_aanivaltaa_kannanhoidossa_me_olemme_vahingon_karsijoita_kun_jotain_sattuu/7532727 

Etelä-Savon rajalle syntyi susireviiri 

 Mikko Kontti


  •  

    •  
    •  
    •  

    Havaintojen määrä lähtee ýleensä kasvamaan, kun maahan tulee ensilumi.


    Susihavaintojen määrä on kääntynyt hienoiseen kasvuun Etelä-Savon riistakeskusalueella. Tähän vaikuttaa Heinolassa asuva pentuelauma. Sen oletetaan liikkuvan esimerkiksi Mäntyharjun eteläosissa.
    Susia on maakunnassa edelleen vähän. Koska kyse on pitkiä matkoja liikkuvasta eläimestä, riistapäällikkö Petri Vartiainen määrittelee päivittäisen susikannan vaihtelevan nollasta yksilöstä puoleen kymmeneen.

    Havaintoja tehdään kautta maakunnan. Tänä vuonna niitä on kirjattu tähän mennessä 89. Koko viime vuonna tehtiin 87 havaintoa.
    –  Korvattuja vahinkoja on kirjattu viiden viime vuoden aikana 10. Määrä ei ole suuri, mutta yksittäiset menetykset tietenkin kirpaisevat, sanoo Vartiainen.
    Sudet ovat vieneet lampaita ja metsästyskoiria sekä parissa tapauksessa hätistelleet hevosia niin, että nämä ovat loukkaantuneet.
    Edellinen susireviiri muodostui Juvan ja Mikkelin välimaastoon vuonna 2010.

    (Lähde: www.ita-savo.fi)
    http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/etela-savon-rajalle-syntyi-susireviiri-217188 

    Susien pantaseurannan puuttuminen harmittaa metsästäjiä

    Susien pantaseuranta -verkkopalvelua ei voitu avata metsästyskauden alussa, koska viime talvena ei saatu pannoitettua yhtään sutta. Verkkopalvelun puuttuminen on aiheuttanut paljon kysymyksiä ja kymmennittäin soittoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokseen.



    Susi hakkuuaukealla
    Kuva: Pentti Kallinen / Yle

    Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen kertoo, että koirien turvaksi tarkoitetun pantaseurannan puuttuminen aiheutti erityisesti metsästyskauden alussa päivittäin kymmeniä puhelinsoittoja.

    – Runsaasti tuli soittoja ja kysymyksiä, että eikö palvelua todella ole. Selkeästi se oli koettu avuksi metsästyksen suunnitteluun. Edelleen näinä päivinäkin kysellään, onko pantaseuranta käynnissä ja tuleeko se ensi vuonna. Se on suosittu palvelu.

    Palvelun puuttuminen on kiinnostanut myös muita kuin metsästäjiä.

    – Se kiinnostaa myös ihan tavallisia metsässä ja maastossa liikkujia kautta linjan, Heikkinen vahvistaa.

    RKLT yritti avata syyskuun lopussa riistahavainnot.fi-palvelua, josta saa tietoa susien levittäytymisestä. Se ei kuitenkaan Heikkisen mukaan ole sama asia, sillä se ole yhtä tarkka ja yksityiskohtainen kuin pantaseuranta-verkkopalvelu.

     

    Lunta tarvitaan melkein puoli metriä


    Susia ei voitu pannoittaa viime talvena ainuttakaan, koska lunta ei ollut riittävästi. Tutkija Samuli Heikkisen mukaan pannoitusta ei päästy kertaakaan edes yrittämään. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa onkin kova halu saada susia merkittyä ensi talvena.
    Edelleen näinä päivinäkin kysellään, onko pantaseuranta käynnissä ja tuleeko se ensi vuonna.
    – Samuli Heikkinen
    Tässä vaiheessa syksyä ensi talven kuviot ovat kuitenkin täysin auki. Esimerkiksi eläinten merkintä- ja liikkumisluvat pitää olla kunnossa. Heikkisen mukaan edessä on usean kuukauden setviminen, joka osittain on jo aloitettu.

    Pannoitusta on suunnitelmissa tehdä perinteisillä susialueilla, mutta myös siellä, missä on valtion maita eli metsähallituksen hallinnassa olevia alueita.

    – Tarkat paikat ovat vielä hakusessa, mutta käytännössä tulemme toimimaan Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa valtion mailla.

    Jotta pannoituksen onnistumisesta voidaan edes haaveilla, tarvitaan lunta vähintään 20–40 senttimetriä.

    – Ideaalitilanne olisi, että lumi ei olisi ihan läpipehmyttä. Suden jäljet pitää näkyä hyvin lumessa, eli lumessa ei saa olla kovin kova pinta.

    Heikkinen arvioi, että mikäli kaikki menee hyvin ja suunnitellusti, niin susia voidaan päästä pannoittamaan ensi vuoden puolella.


    Minna Heikura Yle Kainuu 

    (Lähde: www.yle.fi)
    http://yle.fi/uutiset/susien_pantaseurannan_puuttuminen_harmittaa_metsastajia/7532076 

    SLL metsästyskoiravahingoista: "Tähän pitää tottua niin kauan kuin Suomessa on susia"

     

    Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin petoryhmässä ajatellaan, että susi voi Suomessa huonosti. Salametsästyksenkin aiheuttama epäterve laumarakenne on saattanut suden hankaluuksiin. Vastakkainasettelu luonnonsuojelijoiden ja metsästäjien välillä on johtanut sanaharkkaan esimerkiksi somessa.

     

    Metsästyskoira.
    Arkistokuva. Kuva: YLE / Katja Oittinen

    Kainuussa on haettu poikkeuslupaa sudenkaatoon, ja siitä tehdään päätös, kun lumi saadaan maahan. Elo-syyskuussa metsästyskoiria joutui Kainuussa susien suuhun kuusi.

    – Valitettavasti näitä tapauksia on ollut turhan paljon, se kuulostaa huolestuttavalta. Mutta ennen kuin mitään poikkeuslupia myönnetään, pitää selvittää perinpohjaisesti se, mistä susien käyttäytyminen johtuu, ja mitä seurauksia poikkeusluvan myöntämisellä on muuhun susilaumaan, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin petoryhmästä Marko Kettunen.

    – Pitää pohtia, aiheuttaako suden tappaminen lisää murheita esimerkiksi sitä kautta, että sudet alkavat entistä enemmän liikkua ihmisastutuksen lähellä, kun lauman rakenne muuttuu. Oletan, että vahingot vähenevät lumen tullessa maahan, kun metsästäjät pääsevät havainnoimaan paremmin susia, eivätkä laske koiria riistan perään alueella, jolla on susia.

     

    Susien käytös luontaista


    Kainuussa on koettu myös, että sudet eivät juuri ihmistä kavahda. Marko Kettusen mielestä suden käyttäytyminen ei poikkea normaalista

    – Kysymyksessä voi olla esimerkiksi seurusteluvaiheessa oleva susipari, joka on erityisen äkäinen reviiristään ja sinne tuleville koirille. Sellaisessa tilanteessa susi voi käydä napsimaan koiria saaliiksi. Sudethan syövät Suomessa vuosittain noin 30 koiraa.

    – Tämä on tilanne, johon pitää tottua niin kauan kuin Suomessa susia on, että tällaisia vahinkoja metsästyskoirien osalta tulee. Samoin siihen, että metsästyskoiria jää auton alle tai hukkuu huomattavasti enemmän kuin mitä pedot syövät, Kettunen sanoo.

    Riistakamerakuvaa sudesta.
    Arkistokuva. Kuva: Heimo Kauppinen
    Lokakuun alkupuolella Yle Kainuulle kerrottiin, että Sotkamon pohjoisosissa susitilanne vaikeuttaa metsästystä. Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin petoryhmästä Marko Kettunen perää metsästäjien vastuuta koiristaan jo koulutusvaiheessa.
    Työssä olevan koiran tulo kutsusta luokse pitäisi opettaa jo pentuvaiheessa, että esimerkiksi pilliin viheltämällä koira tulee luokse.
    – Marko Kettunen
    – Työssä olevan koiran tulo kutsusta luokse pitäisi opettaa jo pentuvaiheessa, että esimerkiksi pilliin viheltämällä koira tulee luokse. Koiraa ei myöskään saa missään tapauksessa jättää yksin jahtialueelle, vaan metsästäjän tulee pyrkiä olemaan mahdollisimman lähellä koiriaan.

     

    Susi ei voi hyvin Suomessa


    Yleisesti ottaen Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin petoryhmän Marko Kettunen kokee, että susi ei voi hyvin Suomessa.

    – Terveitä laumoja on vähenevissä määrin. On epäterveitä laumoja, joissa alfasusista toinen on menehtynyt joko ihmisten toiminnan seurauksena tai luonnollisesti kuolemalla esimerkiksi saalistustilanteessa. Epäterve lauma voi alkaa hakeutua ihmisasutuksen lähelle ja on myös herkempi ottamaan metsästyskoiria saaliiksi.

    – Metsästäjien vastuulla on se, että salametsästyksessä menetetyt sudet aiheuttavat muun lauman osalta ei-toivottua ja poikkeavaa käytöstä. Siinä mielessä Suomen sudet voivat mielestäni huonosti, Kettunen sanoo.

    Kettusella on tiedossa tältäkin syksyltä epäilyjä susien salametsästyksestä.
    Sosiaalisessa mediassa käydään molemminpuolista tunnepohjoista keskustelua, ja jopa henkilöiden haukkumista esiintyy valitettavan paljon.
    – Marko Kettunen
    – Esimerkiksi Pohjois-Savon puolella on yksi susilauma, joka on käyttäytynyt poikkeavasti ja meinannut viedä metsästäjiltä koiria – näin ei ole onneksi käynyt. Tästä laumasta on tavalla tai toisella menetetty jompi kumpi tai molemmat alfasudet, ja lauman pennut käyttäytyvät poikkeuksellisesti ja hakeutuvat ihmisasutuksen lähelle. Ne voivat myös viedä koiria, koska niiden normaali saaliskäyttäytyminen on estynyt tai ainakin erittäin vaikeaa tuollaisella haavoittuneella laumalla.

     

    Kanssakäyminen faktapohjalta


    Marko Kettunen kertoo, että luonnonsuojelijoiden ja metsästäjien välillä on vastakkainasettelua susiasioissa.

    – Henkilökohtaisuuksiin meneminen on yleistynyt luonnonsuojelijoiden ja metsästäjien välillä, kun on sanallista erimielisyyttä. Sosiaalisessa mediassa käydään molemminpuolista tunnepohjoista keskustelua, ja jopa henkilöiden haukkumista esiintyy valitettavan paljon.

    – Tunnepohjainen keskustelu pitäisi lopettaa kokonaan, ja perustaa yhteinen kanssakäyminen faktatietoihin. Se on hyvä lähtökohta viedä asioita yhdessä eteenpäin. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos tarjoaa ainoan luotettavan tiedon susien määrästä Suomessa tällä hetkellä.

     

    Lue myös

    Katja Oittinen Yle Kainuu 

    (Lähde: www.yle.fi)
    http://yle.fi/uutiset/sll_metsastyskoiravahingoista_tahan_pitaa_tottua_niin_kauan_kuin_suomessa_on_susia/7530155 

    Etelä-Karjalassa ei ole yhtään susiparia


    Kuva: Kai Skyttä
    Tämä susi kuvattiin Kuhmossa vuonna 2008.
    Tämä susi kuvattiin Kuhmossa vuonna 2008.


    Sudet ovat käyneet vähiin Etelä-Karjalassa ja myös Kymenlaaksossa. Maakuntien alueella ei asu vakituisesti yhtään susiparia.

    Viimetalvisten tietojen perusteella Venäjän rajan tuntumassa on yksi susipari ja Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen rajamailla toinen. Nämä parit käyvät ajoittain Etelä-Karjalankin puolella.

    RKTL:n arvion mukaan koko maassa oli 300 sutta vielä vuonna 2006, nyt niitä on noin 140. Vuonna 2005 tehdyn valtakunnallisen susikannan hoitosuunnitelman tavoite kannan kehityksestä ei ole toteutunut. Tavoite oli 20 pentuetta vuodessa.

    Nyt hoitosuunnitelmaa päivitetään. Kaakkois-Suomen alueellisen riistaneuvoston järjestämä tilaisuus asiasta pidettiin eilen Luumäellä.

    Lue lisää lehdestä tai digilehdestä: www.esaimaa.fi/digilehti

    (Lähde: www.uutisvuoksi.fi)
    http://www.uutisvuoksi.fi/Online/2014/10/16/Etel%C3%A4-Karjalassa%20ei%20ole%20yht%C3%A4%C3%A4n%20susiparia/2014518051408/16